שתף קטע נבחר
 

רפורמה בחוק התכנון: איך נשב על המרפסת?

הרפורמה בחוקי התכנון והבנייה עברה משוכה ראשונה בדרך לאישור, כך שסביר כי בקרוב יהיה הרבה יותר פשוט לבנות את הפרגולה שרציתם. אך יש מי שמביע חשש מחוסר הפיקוח על הליך הבנייה

הרפורמה בחוק התכנון והבנייה שמקדמת ממשלת ישראל כוללת פטור מבקשת היתר לבנייה מהוועדה המקומית, וכך צפויה להיחסך לצרכן סחבת בירוקרטית מיותרת. אך יש מי שמזהירים מפני הבעיות הבטיחותיות שעלולות לצוץ בעקבות השינוי.

 

שר הפנים גדעון סער אמר בישיבת הכנסת שאישרה את הצעת החוק בקריאה ראשונה: "אם אדם בקניין הפרטי שלו מקים או בונה משהו שאין בו משום הפרעה של ממש לזולת, וזו יכולה להיות פרגולה, או גגון, או גדר ביתית עד גובה מסוים, שנדמה לי מוגדר שם כמטר וחצי, או מתקני קירור או דוד מים, הוא לא יצטרך לבקש היתר. שר הפנים יוסמך להתקין תקנות לגבי אותם דברים, מהן אותן פעולות שלא דורשות היתר, כי אין בהם הפרעה של ממש לזולת".

 

פרגולה. הגדרה שונה בתב"ע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פרגולה. הגדרה שונה בתב"ע(צילום: shutterstock)

פנחס דרעי, בעל מקצוע להקמת דקים ופרגולות, תוהה "למה לבניית פרגולה צריך אישור מהרשויות ולמה זה לוקח הרבה זמן. ההליך היום מצריך פנייה למהנדס או אדריכל שמכין תוכנית עבודה. הלקוח אומר מה הוא רוצה - פינות ישיבה, נדנדה לילד, אדניות, קישוטים בעץ ועוד, ואז מגישים את התוכנית לוועדה המקומית. משלב זה הדבר כבר תלוי ברשות". לדבריו, לרוב הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מתכנסת כל שבועיים, ואם התוכנית קבילה ולא עברה את אחוזי הבנייה המותרים במבנה, התוכנית תאושר. "לרוב אישור התוכנית אורך חודש. הקמת פרגולה, לשם השוואה, של 25 מ"ר תימשך 4-3 ימי עבודה".

 

עדן זוהר מחברת "הבונה" הוסיף כי הוא ואנשיו מחכים לאישור הרפורמה בקוצר רוח. "הרי כל פרגולה צריכה אישור, לאנשים קשה לעבור את כל הפרוצדורה מול הרשות המקומית, אז הם מוותרים. הרפורמה הזו תקל על אנשים".

 

עוד בנושא:

טיפים נוספים לבניית הפרגולה המושלמת

פרגולה- קצת צל בשמש הקופחת

שילובי חומרים ליצירת הפרגולה המושלמת 

  

שמעון קליין, אדריכל ומעצב פנים, מדגיש כי עד לאישור סופי של הרפורמה, חובה לפנות לאדריכל או מהנדס בבואכם להקים פרגולה: "לכל אזור במדינה יש תוכנית בנין עיר (תב"ע) שמפרטת מה מותר ומה אסור לשנות במבנה או במתחם מבחינה הנדסית. יש הגדרה בחוק לגבי מהי פרגולה. ההיתר שנדרש להקמתה שונה מזה של הוספת חדר למשל".

 

הוא הסביר על תקנות בנושא הפרגולות: "בקומת קרקע חובה להזמין מודד מוסמך טרם התכנון מה שמחייב עוד הוצאה. בקומות עליונות אין צורך בכך כי שטח המרפסת מגביל את גודל הפרגולה. כמובן שיש הגדרה גם לשטח הפרגולה המותר, עד 50 מ"ר או רבע משטח המרפסת - הגדול ביניהם".

 

עם זאת, קליין הביע חשש מאישור הרפורמה שכן בנייה ללא היתר עלולה להוביל לבעיות הנדסיות ובטיחותיות. "האחריות להכרת החוק תעבור לאזרח. כרגע יש מהנדס או אדריכל שאחראי לתוכנית, מישהו מוסמך שחתום על כך שהמבנה לא ייפול, יש גיבוי לתוכנית של הפרגולה". בכך העלה קליין חשש לגבי הסרת חובת הפיקוח של הוועדות המקומיות, אשר תותיר פרצה שעלולה להוביל לבעיות בטיחות בשטח.

 

כל בית צריך מרפסת

בינתיים הכנסת בפגרה והרפורמה טרם אושרה, כך שאם נרצה ליהנות מפרגולה כבר בחגים כדאי לפעול מהר. כאמור, חשוב להבחין בין עבודת המהנדס או האדריכל שמתכנן את הפרגולה, ומוודא כי התוכנית תאושר ותקבל היתר לבנייה בוועדה המקומית, לבין עבודת מתקין הפרגולה, שמקבל את התוכנית האדריכלית ובונה אותה בפועל.  

תנאי השטח מכתיבים את אופי הפרגולה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תנאי השטח מכתיבים את אופי הפרגולה(צילום: shutterstock)
 

קליין הסביר כיצד מתנהל תכנון פרגולה וקבלת ההיתר: "עוד לפני שאני מגיע ללקוח להתרשם מהשטח אני שואב נתונים יבשים לגבי גוש וחלקה לפי הטאבו. בשטח צריך להתייחס למשל למעקה - אם זו מרפסת, או לגדר החצר במקרה של דירת קרקע, וכך לגבי תקנות רבות נוספות. כמובן שניתן להתייעץ גם לגבי חומרים, סוג העץ שמתאים לאזור ועוד".

 

אילו חומרים ועיצובים מתאימים לפרגולה?

קליין: "לגבי דקורציה בפרגולות אין הרבה מה לעשות למעט עיצוב העמודים והכותרות. כמובן שחשוב גם להתייעץ עם קבלן הביצוע בנושאים אלו".

 

דרעי התייחס בעיקר לחומר הבנייה: "עץ איפאה הוא מאוד מבוקש. זה עץ מאוד חזק וגם עמיד לנזקי אקלים. גם עץ אורן יחסית פופולרי, הוא אמנם קצת פחות איכותי ועמיד אבל בהתאם גם זול יותר. כמובן שיש גם עץ גושני שבא במידות מוזמנות החל מ-10 ס"מ על 10 ס"מ ועד 40 על 40. אלה גושי עץ מאוד מאסיביים ומיוחדים במראה".

  

יפעת צימרמן, סמנכ"ל בחברת "המקצוענים" לבעלי מקצוע לבית, מוסיפה: "אמנם הפרגולה משמשת לרוב לאירוח או כפינת ישיבה, אולם במהלך הבנייה חשוב להקפיד על בטיחות. פרגולת עמודים צריכה לעמוד על בסיס מבטון עשוי ברזל מגלוון שנעוץ היטב באדמה. פרגולה תלויה מתחברת למבנה באמצעות מותחנים, כבלי פלדה שיכולים לשאת משקל רב".

 

לדבריה, יש לזכור שעל הפרגולה לעמוד בפני תנאי מזג האוויר, מרוחות חזקות וגשמים ועד שמש קופחת. "לכן חשוב לבחור בעלי מקצוע אמינים, ממקור שמקפיד על סינון ובקרה שוטפת על אנשי המקצוע שהוא מציג לקהל הצרכנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים