אחרי ההתמחות: 5 שלבים למציאת משרה ראשונה כעו"ד
הקושי שמגלים עורכי דין צעירים בניסיונם להשתלב בשוק - אינו נובע דווקא מההצפה במקצוע. חישבו איפה תרצו להיות בעוד 5 שנים, הציגו המלצות לא סטנדרטיות, התכוננו כמו שצריך לראיון עבודה והפתיעו את המראיין בידע שלכם עליו ועל החברה שלו. מדריך
עם סיום תקופת ההתמחות ניצבים המשפטנים הצעירים בפני רגע מרגש וגורלי - מעמד בחינת הלשכה שתסמיך אותם לעסוק במקצוע עריכת הדין. בין סיום ההתמחות לבחינה יש תקופת ביניים אינטנסיבית למדי, שנמשכת כ-3 חודשים בממוצע וממלאת את רוב זמנם של המתמחים המסיימים. עובדה זו עלולה להפוך את העיסוק בשאלת התעסוקה ביום שאחרי לבעיה לא קלה.
- התלוש של השכן: מהו שכרם של עורכי הדין?
עו"ד בצומת מקצועי: כך תבנו לכם מסלול קריירה
משרדי עורכי הדין המובילים בישראל. המצעד
המוסמכים הטריים שמבקשים להשתלב מחדש בענף, מוצאים עצמם בעמדה בעייתית למדי. דווקא הצפת השוק והיצע המועמדים ביחס להיקף המשרות אינם לב העניין. מתמחים איכותיים ימצאו תעסוקה כעורכי דין, מה גם שניתן להבחין בתת קבוצות המכוונות לאפיקי התפתחות שונים. אחד הקשיים טמון בפערי המידע - עורכי דין צעירים רבים מבקשים לבצע שינוי ולעבור מהמגזר הציבורי לפרטי, לשנות תחום עיסוק או להשתלב במחלקה משפטית בחברה עסקית – אך הם אינם מודעים למורכבות של ביצוע תהליכים שכאלה.
הקושי הגדול טמון בהיעדר תוכנית עבודה אסטרטגית ארוכת טווח - פרט חשוב משום שהמוביליות בענף המשפט מוגבלת. השוק המשפטי הוא היררכי ובמידה רבה שמרני ולא גמיש. המשמעות היא שבחירות שייעשו בשלב מוקדם זה של הקריירה עתידות, בטווח הארוך, להכתיב את מסלול הקריירה בענף. משכך, בניית ותכנון מסלול הקריירה והגדרת היעדים המקצועיים צריכים להתחיל כבר בשלב זה.
לפניכם 5 שלבים שיסייעו לכם לבנות תהליך עבודה יעיל, שיטתי וממוקד, במטרה להשיג את יעדיי הקריירה שתציבו לעצמכם בטווח של מספר שנים.
הגדרת ומיפוי יעדי הקריירה
על עורך הדין הצעיר לשאול עצמו היכן הוא מתכנן להיות בטווח של 5 שנים. חשוב מאוד לסמן את המטרה ולהבין מהן אבני הדרך שיאפשרו להגיע אליה. קיימים 4 מסלולי קריירה עיקריים רלוונטיים לעורכי הדין הצעירים – שותפות במשרד עורכי דין, ייעוץ משפטי בחברות, השתלבות במגזר הציבורי, וביצוע הסבה תוך מעבר לתפקידים בעולם העסקי.
מה על עורך הדין הצעיר לעשות? מי ששם לעצמו למטרה להפוך לשותף בפירמה, צריך לבצע בדיקה מקדימה לפני השתלבות במשרד ולדעת שהמשרד שבחר הוא בעל היסטוריה של קידום עו"ד לעמדות שותפות. על דרך האלימינציה, מומלץ לחשוב פעמיים לפני השתלבות במשרד משפחתי, או במשרד בעל שותף אחד בלבד.
עבור עו"ד שמכוון לתפקיד ייעוץ משפטי, מומלץ לבחור ולהשתלב במשרה בתחום המסחרי, המיזוגים והרכישות, ההיי-טק או שוק ההון וללוות עסקאות, באשר זהו בדיוק הניסיון שיידרש ממנו כיועמ"ש עתידי. על דרך השלילה - בחירה במסלול של השתלבות במגזר הציבורי או בתחום הליטיגציה עלול להרחיק אותו מחלום השותפות.
לעו"ד שחולם להיות שופט, מומלץ מאוד לבחון אופציה להשתלבות במגזר הציבורי, או במחלקה מנהלית בולטת במשרד מוביל, שם יוכל לקחת חלק בתהליכים משמעותיים ולייצג בערכאות גבוהות.
ומה באשר להשתלבות בעולם העסקי? זה בדיוק הזמן להשתלב בפוזיציה מסחרית ולבנות Networking חזק עם לקוחות הפירמה ושותפיה. עבודה טובה ושיטתית וביסוס קשרים, יכולים לפתוח דלתות ולא אחת הלקוחות "מושכים" אליהם את עורכי הדין, ע"מ שיעבדו עבורם Inhouse.
לאחר שהבנו מה המסלול אליו אנו חותרים - עלינו להבין מה אופי המעסיק והמשרה שהכי מתאימים לנו. זה הזמן לשאול – האם אני רוצה לעבוד במשרד גדול או דווקא במשרד בוטיק? האם נכון לי להשתלב בחברה קטנה בעלת אווירה משפחתית או שאני מעדיף חברה גדולה עם היררכיה ברורה? איזה סוג של בוס מתאים לי - כזה שמלמד ומדריך או כזה ש"זורק למים" ומעודד עצמאות?
בין המשתנים שמומלץ לשקול כלולים שאלות דוגמת: "באיזה סוג של תרבות ארגונית אני רוצה לעבוד ובאיזו סביבת עבודה", "האם אני מעדיף סביבה תחרותית או סביבה של שיתוף והתייעצות", "האם חשוב לי לשבת לבד או בצוות", ו"האם חשוב לי לעבוד במשרד מפואר או שאתפשר על כך לטובת רמה מקצועית ועניין".
שיקולים רלוונטיים נוספים הם: "האם אני עובד טוב יותר בצוות או באופן עצמאי?", "האם חשוב לי להיות במגע יומיומי עם לקוחות?", "מה רמת האיזון בין עבודה לפנאי לה אני זקוק ומה היקף השכר המצופה והתנאים הנלווים?". ככלל, במידה שעורך הדין הצעיר התקבל למשרה טובה שדורשת גמישות בשכר – ההמלצה היא להתגמש בשלב זה, במטרה לרכוש ניסיון איכותי.
בניית קורות חיים ייצוגיים
בנו לעצמכם תיק אישי מקצועי, שיהווה את כרטיס הביקור שלכם מול המעסיקים: קורות החיים שלכם הם המסמך המשפטי הראשון שהמעסיק מקבל מכם ומשכך הוא הייצוג הראשון שלכם מולו. המשמעות: קורות החיים צריכים להיות כתובים ללא רבב וללא שגיאות כתיב, רווחים ונקודות תמוהים. זה אולי נשמע קטנוני, אך לא אחת זה בדיוק המרחק בין זימון לראיון לבין הבחירה לוותר על המועמד עוד בשלב זה.
צברו המלצות לא סטנדרטיות: יש להימנע מצירוף המלצות ממרצים שאינם מכירים אתכם או מעבודות בלתי רלוונטיות מהעבר. יש לצרף המלצות מאנשים שיכולים להעיד על אופי העבודה המקצועית שלכם, על אישיותכם ועל כישוריכם. יש מקום לצרף מכתב תודה והערכה מלקוחות שטיפלתם בהם לאורך תקופת ההתמחות.
עדיף שלא לצרף המלצות לא איכותיות ולא רלוונטיות, משום שהן עתידות ליצור נזק של ממש. יש להימנע ממתן ממליץ שהינו ראש המחלקה ששמו הולך לפניו בענף, אך לא עבד מולכם באופן ישיר מעולם. תמיד הקפידו לציין את שם הממליץ ותפקידו.
צרפו מכתב פנייה ייחודי למעסיק: המכתב צריך להיות קצר ותמציתי עד שתי פסקאות. אין מקום לחזור על קורות החיים שלכם. הם כבר נמצאים מול המעסיק. מה כן? יש לציין מדוע אתם מבקשים להשתלב דווקא אצל המעסיק הספציפי ומה התכונות והכישורים הייחודיים לכם, שיתרמו לתפקיד ולמעסיק.
הוסיפו מאמרים, הרצאות פרסומים שכתבתם: במידה שצברתם פרסומים כאלה, או שהייתם חברים בכתב עת, זה המקום לצרף ולחשוף נדבך נוסף מיכולותיכם. הדבר יהיה בעל ערך של ממש בתחומי הליטיגציה, באשר עבור מעסיק חדש זו הזדמנות בלעדית לבחון את יכולת הביטוי שלכם בכתב.
בניית תוכנית טקטית
השלב השלישי הוא בניית תוכנית טקטית. עלינו לזהות את ערוצי חיפוש המשרה הכי נכונים עבורנו ולהבין, מבין כלל האפשרויות, למי מתאים שנפנה. ראשית - נתמקד במעסיקים אותם מיפינו בשלב הראשון.
שנית, יש להבין מהי שיטת החיפוש היעילה ביותר עבורנו בהתחשב בפרופיל המקצועי שלנו ובשלב הקריירה בו אנו מצויים. בפרופיל מקצועי הכוונה היא למשל: אם אני עו"ד צעיר שסיים התמחות בתחום המסחרי הבינלאומי, שיטת חיפוש יעילה עבורי תהיה בניית פרופיל מקצועי בלינקדאין והשתלבות בקבוצות ייעודיות ליצירת Networking ולחשיפה למשרות.
אם החלום הוא השתלבות בחברה, מומלץ לעקוב אחרי העמודים של החברות הרלוונטיות ברשתות החברתיות ולפנות ישירות למחלקת ה-HR בחברה, לאחר פרסום משרה בעמוד. אם התמחיתי בתחום דיני המשפחה או ההוצאה לפועל, מעסיקים בתחומים אלה מפרסמים את משרותיהם באתרי הדרושים השונים.
אם סיימת כרגע התמחות ושמרת על קשר מצוין עם אחד השותפים במשרד, מומלץ לפנות אליו ישירות ולבקש שיסייע בתהליך החיפוש. הוא וודאי מכיר שותפים במשרדים אחרים ויוכל להמליץ עליך באופן אישי. זכור – חשוב שתפנה לבעל ניסיון שדעתנו נחשבת אל מול המעסיק. העברת קורות החיים דרך חבר שסיים כרגע התמחות, לא צפויה לקדם אותך. ובשום מקרה, אל תבזבז את הקשרים שבנית לחינם. השתמש בהם בתבונה.
במקביל לכלל התהליכים הללו מומלץ מאוד לפנות לחברות השמה ייעודיות שמתמחות בענף, וידעו להעריך בצורה מקצועית את הניסיון והכישורים שלך. גם ההיכרות המוקדמת של החברות הללו עם השוק והיצע המשרות הגדול יקלו עליך את התהליך. מומלץ לבצע מעקב יומיומי ולנהל רישום מסודר של הפניות שביצעת, בכל האפיקים, במטרה להימנע מזילות של קורות החיים.
הכנה מעמיקה לראיון העבודה
סיימתם את השלבים הקודמים וקיבלתם זימון לראיון. ברכותינו - אך ההזדמנות החד פעמית הזו מחייבת הכנה מושלמת. ככל שתתכוננו טוב יותר, כך תרגישו טוב יותר במהלך הראיון ותגדילו את סיכוייכם להתקבל לעבודה. הכנה טובה תעלה את הביטחון העצמי שלכם ותשפר את איכות התשובות.
אין דבר כזה להיות מוכן מדי. תמיד חשוב לזכור שעוד מועמדים איכותיים ורבים מתחרים מולכם על אותה המשבצת. בעת ההכנה לראיון חשוב להתמקד במספר היבטים:
למידת המעסיק: חשוב להשיג מידע על ההיסטוריה העסקית של המעסיק, מיזוגים, דירוגים, תחומי עיסוק, מי השותפים, לקוחות בולטים, פסקי דין מכוננים שהמשרד שותף להם ועוד. מומלץ להתייעץ עם קולגות שעבדו במשרד כדי לקבל מידע אמין על התרבות הארגונית, חשוב להכיר היטב את התכנים באתר ולחפש עדכונים. מומלץ להיכנס למרכז המידע של קודקס, שמרכז מידע מקיף ומפורט על "מאחורי הקלעים" של המעסיקים.
למידת המשרה: חשוב להבין מה הניסיון והכישורים הנדרשים, אילו תכונות אישיות המעסיק מחפש? מה מסגרת האחריות שתינתן לכם, לרבות מידת העצמאות ואופי העבודה.
למידת המראיין: חשוב מאוד לדעת מי המראיין, מה הרקע שלו, היכן למד ועבד קודם לכן, באיזה שלב הפך לשותף ועוד.
למידה אישית: חזרה על קורות החיים בזמן הראיון לא תקדם אתכם. עליכם לרדת לעומקם של דברים, לדעת לספר על תיקים שעסקתם בהם במהלך ההתמחות, מה היו השאלות המשפטיות, מה היו הקשיים, כיצד תרמתם לפיתרון. המראיין ישמח לעמוד על טיבכם, להבין מי אתם, מה התחביבים שלכם וכדומה'. מעסיקים נוטים לבקש שתספרו על עצמכם והיכרות מוקדמת עם השאלות תסייע לצלוח שלב זה.
ראיון העבודה
ראיון העבודה הוא רגע האמת ומומלץ להקפיד במהלכו על מספר נושאים כדי לעבור את אותו בצורה מיטבית:
- שוב מאוד להגיע 10 דקות לפני הזמן ולברר מראש לאן בדיוק אתם נוסעים והאם יש חנייה באזור. יש מעסיקים שעבורם איחור לראיון יהיה בלתי נסלח.
- חשוב לאפשר למראיין להוביל את הראיון ולהקפיד שלא לנסות לבצע היפוך תפקידים. עם זאת, כוונו בתבונה את השיחה לאזור הנוחות שלכם. זכרו, התשובות שלכם יהוו את הרקע לשאלה הבאה של המראיין וכאן נודעת יכולתכם לכוון את הראיון למקומות שאתם יותר בטוחים בהם.
- חשוב להקפיד ולענות במדויק על השאלות עליהן נשאלתם ולהקשיב לשאלה. על התשובות להיות מובנות וסדורות. תשובה שכזו מעידה על אופי החשיבה שלכם, תכונה חשובה ביותר לעורך דין.
- מומלץ מאוד להתמקד בחזקות ובהישגים שלכם ולא לשים משקל רב על נקודות חלשות.
- יש לעגן טיעונים בדוגמאות ברורות. אין זה מספיק מספיק שאעיד על עצמי שאני מסודר ויסודי. אם השתתפתי בהליך due diligence מורכב, עליי להראות כיצד הסדר והיסודיות באו לידי ביטוי בעבודה.
- שמרו על נימה חיובית – אנשים אוהבים אופטימיות. חשוב מאוד להימנע מביקורת שלילית על מקומות עבודה קודמים, יש להימנע מציניות, מרירות וחשדנות ולהקפיד לחייך.
אם תקפידו על ביצוע כל שלבי האסטרטגיה, הכנה מעמיקה לראיונות ורישום למאגרי המשרות הגדולים בענף, תוכלו להיות בטוחים שעשיתם כל שביכולתכם כדי להגיע למשרה הבאה שלכם ולבסס את היסודות הראשונים לבניית מסלול הקריירה.
הכותבת היא מנהלת השיווק של חברת קודקס, להשמה בתחומי המשפט והשיווק