שתף קטע נבחר

 

נחשף: ה-CIA עקב אחר נועם חומסקי

לאחר שנים של הכחשות, פנייה ל-FBI חשפה את מה שסוכנות הביון ביקשה להסתיר - היא החזיקה תיק על הבלשן היהודי בשנות ה-60 וה-70 בשל התנגדותו למלחמת וייטנאם. התיק "נעלם"

במשך שנים הכחיש ה-CIA שהוא עוקב אחר הבלשן והפעיל הפוליטי הידוע נועם חומסקי. האתר "פוריין פוליסי" חשף הערב (יום ג') מסמכים המצביעים על כך שהפרופסור היהודי, כיום בן 84, היה נתון למעקב של סוכנות הביון המרכזית שאספה מידע על פעילותו נגד מלחמת וייטנאם בשנות השישים והשבעים של המאה הקודמת.

 

חומסקי. "המבהיל בשנות ה-60 וה-70 לא היה ריגול, אלא הטרור הפנימי" (צילום: AP) (צילום: AP)
חומסקי. "המבהיל בשנות ה-60 וה-70 לא היה ריגול, אלא הטרור הפנימי"(צילום: AP)

 

הגילוי הזה התאפשר בעקבות פנייה בנושא ל-FBI על פי החוק לחופש המידע. בקשות דומות חוזרות ונשנות ל-CIA נתקלו בתגובה קבועה שלפיה אין בארכיוני סוכנות הביון המסמכים המבוקשים, אבל הפניה ל-FBI הביאה לחשיפת המסמכים ולגילוי מקומם נוסף –התיק על חומסקי נעלם מהארכיון, מבלי שידוע מי השמיד אותו ומתי.

 

המסמך שפורסם הוא מזכר מ-8 ביוני 1970 שבו ביקש ה-CIA מה-FBI מידע נוסף על מסע של חומסקי לצפון וייטנאם. המזכר הזה מאשר את החשד שסוכנות הביון ניהלה "תיק חומסקי".

 

חומסקי אמר בתגובה: "יום אחד יתברר שמערכות שלטוניות נוטות להגדיל את הכוח שלהן בכל דרך שהן יכולות לחשוב עליה". כשהתבקש להשוות בין תוכניות המעקב של ה-NSA שנחשפה לאחרונה לבין שאירע בתקופתו אמר שזוהי השוואה חסרת תוחלת.

 

"הדבר המבהיל בשנות השישים ובתחילת שנות השבעים אינו ריגול, אלא מבצעי הטרור הפנימי, ה'תוכנית לסיכול ריגול' COINTELPRO, וחוסר העניין כשאלה נחשפו". חומסקי כיוון בדבריו לתוכנית של ה-FBI שבמסגרתה חדרו סוכנים לתוך

ארגונים פוליטיים בארה"ב וערעור את אמון הציבור בהם.

 

חומסקי עלה לכותרות בישראל לאחרונה במאי, כאשר ה"גרדיאן" הבריטי דיווח שהיה בין אקדמאים מובילים ששכנעו את הפיזיקאי סטיבן הוקינג לבטל את השתתפותו בוועידת הנשיא בירושלים. ביוני מתח ביקורת חריפה על דיכוי ההפגנות נגד השלטון בטורקיה. בשנה שעברה ביקר לראשונה בעזה וקרא משם "להפסיק את המצור של ישראל על הרצועה". לפני שלוש שנים נמנעה כניסתו לישראל דרך מעבר אלנבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חומסקי. "מערכות שלטוניות נוטות להגדיל את הכוח שלהן בכל דרך שהן יכולות לחשוב עליה"
צילום: AP
מומלצים