קביעת מין העובר: שיטה יעילה או שרלטנות?
בעוד עלות השיטות הרפואיות לבחירת מין העובר מתחילה ב-25,000 שקל ומסתכמת בדרך כלל בהרבה יותר, מנסים זוגות רבים שיטות טבעיות ו"תרופות סבתא" כדי לקבל בן או בת על פי רצונם. האם זה עובד? פרופ' מוטי שוחט התארח באולפן ynet כדי להסביר מה הסיכויים
לא מעט הורים נסחפים אחרי הבטחות לבחירת מין העובר באמצעות "שיטות סבתא" הכוללות שינויים תזונתיים ואפילו המלצה על התנוחה העדיפה לקיום יחסי מין. אבל האם מדובר באמת בטכניקות טבעיות שיכולות להביא לתוצאה הרצויה, או שאין תחליף לאמצעים הרפואיים הבדוקים (והיקרים)?
בעקבות הפרסום אתמול על השירות הרפואי שמעניק ד"ר דניאל דריי תמורת קביעת מין היילוד, ופירוט השיטה לאלו שרוצים לנסות בבית, פרופ' מוטי שוחט, מנהל המכון הגנטי בבית החולים שניידר, מסביר באולפן ynet כי שיטות אלה יכולות לשפר את הסיכויים רק באחוז או שניים - ובעיקר לתת תחושה טובה לבני הזוג:
זה עובד? בחירת מין העובר:
- בן או בת? כך תקבעו מין העובר ב-96% דיוק
- חשיפה: שלמו 100 אלף שקל, ובחרו את מין היילוד
- בחירת מין היילוד באישור המדינה: כמה מקרים אושרו?
הפנייה לשיטות הסבתא הטבעיות נובעת לא אחת כאמור מעלויות הטיפולים הרפואיים לקביעת מין העובר. "כל סיבוב של הפריה חוץ-גופית ובדיקת מין העובר עולה 25-20 אלף שקל", אומר פרופ' שוחט. "בממוצע נדרשות שלוש סדרות טיפול בשביל הריון מוצלח.
"אבל רק בעזרת שינוי תזונה זה לא יעבוד. ההסתברות היא 50% לבן או לבת, ואפשר אולי לשחק בין 50 ל-52 אחוז אם עושים את כל הדברים הטכניים שהם ממליצים. אני נתקל לפחות פעם-פעמיים בשבוע בבקשה כזאת לקביעת מין היילוד. רוב הפניות הן מסיבות רפואיות, אבל אני מניח שהרבה שואלות את רופא הנשים שלהן בקהילה על זה מסיבות לא רפואיות".