לראשונה בעולם: תרומת כליה בין נשאי HIV באיכילוב
היסטוריה רפואית עולמית בבית החולים איכילוב: מקרה ראשון בעולם של השתלת כליה מן החי בין שני נשאי HIV. אישה נשאית תרמה כליה לבעלה לאחר שההליך המורכב והתקדימי עבר את אישור ועדת ההשתלות הארצית. "המקרה נותן אופק חדש לכל רפואת ה-HIV", אומרים המומחים
במקרה ראשון בעולם - אישה, נשאית HIV, תרמה כליה לבן זוגה, אף הוא נשא HIV. לדברי ד"ר רוני ברוך, מנהל המרפאה להשתלות במרכז הרפואי תל-אביב "שימוש באיברים מנשאי HIV להשתלות עד כה לא נעשה בעולם, פרט לדרום אפריקה, שם הן מבוצעות רק מתורמים לאחר מוות מוחי".
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
לפני כשנתיים חלה הבעל ונזקק לטיפולי דיאליזה. ד"ר ברוך העלה הצעה כי ייתכן והוא יזדקק לתרומת כליה. אשתו החליטה להיבדק ומשנמצאה התאמה, החליטה לתרום. התהליך הייחודי דרש הכנה מדוקדקת מבחינת הטיפול התרופתי נגד HIV, שכן הוא הצריך שינוי סוגי התרופות נגד הנגיף לשני בני הזוג על מנת לשפר את סיכויי ההצלחה של ההשתלה ולהימנע מהתנגשויות בין הטיפול נגד HIV לבין הטיפול הנוגד דחייה אשר ניתן לאחר הניתוח.
עוד כתבות
הרב בקשי דורון: "מותר לקבל תרומת איבר מנשא HIV"
לראשונה: רופאים הצליחו לרפא תינוקת שנולדה עם HIV
HIV: טיפול מוקדם בקוקטייל מרפא 10% מהנשאים
לאחר שהתגבשו ההמלצות המקצועיות, הנושא הובא לאישור של ועדת ההשתלות המוסדית בראשות ד"ר אבי הסנר, וגם של ועדת ההשתלות הארצית, וזכה לתמיכה. בהכנות לניתוח הלא שגרתי היו מעורבים הרופאים, אנשי שירות הסוציאלי והפסיכולוגי של המרכז הרפואי.
ההשתלה התקיימה לפני שמונה חודשים בנוכחות צוות גדול, ביניהם המנתחים ד"ר עידו נחמני, ד"ר אורי ויזל, ד"ר יעקב גויכמן ופולינה כץ, מתאמת ההשתלות במרכז הרפואי. הבעל שזכה, כאמור, בתרומת הכליה מאשתו הפסיק את טיפולי הדיאליזה להם נזקק לפני ההשתלה, וחזר לעבודה ולתפקוד מלא. גם הוא וגם אשתו ממשיכים בטיפול קבוע נגד HIV ונמצאים במעקב צמוד ומסודר.
לדברי ד"ר יבגני קצמן, מומחה למחלות זיהומיות במרכז האיידס של המרכז הרפואי ת"א, אין ספק, שהמקרה הזה בהיותו המקרה הראשון בעולם של השתלת הכליה מן החי בין נשאי HIV נותן אופק חדש לכל תחום רפואת ה-HIV מחד ולתחום ההשתלות מאידך. "הצלחתו התאפשרה הודות לשיתוף הפעולה הפורה בין הגורמים השונים במרכז הרפואי שלנו".
לדברי ד"ר ברוך, בעשור האחרון הצטבר בעולם ניסיון רב של ביצוע השתלות איברים לנשאי HIV, בעיקר – השתלות כליות וכבד מן המת. על פי הנתונים מהעולם, הצלחת ההשתלות האלה כמעט וזהות לאלו המבוצעות לאנשים ללא HIV ולכן כיום לא מקובל יותר לדחות נשא HIV מרשימת המועמדים להשתלה. על פי הנתונים מכל העולם, אחוז נשאי ה-HIV בקרב המועמדים להשתלות האיברים הולך ועולה בהתמדה.
גם בארץ למרות מספר ההשתלות הקטן יחסית, עולה בשנים האחרונות הצורך בביצוע השתלות לנשאי HIV. תנאי הכרחי להצלחת הניתוחים הללו קשור בנוכחות צוות רב-מקצועי של כירורגים משתילים, נפרולוגים והפתולוגים המתמחים בהשתלות ומרכז גדול לטיפול ב-HIV הנמצאים תחת קורת גג אחד.
הוועד הישראלי למלחמה באיידס בירך על התרומה ומסר כי "אנחנו מברכים את בית החולים איכילוב על דאגתו לבריאותם של נשאי HIV, ועל ההליך הרפואי פורץ הדרך. הוועד תומך בהשתלת איברים בין נשאי HIV, ובנוסף, כאשר יש צורך בהול בתרומה ואין תורם פוטנציאלי אחר, גם בתרומה מנשא HIV לאדם שאינו נשא HIV. זאת לאור העובדה, שניתן היום לחיות חיים ארוכים ואיכותיים עם HIV, והמדובר במחלה כרונית ולא סופנית".
מהוועד הוסיפו בסיפוק כי רק לפני שלושה חודשים הודיע הרב הראשי לשעבר, אליהו בקשי דורון, שמותר להשתמש באיבריו של נשא HIV במקרה חירום שאפשר להציל בו אדם בריא".
מהמרכז הלאומי להשתלות נמסר: "המרכז מברך את הצוות המקצועי באיכילוב על העבודה היסודית והנרחבת למצוא מזור למשפחה ולאפשר את תרומת הכליה וההשתלה מהאישה לבעלה".