כרטיס צהוב לסיסי, רוח גבית לאיסלאמיסטים
אובמה אמנם לא שובר את הכלים, אבל ביטול התמרון עם צבא מצרים עשוי להתפרש בעיני האחים המוסלמים כהבעת תמיכה אמריקנית בהם. אז מה בעצם אובמה רוצה?
הודעת הנשיא ברק אובמה על ביטול התמרון השנתי המשותף לצבא ארה"ב וצבא מצרים היא צעד מדוד וזהיר יחסית, מתוך כוונה שלא לגרום לנתק או לסכסוך גלוי עם השלטון הנוכחי במצרים. מצד שני, אובמה - בין היתר כתוצאה מלחץ של אנשי מפלגתו, אך גם משיקולים פרקטיים - רוצה למנוע הסלמה בצעדים שצבא מצרים נוקט נגד האחים המוסלמים.
השיקול העיקרי שעומד בפני הנשיא האמריקני הוא למנוע מלחמת אזרחים, בנוסח מה שמתרחש עכשיו בסוריה. בארצות הברית הבחינו סוף סוף כי ל"אביב הערבי" יש חוקים משלו. אחד מהם הוא שקטל מפגינים מביא כמעט באופן בלתי נמנע להתקוממות כללית ולמלחמת אזרחים. זה בדיוק מה שקרה במצרים בפעם הקודמת, מה שקרה בסוריה ומה שקרה בלוב ובתימן. בכולן הפגנות שדוכאו והותירו הרוגים ופצועים רבים ברחובות, הסתבכו למלחמת אזרחים. בכל המדינות הללו אותה מלחמת אזרחים נמשכת למעשה עד היום.
שליטים ערבים, שנמנעו משימוש רב באש חיה, הצליחו בסופו של דבר להשתלט ולבלום את תסיסת ההמונים. כך קרה וקורה בירדן, וגם אצלנו וברשות הפלסטינית. כשפרצו המהומות לפני שנתיים הן לא התפתחו לצונאמי, מפני שמספר ההרוגים בקרב המפגינים היה נמוך יחסית.
עם זאת, די ברור שהכרזת הנשיא אובמה על ביטול התמרון המשותף עם צבא מצרים תתפרש על ידי האחים המוסלמים ותומכיהם כהבעת תמיכה בהם. הרוח הגבית שהם סבורים שנושבת לעברם מוושינגטון כמעט ללא ספק תעודד את האחים המוסלמים להמשיך באלימות ולגרור את הצבא המצרי להפעיל אגרוף ברזל נגדם. בצורה זו הם יסבכו את יחסי הצבא לא רק עם ארצות הברית, אלא גם עם הקהילה הבינלאומית כולה. זו סכנה שאסור להתעלם ממנה ונראה כבר עכשיו שהאחים המוסלמים שואבים עידוד מהצד האמריקני.
תסריט הבלהות: מלחמת אזרחים
המטרה המרכזית של האמריקנים היא למנוע מלחמת אזרחים במצרים, ובה בשעה לתת הזדמנות נוספת לממשלה הזמנית הנסמכת על כידוני הצבא ולהשיב את הדמוקרטיה במצרים על כנה. הסיבה: בארה"ב לא רוצים לאבד את הצבא המצרי, בעל ברית חשוב מאוד במזרח התיכון.
ארצות הברית אינה רוצה להחריף עוד יותר את היחסים שכבר הידרדרו לשפל חסר תקדים בינה לבין צבא מצרים. הצבא המצרי הוא גורם כוח חשוב בזירה המצרית, ואם הוא יחוש שגבו אל הקיר, הוא עשוי לנקוט בצעדים כמו למשל הידוק היחסים עם איראן ואולי אפילו איום על הסכם השלום עם ישראל.
מה אובמה רוצה? בהיעדר מדיניות ואסטרטגיה ארוכת טווח, שהממשל בוושינגטון לא השכיל לגבש, הנשיא מעוניין בשני דברים: הפסקה ומזעור למינימום של קטל המפגינים על ידי כוחות הביטחון המצריים, והסרת מצב החירום. וושינגטון מעוניינת בהפסקת הקטל משיקולים פרקטיים כאמור, כדי למנוע קיבוע עימות אלים ברחבי מצרים שתוצאותיו עשויות להיות הרות אסון לכל האזור, בדומה למה שקורה בסוריה. הסרת מצב החירום נחוצה לוושינגטון, ובעיקר למפלגה הדמוקרטית, מנקודת מבט ערכית.
הקשר בין ההצהרה לישראל
שיקול פרקטי נוסף הוא שצבא מצרים זקוק עכשיו לכל כוחותיו, בעיקר המודרניים שבהם והכשירים שבהם, כדי להשליט חוק וסדר במצרים גופה, ובה בשעה להילחם בחזית נוספת, מול הטרוריסטים בסיני. התנאים לתרגיל משותף רב ממדים פשוט לא מתאימים כעת, לא לצבא מצרים וגם לא לאמריקנים.
מנקודת ראות ישראלית הכרזת הנשיא אובמה אינה משנה הרבה, מפני שאין בה כדי לשנות בצורה דרמטית את מערכת הקשרים בין צבא מצרים לישראל. היא גם לא משנה את האינטרסים האסטרטגיים הבסיסיים של מצרים בהקשר לחצי האי סיני ולישראל. אם יכולה להיות השפעה להכרזת הנשיא האמריקני, היא עשויה להיות בהקשר העזתי, ובהקשר לקבוצות החמושות בחצי האי סיני. האיסלאמיסטים בשני אזורים אלו יכולים לראות בהכרזת הנשיא אובמה הפניית עורף לצבא מצרים, וכמו שהאחים המוסלמים במצרים שואבים מהכרזה זו עידוד, כך גם האיסאלמיסטים והסלפים ברצועת עזה ובסיני.