בריאות התלמיד: דווקא הדרום, שאינו מופרט - במצב רע
משרד הבריאות נלחם בהפרטה של שירותי בריאות התלמיד ומבקש להשיב לידיו את הסמכויות - אבל דו"ח חדש חושף כי המצב בדרום שם אחראי עדיין משרד הבריאות על מתן חיסונים וביצוע בדיקות סקר, לא טוב. ראש שירותי בריאות הציבור: "בדרום יש פחות אחיות, היה מבצע 'עמוד ענן' והתמקדות בפוליו"
ההפרטה של שירותי בריאות התלמיד נכשלה - או דווקא עובדת? בעוד שבמשרד הבריאות מנסים להשיב את שירות בריאות התלמיד לידי המדינה, נתונים רשמיים של המשרד מגלים שדווקא חברת נטלי, המספקת את השירות לבתי הספר ברוב חלקי הארץ, מגיעה לאחוזי כיסוי גבוהים יותר בחיסונים ובבדיקות סינון לילדים. הסיבה ככל הנראה נעוצה בעובדה שבדרום יש פחות אחיות, במבצע "עמוד ענן" ובבהלת החיסונים נגד נגיף הפוליו.
השוואה בין שיעור הכיסוי בדרום לבין זה הארצי מגלה כאמור שהנתון הארצי גבוה יותר באופן עקבי, מלבד בחיסון המשולב נגד חזרת, אדמת, חצבת ואבעבועות רוח. בחיסון זה חיסן משרד הבריאות בדרום הארץ 95.46% אחוז מהילדים, לעומת 94.69% שחוסנו בשאר האזורים על ידי חברת נטלי.
בחיסון המומת נגד פוליו הניתן בכיתה ב' יש שוויון (95.55%) בדרום ובשאר הארץ, בחיסון נגד טטנוס ודיפתריה שניתן בכיתה ח' שיעור הכיסוי הארצי הוא 93.03% לעומת 92.1% אחוז בדרום.
שירותי בריאות התלמיד - תמונת מצב:
- לא שמים על בריאות התלמיד: המכרז בוטל - נטלי תמשיך
- ליצמן: שירות בריאות התלמיד ימשיך להיות מופרט
- הצעת חוק: סוף להפרטת שירות בריאות התלמיד
- מהפך בבריאות התלמיד: "נטלי" תאבד הזיכיון
הדרום נותר מאחור גם מבחינת בדיקות הסקר הנערכות לילדים. בדיקות השמיעה בכיתות א' בוצעו רק ל-87.45% מהילדים בדרום לעומת 94.08% בכל הארץ; בדיקות ראייה בכיתות א' בוצעו ל-89.54% מהילדים בדרום לעומת 94.93% בכל הארץ; בדיקות גדילה בכיתה א' בוצעו בדרום ל-90.18% מהילדים לעומת 94.02% בכל הארץ; בדיקות גדילה בכיתה ז' בוצעו ל-86% בדרום לעומת 89.64% בכל הארץ; ובדיקות ראייה בכיתה ח' בוצעו ל-85.46% מהילדים בדרום לעומת 90.59% בכל הארץ.
"בדרום יש בעיות אובייקטיביות", מסביר פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "קיים שם מחסור גדול יותר באחיות, יש היענות נמוכה יותר לחיסונים ולבדיקות בבתי הספר, ולא ניתן היה לבצע את כל החיסונים והבדיקות במהלך מבצע 'עמוד ענן'.
"בנוסף, נגיף הפוליו שצץ בסוף שנת הלימודים הקשה על ביצוע שאר הפעילויות, וברהט היה מבצע גדול שבמסגרתו חיסנו את כל האוכלוסייה נגד פוליו".
גם לאור הנתונים, פרופ' גרוטו סבור שההפרטה נכשלה. "האחוזים הם רק חלק מהעניין. העובדה שמדי פעם מתחלף הספק מורידה את הנתונים דרמטית - זה בעייתי שהאחיות עוברות מספק לספק ואין להן בית, ויש בעיה בהיקף הנוכחות של האחיות בבתי הספר", הוא אומר.
"אם משרד הבריאות היה מחסן גם בצפון הארץ היינו מגיעים ל-99%", קובע פרופ' גרוטו, ונותן כדוגמה את אשקלון שבה הנתונים גבוהים יותר מאלה של שאר אזורי הארץ. בעיר שגם בה מספק משרד הבריאות שירותים בבתי הספר, הכיסוי החיסוני בחיסון המשולב עומד על 96.94%, בחיסון המומת נגד פוליו על 97.43%, בחיסון נגד טטנוס ודיפתריה על 95.48%, בבדיקות השמיעה בכיתה א' על 97.21%, בבדיקות הראייה בכיתה א' על 96.4%, בבדיקות הגדילה בכיתה א' על 97.38%, בבדיקות הגדילה בכיתה ז' על 94.04% ובבדיקות הראייה בכיתה ח' על 93.36%.
משרד הבריאות מעניק את שירותי בריאות התלמיד באשקלון ובדרום כולו כבר יותר משנה, לאחר שהשירות הופרט בכל הארץ לפני שש שנים. בית המשפט העליון אף נדרש לסוגיה לפני כשנה וקבע שההפרטה נכשלה, וכך קבע גם לאחרונה דו"ח של משרד הבריאות והסתדרות האחיות, שלפיו בקרב תלמידי כיתות ח' באוכלוסייה הבדואית בדרום עמד הכיסוי החיסוני על אפס, וכן שתקציב החברות הפרטיות היה כפול מזה של המדינה אך שיעור האחיות צנח משמעותית, מאחות ל-2,000 תלמידים לאחות אחת על כל 5,000 תלמידים. כרגע מתקיימים דיונים בנושא עם משרד האוצר.
נטלי בירכה על פרסום הדו"ח: "הנתונים מעידים מעבר לכל ספק על ההצלחה של חטיבת בריאות התלמיד בנטלי במתן שירותי רפואה מונעת לתלמידי ישראל בכל בתי הספר שבאחריותה. אנו רואים חשיבות רבה לפרסום נתוני האמת לאור הדיון הציבורי סביב הנושא המתקיים לאחרונה בסיסמאות ובדיסאינפורמציה תוך התעלמות מוחלטת מהעובדות בשטח.
"חטיבת בריאות התלמיד בנטלי קיבלה במהלך תשע"א מערך בריאות תלמיד כושל ומרוסק, שיקמה ובנתה אותו מחדש במהירות וביעילות והובילה אותו להישגי שיא של העשור האחרון. לצד הישגים אלו, הטמענו מחדש את החינוך לבריאות שנעדר במשך שנים מהשירות וכ-20 אלף כיתות עברו בשנת הלימודים האחרונה הדרכות בנושא פעילות גופנית ותזונה נכונה".