המזרח התיכון בוער: "נסראללה משלם מחיר"
בישראל חוששים משתי מלחמות אזרחים נוספות: במצרים מספר ההרוגים עלה ל-638 והאחים המוסלמים קוראים להפגנות ענק אחרי התפילות. בלבנון מאשימים את ישראל בפיגוע בדאחייה, אבל גורם ביטחוני מבהיר: "נמשיך לא להתערב, גם לגבי מה שקורה בקהיר. נסראללה משלם על תמיכתו באסד"
במצרים הגופות נערמות , בלבנון סופג חיזבאללה מכה אנושה בלב מעוזו בביירות. השכנה מדרום והשכנה מצפון נראות משוסעות מתמיד, ובישראל חוששים ממלחמות אזרחים שיתווספו למלחמת האזרחים שמתרחשת כבר שנתיים וחצי בגבול אחר, הגבול הסורי. "חיזבאללה נפגע, אבל ישראל תמשיך במדיניות אי ההתערבות ואי נקיטת עמדה, גם לגבי מה שקורה בקהיר", הבהיר אמש (יום ה') גורם ביטחוני בכיר. "אין לנו אינטרס להיתפס כתומכים בצד כזה או אחר".
פרס: הופתעתי שלבנון האשימה את ישראל
על רקע ההצלחות היחסיות שרשם חיזבאללה במלחמת האזרחים בסוריה כתומך בבשאר אסד, הפגיעה שספג ארגון הטרור השיעי במעוזו - רובע הדאחייה - לא הפתיעה גורמים בכירים במערכת הביטחון. תחזיתו מהחודש שעבר של הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, שבה טען כי האש החלה לאחוז בגלימתו של חסן נסראללה הפכה למציאות כשמכונית תופת התפוצצה בביירות, זרעה הרס רב והביאה למותם של 20 איש ולפציעתם של כ-120.
"נסראללה התערב במלחמה בסוריה בצורה משמעותית וכבר לא נתפס כ'מגן לבנון', אלא כמגנו של אסד, וכעת הוא משלם את המחיר", אמר אותו גורם ביטחוני. נשיא לבנון מישל סלימאן ופוליטיקאים בכירים אחרים אמנם האשימו את ישראל בפיצוץ, אבל ארגון סוני לא מוכר הוא שנטל אחריות לפיגוע, והגורם הביטחוני הבהיר כי ישראל תמשיך לא להתערב.
"חיזבאללה נחלש, ההתקפות נגדו יימשכו"
"המצב של חיזבאללה ונסראללה לא טוב", הוסיף גורם מדיני שהתייחס לפיצוץ המכונית הממולכדת בכביש הראשי שבין אזור א-רוויס לבין אזור ביר אל-עבד, מכונית שבה היו 60 קילוגרמים של חומרי נפץ. "על חיזבאללה גוברת הביקורת בנוגע למעורבות בסוריה והעברת המלחמה לשטח לבנון. חיזבאללה נחלש וההערכה היא שההתקפות נגד הארגון יימשכו".
בינתיים, במצרים רף האלימות אמנם ירד מעט אתמול ושעות העוצר קוצרו - אבל בכירי האחים המוסלמים הבטיחו כי התנועה לא תיכנע וקראו לתומכיה לשוב לרחובות ולצאת להפגין אחרי תפילות יום השישי במסגדים. "נארגן הפגנות בכל רחבי המדינה ונקיז את דמם של כל קציני המשטרה והצבא שיימצאו ברחובות", הבטיח חבר מפלגת החירות והצדק, הזרוע הפוליטית של תנועת האחים המוסלמים.
לאחר הודעת הנשיא האמריקני ברק אובמה על ביטול התרגיל המשותף עם הצבא המצרי, פרסמו האמריקנים אזהרת מסע למצרים וקראו לאזרחיה השוהים במדינה לעזוב אותה לאלתר. מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה כי היא קוראת לאזרחים האמריקנים שמתכננים להגיע למצרים בקרוב, לדחות את ביקורם באזור. מספר ההרוגים בעקבות ההתנגשויות האלימות עלה בינתיים ל-638, מספר הפצועים זינק ל-3,994.
טורקיה החזירה להתייעצויות את שגרירה בקהיר במחאה על האלימות של המשטר כלפי תומכי האחים המוסלמים. בתגובה הודיעה מצרים על תגובה דומה, והחזירה לבירתה את שגרירה באנקרה.
האינטרס הישראלי - רגיעה בכל החזיתות
"אנחנו מביטים מן הצד על מה שקורה בקהיר, וזהו עניין פנימי מצרי", אמר גורם ישראלי. "העניין שלנו הוא בחצי האי סיני, שם נמצאים אנשי ג'יהאד עולמי. מה שקורה במצרים זה סיפור מטריד, אך זה סיפור מצרי פנימי. העובדה שהם עסוקים בעניינים הפנימיים שלהם לפי שעה לא משפיעה על המלחמה שנערכת בסיני". בישראל לוקחים בחשבון את כל האפשרויות, כולל חילופי שלטון נוספים: "אף אחד לא יודע מה יהיה. אי אפשר לנתח מה הולך לקרות שם".
רון בן ישי, פרשננו לענייני ביטחון, מסביר כי האינטרס הישראלי הוא רגיעה במצרים, ולמעשה בכל המדינות השכנות. כל מדינה כושלת מגדילה את איום הטרור על ישראל, ולמעשה גם פגיעה
בחיזבאללה מגבירה את הסיכוי למלחמת אזרחים בלבנון - וכמו במצרים, ישראל הייתה מעדיפה להימנע מתרחיש שכזה.
מלחמת אזרחים, חוסר יציבות פוליטי ומצוקה כלכלית - אלו הם הגורמים העיקריים לטרור על גבולות ישראל, ולסכנה שאלמנטים עוינים ואלימים יפעלו נגדנו. כל אלו קיימים בצורה זו או אחרת בכל אחת מהמדינות שעברו את האביב הערבי, וגם מדינות אחרות כלבנון. ברגע שאין עימותים פנימיים, קיימת יציבות פנימית ושגשוג כלכלי - גם ישראל נהנית מכך.
Read this article in English