אופנה דיגיטלית: המחשבים שתלבשו
משקפי הגוגל גלאס ממשיכים להצית את תחום המחשוב הלביש: מחשבים חכמים ומזעריים עומדים להתחבר לשעון היד, למשקפיים, לכובע המצחייה ואפילו לתחתונים
הפריצה של רעיון המחשוב הלביש מזכירה במעט את ההיסטוריה של שעון היד. במשך מאות בשנים, היו השעונים מכשירים גדולים ומורכבים, אשר הוצבו במקומות מרכזיים לשימושם של העוברים ושבים. רק עם המצאת שעון הקפיצים, ככל הנראה בתחילת המאה ה-15, וביתר שאת עם המצאת שעון פרק-היד בתחילת המאה ה-20, החלו שעונים מכניים להפוך לפריט קל וזמין שניתן היה לשאת על הגוף. נסו לחשוב על המהפכה שהרעיון הפשוט חולל: לפתע, מושג הזמן הפך למשמעותי הרבה יותר עבור מיליוני אנשים, והעולם הפך למהיר, נגיש ומדויק יותר.
70 מיליון פרטי לבוש
גם המחשבים היו במשך עשרות שנים עצם נייח וכבד שמילא מקום בעיקר במשרדים ובבתי מגורים. אמנם ניצנים של רעיון המחשוב הלביש הופיעו עוד בשנות ה-70 ואפילו לפני כן, אולם מאז פריצתו של הסמארטפון ותהליך המזעור שעוברת החומרה, הרעיון הופך לישים וזול הרבה יותר. שנת 2013, שהביאה עימה את משקפי הגוגל גלאס והשעונים החכמים, מבשרת כנראה על הפריצה הגדולה של הטכנולוגיה הלבישה.
הוויכוח על נחיצותם ויעילותם של הגלאס עדיין בעיצומו, אולם ברור כי המשקפיים הפלאיים של גוגל מבשרים על צונאמי של אביזרי אופנה היי-טקיים שונים ומשונים אשר בימים אלו פורצים בסערה לשוק. מחקר עדכני מראה שבשנת 2013 בלבד נמכרו כ-15 מיליון מוצרי מחשוב לביש, ועד 2017 מספר זה יגדל לכ-70 מיליון. אם ה-iwatch של אפל יתגלה כיותר משמועה בלבד, יש להניח שהאפל-מניה תעשה את שלה, והמכירות תגדלנה באופן משמעותי עוד יותר.
הכובע על האדם ינצח
הרעיון של המחשוב הלביש פשוט למדי: משטחים שלמים של לבוש על גופנו מקנים פוטנציאל, שהיה בלתי ממומש למשך תקופה ארוכה, להכנסת רכיבים אלקטרוניים חכמים. שימוש בבגדים כפלטפורמה חכמה מאפשר לפנות את השימוש בידיים, לנטר את פעילות הגוף ובאופן כללי, לפחות בתיאוריה, להפוך את חיינו לפשוטים הרבה יותר. הרעיון משתלב בקונספט "האינטרנט של הדברים" במסגרתו כמה שיותר חפצים ו"דברים" בעולם הממשי מתחברים לרשת ואחד לשני.
בסוף חודש יולי נערך כנס המחשוב הלביש העולמי בניו-יורק, ושם הוצגו כמה מהחידושים המשמעותיים בתחום. המוצר הפופולארי של הכנס, אשר זכה בשבחי המבקרים ובאהבת הקהל היה ה-Cynaps, כובע מצחייה חכם שנועד לסייע לאנשים בעלי מוגבלויות, או למצבים שבהם הידיים אינן פנויות, כמו רכיבה על אופניים למשל. הכובע מאפשר האזנה למוזיקה ללא אוזניות, באמצעות טכנולוגיית Bone conduction המאפשרת העברת צלילים דרך עצמות הגולגולת. הוא גם מכיל מיקרופון ותקשורת בלוטות' אשר מקנה את היכולת לשוחח בטלפון החכם באמצעות נגיעה פשוטה במצחייה, וסוללה לטווח של עד 10 שעות.
להטעין את הטלפון בכיס
הטכנולוגיה לא עוצרת באזור הראש. תחום חדשני של "בדים חכמים" צובר לאחרונה תאוצה, ומכיל רעיונות מתקדמים ומלהיבים שיאפשרו ייצור המוני של ביגוד אלקטרוני. מלבד העובדה שבדים שמתקנים את עצמם או כאלה שחסינים למים כבר נמצאים בפיתוח, החולצה והמכנסים שלנו יוכלו לטעון בעתיד הקרוב את הסוללה של הטלפון החכם: חוקרים מאוניברסיטת דרום קרוליינה בארה"ב, פיתחו בד המבוסס על פחמן "ירוק", שיאפשר הטענה של מכשירים חשמליים באמצעות חום הגוף האנושי בלבד. מחקר אחר פיתח בד הטענה סולרי, שינצל את אנרגיית השמש לטעינה חשמלית (אל דאגה, בלי לצלות את האדם שלובש אותו). חוקרים במעבדה הלאומית של בריטניה פיתחו בד מבוסס כסף, יסוד הנמצא ברוב הרכיבים הממוחשבים, שיאפשר יצירה של ביגוד חכם, אשר יקרא וינטר נתונים שונים מגוף האדם.
אחת ההמצאות השאפתניות ביותר, אשר נמצאת בשלבי פיתוח ראשוניים בלבד, הינו הOmni-Touch, המפותח על ידי מרכז המחקר של מיקרוסופט: זהו מקרן לביש המאפשר הפיכת כל משטח בעולם לממשק חכם ופונקציונאלי. כך ניתן לחייג בטלפון על כף היד, לקרוא מיילים על קיר ולפתוח מפת ניווט על תחנת אוטובוס ברחוב. המכשיר נמצא כרגע בגרסת פיתוח ראשונית בלבד ולכן עדיין מגושם למדי, אולם לא מן הנמנע כי טכנולוגיה זו תמוזער בעתיד ותאפשר גישה נוחה ואבסולוטית ליכולות מחשוב בכל מקום.
להשחיז את יכולות המוח ולשפר את כוח הגברא
תחום פופולארי שבו משתלבת טכנולוגיית הביגוד החכם, הינו עולם הספורט והבריאות. כיום קיימים אינספור גאדג'טים שונים שמאפשרים ניטור של פעילות הגוף ומעקב אחריו באמצעות אפליקציות ותוכנות שונות. אחד המוצרים הפופולריים בתחום הינו צמיד ה- Up של חברת Jawbone. הצמיד עוקב אחר עשרות תהליכים פיזיולוגיים שונים, כגון שינה, פעילות גופנית, אכילה ואפילו מצב הרוח. הנתונים יכולים לסייע לאבחון רפואי, או פשוט להתבוננות עצמית ושיפור חיי היום-יום שלנו.
פרויקט קיקסטרטר מעניין נוסף בתחום ניטור פעילות הגוף הינו ה- Melon. הייעוד המרכזי של רצועת ראש זו הינה לנטר פעילות מוחית, בדגש על EEG, הפעילות החשמלית העצבית. המכשיר יאפשר לעקוב אחר רגעים של ריכוז והסחת דעת, ויאפשר לתרגל ולשפר יכולות קוגניטיביות שונות כגון זיכרון, פתירה של בעיות מורכבות וריכוז.
לבסוף, אי אפשר בלי הפעילות הגופנית המשמעותית ביותר, והיא חיי המין כמובן. ה-Durex Fundwear (לא לצפות בעבודה) מאפשר לבני זוג הנמצאים רחוק אחד מהשני להפתיע את אהוב או אהובת ליבם באמצעות אפליקציית רטט, שתפעיל מעין ויברטור מובנה בלבוש התחתון. וזוהי רק ההתחלה: ה-Vibease הינו הוויברטור החכם הראשון, שמתיימר להוסיף מימד של רגש לחוויה, על ידי התאמת עצמת הרטט לסיפור פנטזיה מוקלט שניתן להוריד מחנות האפליקציות.
משואה של ריגול דיגיטלי
כמו כל טכנולוגיה חדישה, גם תחום המחשוב הלביש מציב בפנינו מספר סוגיות בעייתיות: ראשית, התפשטות הרשת לעוד נדבכים בחיים פותחת תווך נרחב של פרצות ביטחוניות אשר ניתן לנצל. ריגול באמצעות לבוש חכם יכול להגיע מצד המשתמש בטכנולוגיה, כמו למשל צילום חשאי באמצעות הגוגל גלאס, או לחילופין, ריגול על המשתמשים עצמם: סביר להניח שאדם שנושא על גופו משקפיים, כובע וצמיד חכם מהווה משואה בוהקת וקלה לאיתור עבור סוכנויות ביון שונות או ארגונים חורשי רעות. שנית, בעוד שהלבוש החכם מתיימר להקל על חיי היום-יום שלנו, יתכן מאוד שהוספה של פריטים חכמים נוספים רק יסיחו עוד יותר את יכולת הריכוז השברירית ממילא של האדם במאה ה-21.
עולם הטכנולוגיה הלבישה מהווה רק נדבך בתהליך רחב יותר של סינרגיה בין אדם למכונה. יתכן מאוד שכלל מוצרי המחשוב הלביש מהווים שלב ביניים בלבד, עד שיגיע "מוצר-על" דמוי אייפון שיאפשר התחברות טוטאלית ונוחה יותר של גופנו לרשת, על כל המשמעויות והוויכוחים האתיים הנלווים לכך.