שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, EPA

העולם מתאחד נגד מצרים: "נבחן סנקציות"

באיראן מחו על הטבח, באינדונזיה הפגינו מאות ואפילו הטליבאן פרסם הצהרת תמיכה. המחאה במצרים מעוררת תגובות בעולם, ורק מעטים מצדדים במשטר. "כל האופציות על השולחן", הצהירו באירופה לגבי האפשרות שיוטלו סנקציות

מספרד ועד אינדונזיה, מאיראן ועד נורבגיה – מנהיגים ברחבי העולם גינו אתמול (יום ו') את התגובה המצרית להפגנות ההמוניות וקראו להידברות. במדינות רבות אף נרשמו הפגנות תמיכה שבהן השתתפו מעשרות ועד אלפי בני אדם. בזמן שבמצרים נערכים לשבוע של צעדות מחאה יומיומיות, בעולם קראו לכל הצדדים: "פתחו בדיאלוג ומצאו פתרון של שלום".

 

מצרים בוערת - עוד כתבות בנושא:

"95 הרוגים בקהיר, מסוקים ירו על מפגינים"

מצרים: 525 הרוגים, "אלוהים ינקום בקצבים"

הרוגים בעימותים במצרים; טנקים ברחובות

כוננות שיא במצרים לקראת "צעדת הזעם"

 

מנהיגים אירופאים, מצדם, הודיעו על כוונתם לבחון מחדש את קשריהם עם מצרים, ושרי החוץ של מדינות האיחוד ידונו בנושא בפגישתם בשבוע הבא, על מנת לגבש חזית אחידה. נשיא צרפת פרנסואה הולנד שוחח אמש (יום ו') בטלפון עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ועם ראש הממשלה האיטלקי אנריקו לטה, וכל הצדדים קראו להפסקה מידית של האלימות. בהמשך, בהודעה משותפת של הולנד עם ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון, נכתב כי "סיום הדיכוי וחידוש הדיאלוג צריכים להיות בעדיפות העליונה במצרים".

 

הפגנת תמיכה בתוניס אחרי תפילות יום השישי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנת תמיכה בתוניס אחרי תפילות יום השישי(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

באינדונזיה, המדינה המוסלמית המאוכלסת ביותר, נרשמו הפגנות המוניות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
באינדונזיה, המדינה המוסלמית המאוכלסת ביותר, נרשמו הפגנות המוניות(צילום: AFP)

אחרי התפילה, בבירת תימן יצאו לרחובות למען מצרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אחרי התפילה, בבירת תימן יצאו לרחובות למען מצרים(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

המפגינים בעד העם המצרי בחרטום שבסודן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המפגינים בעד העם המצרי בחרטום שבסודן(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"יום זעם": העימותים ברחבי מצרים    (צילום: רויטרס)

"יום זעם": העימותים ברחבי מצרים    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מנגד, עבדאללה מלך ירדן יצא להגנת הממשלה הזמנית שנתמכת על ידי הצבא המצרי, והבהיר כי ממלכתו עומד לצדה בעודה "נלחמת בטרור ובמחלוקות פנימיות". כנראה כוונתו הייתה להדחה השנויה במחלוקת של הנשיא מוחמד מורסי. בהודעה ששודרה בטלוויזיה, קרא המלך עבדאללה לאנשים "כנים ואינטלקטואלים לעמוד איתנים נגד כל אלו שמנסים לערער את יציבות המדינה שתמיד הנהיגה את העולם הערבי והמוסלמי".

 

בטורקיה, לעומת זאת, דבקו בביקורת שלהם על היחס של המשטר למפגינים והנשיא עבדאללה גול הצהיר כי "כל מה שקורה במצרים הוא בושה לאיסלאם ולעולם הערבי. ביום חמישי האחרון הודיעו גם אנקרה וגם קהיר כי הן מחזירות את השגרירים שלהם להתייעצות על רקע ההידרדרות ביחסים הדיפלומטיים, ואמש הודיעה מצרים כי מבטלת תרגיל ימי שתוכנן להיערך באוקטובר בשיתוף חיל הים הטורקי. לטענת מצרים, הגינוי של אנקרה מהווה התערבות לא ראויה בענייניה הפנימיים.

 

הטלוויזיה האיראנית דיווחה כי שר החוץ הנכנס של איראן מוחמד ג'אבד זריף ביקש מהארגון לשיתוף פעולה איסלאמי להתערב בנעשה במצרים ולמצוא "פתרון של שלום" למשבר במדינה. זריף שוחח בטלפון עם מזכ"ל הארגון והלין על "הטבח באזרחים חסרי ההגנה במצרים וביקש לשים סוף לאלימות". הוא קרא גם "לפעולה מהירה של הארגון כדי למנוע את החמרת המתיחות". ביום רביעי גינתה איראן את "הטבח" שביצעו כוחות הצבא המצרי בתומכי האחים המוסלמים ולפני שבוע הזהיר המנהיג הרוחני של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, מפני "מלחמת אזרחים" במדינה.

 

מצרים במוקד נאום מצב האומה באינדונזיה

בתוניסיה לא הסתפקו בתמיכה מילולית במפגינים במצרים: כ-1,500 בני אדם התאספו ברחוב המרכזי בבירה תוניס אחרי תפילות יום השישי וצעדו לכיכר שמול התיאטרון הלאומי. הם הפגינו במקום לתמיכה בעם המצרי וצעקו קריאות בעד הנשיא המודח מורסי. הם גם גינו את

הצבא המצרי ואת ארצות הברית. הם לא התעמתו עם הרשויות. גם באוסטריה הפגינו כ-500 איש, רובם מצרים גולים, שהתאספו בכיכר בווינה וקראו בשמו של מורסי. יחד עם זאת, מארגן ההפגנה עלי איברהים הצהיר כי המפגן שלהם לא נועד להביע תמיכה בנשיא המודח, אלא "לתמוך בדמוקרטיה ובהגנה על החירות".

 

אולם הפגנות התמיכה ההמוניות ביותר נרשמו באינדונזיה, שם אלפי בני אדם יצאו לרחובות אחרי תפילות יום השישי בכמה ערים ברחבי המדינה. הנשיא סוסיליו באמבאנג יודה ויונו הצהיר בנאום מצב האומה השנתי שלו כי הוא מודאג מאוד מהשימוש החריג בכוח לפיזור מפגינים במצרים, וטען כי זה מנוגד לערכי הדמוקרטיה והאנושיות. הוא קרא לכל הפלגים במצרים "להגיע לפשרה ולשאוף לפתרון שבו כולם ייצאו מנצחים".

 

"אנחנו עם מורסי". מפגינים בקראצ'י שבפקיסטן  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"אנחנו עם מורסי". מפגינים בקראצ'י שבפקיסטן (צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

גם בירושלים מחו עשרות נגד פעילות הצבא המצרי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גם בירושלים מחו עשרות נגד פעילות הצבא המצרי(צילום: EPA)

"לעצור את הטבח במצרים". ההפגנה בג'קרטה, בירת אינדונזיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לעצור את הטבח במצרים". ההפגנה בג'קרטה, בירת אינדונזיה(צילום: AFP)

באיסטנבול גינו את האלימות במצרים והחזירו השגריר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
באיסטנבול גינו את האלימות במצרים והחזירו השגריר(צילום: רויטרס)

צעדה בחברון לתמיכה באחים המוסלמים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צעדה בחברון לתמיכה באחים המוסלמים(צילום: EPA)

מפגינות באנקרה מניפות תמונת הנשיא המודח מורסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינות באנקרה מניפות תמונת הנשיא המודח מורסי(צילום: AFP)

 

המפגינים במצרים קיבלו חיזוק אף מצד ארגון הטליבאן באפגניסטן, שגינה את האלימות וקרא להחזיר את מורסי לכס הנשיאות. בהודעה מטעמה, קראה הנהלת הארגון לארגונים בינלאומיים לנקוט צעדים פרקטיים במטרה להפסיק את האלימות, "ולא להסתפק בגינוי התקריות הברבריות".

 

גרמניה השהתה העברת סיוע למצרים

במקביל, שר החוץ הצרפתי לורן פביוס התראיין ברשת הטלוויזיה בארצו והבהיר כי בפגישה המתוכננת בינו לבין עמיתיו, "כל האופציות יהיו על השולחן". לדבריו, השרים האירופאים גם מתכוונים לבחון את האפשרות להפסיק את הסיוע למצרים. ממשלת גרמניה כבר הודיעה כי היא משהה מענק סיוע בהיקף 25 מיליון אירו שיועד למיזמים סביבתיים במצרים. כמו כן, כך הודיע שר הפיתוח הגרמני, בשלב זה לא יאושר מימון עבור פרויקטים חדשים.

 

גם שרת החוץ האירופית קתרין אשטון התבטאה אתמול בנושא וביקשה מממשלות האיחוד לדון ב"צעדים המתאימים" שיש לנקוט בתגובה לאלימות במצרים. היא אמרה כי מניין ההרוגים במצרים הוא מזעזע והטילה את האחריות על הממשלה הזמנית ועל כל ההנהגה הפוליטית במדינה.

 

שר החוץ הנורבגי, אספן בארת איידה, אף התקשר לשר הפנים הזמני של מצרים, חאזם אל-ביבלאווי, וגינה בפניו את התגובה חסרת הפרופורציות של הממשל למחאה נגדו. "המסר שלי היה שיש לעשות הכול כדי למנוע שפיכות דמים, שעל כוחות הביטחון להישמע לתקנות בינלאומיות בנושא זכויות אדם, ושעל כל הצדדים להפגין איפוק", הצהיר השר הנורבגי אחרי השיחה.

 

במשרד החוץ הספרדי הודיעו כי הם זימנו לשיחה נציג משגרירות מצרים והביעו בפניו את מחאתם

על מצב החירום שהוכרז במצרים, אשר מעניק למשטר סמכויות נוספות. הספרדים גם קראו לממשלה המצרית לרסן את כוחות הביטחון שלה, והבהירו כי עליה לעשות יותר כדי להימנע משפיכות דמים וכדי לכבד זכויות אדם. "כל הצדדים צריכים להיות חלק מדיאלוג רחב כדי להשיב את הסדר על כנו", ציינו.

 

גורמים רשמיים במצרים העריכו כי מניין ההרוגים בעימותים אמש ברחבי המדינה עומד על כ-60 איש, שמחציתם נהרגו בעימותים בקהיר. עם זאת, רשת "אל-ג'זירה" דיווחה כי בכיכר רעמסס בקהיר לבדה, שם התכנסו תומכי מורסי, נהרגו 95 בני אדם מירי מסוקים וצלפים. עוד עשרות נהרגו, לטענתה, ברחבי המדינה. הרשת הקטארית תומכת באחים המוסלמים. חרף הדיכוי האלים, הכריזה התנועה האיסלאמיסטית על "שבוע של הפגנות" וקראה לתומכיה לצאת לרחובות בכל ערב בשבוע הקרוב.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשים בהפגנת תמיכה באנקרה
צילום: AFP
מומלצים