שתף קטע נבחר
 

מלחמת ההתשה במצרים

האחים המוסלמים מעוניינים בהתנגשויות אלימות וממושכות, המשטר הזמני וראשי הצבא דוחפים ללחימה אינטנסיבית שתקצר את מרחץ הדמים. התוצאה עלולה להשפיע על המזרח התיכון כולו

מה שנראה ככאוס מוחלט במצרים הוא למעשה תוצאה של התנהלות מכוונת, הן של האחים המוסלמים והן של המשטר הזמני שנתמך על ידי הצבא. מי שמובילים כעת את האירועים וקובעים את קצב שפיכות הדמים הם האחים המוסלמים באמצעות אסטרטגיה וטקטיקה שגיבשו מאז שכוחות הביטחון החלו לפנות אותם בכוח מהכיכרות בקהיר שבהם התמקמו לשביתה ארוכת ימים. האסטרטגיה החדשה היא התשת המשטר הזמני וכוחות הביטחון בהתנגשויות אלימות בעשרות מוקדים ברחבי המדינה.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

פטיפון ממולכד במטוס אל על. השבוע לפני

סוף לקונספירציות? ה-CIA הכיר ב"אזור 51"

 

העימותים ברחובות מתחילים כהפגנות של עשרות או מאות שמתגרים בצבא או תוקפים תחנת משטרה, לעתים בנשק חם. הצבא יורה, גם מתנגדי האחים המוסלמים החמושים יורים, וכך נהרגים עשרות משני הצדדים - "השמן על גלגלי המהפכה האיסלאמית", כפי שהם מכונים על ידי כמה ממנהיגי האחים המוסלמים בתקשורת.

 

כך פרצו הכוחות המיוחדים לתוך המסגד בקהיר    (רויטרס)

כך פרצו הכוחות המיוחדים לתוך המסגד בקהיר    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

העימותים במוקדים רבים הם למעשה מלחמת התשה שמעניקה לאחים המוסלמים ולתומכיהם שלושה יתרונות:

  1. האבידות בקרבם מכרסמות בתמיכה העממית שהממשלה הזמנית והצבא מקבלים מהעם.
  2. ההרוגים גורמים ללחץ בינלאומי גובר על המשטר הזמני ועל ראשי הצבא, שיחייב, כך מאמינים באחים המוסלמים, את המשטר להיענות לדרישותיהם.
  3. המוטיבציה עולה, וכך גם להט הנקם של תומכי התנועה וחבריה.

 

הגורמים הבינלאומיים, בהם ארצות הברית ואירופה, מנסים ללחוץ על המשטר במצרים להגיע לפשרה עם התנועה, במתווה שכבר שורטט על ידי סגן שר החוץ האמריקני ומציע לאחים המוסלמים להפסיק את ההפגנות והשביתות תמורת התחייבות של השלטון הזמני לבחירות מהירות ולהתייעצות לפני שינוי חוקתי.

 

מה שהדיפלומט האמריקני - וכמוהו שרת החוץ של האיחוד קתרין אשטון - מתעלמים ממנו הוא שהאחים המוסלמים אינם מוכנים לפשרה, ומאמינים שהם עדיין יכולים להחזיר את מורסי לתפקידו ואז לפתוח בדיאלוג עם המפלגות ועם הצבא. הם לא יסתפקו לעת עתה בפחות מחזרה לשלטון.

 

לעניין זה חשיבות רבה מפני שהוא מונע כל פתרון. לאחים המוסלמים יש מוטיבציה, נשק ותמיכה עממית רחבה. מיליונים שרים למדריך הכללי בדיע, שאיבד - כמו מנהיגים אחרים של התנועה - בנים ובני משפחה, נושא שמקבע אותם יותר בעמדתם.

 

א-סיסי רוצה סיום מהיר

שר הפנים ושר ההגנה א-סיסי, שמנהלים את המערכה נגד האחים המוסלמים, עושים אף הם שגיאות חמורות. המכבש הבינלאומי שמופעל עליהם גורם להם לרצות לסיים מהר ככל האפשר את העימות האלים. הם מבינים שכל הרוג מקטין את התמיכה בהם במדינה ומגביר את הלחץ הבינלאומי עליהם, שמצרים מאוד רגישה לו. אין להם ציוד מתוחכם ומגוון לפיזור הפגנות לבד מגז מדמיע, ולכן הם יורים. לא בשל סכנה שנשקפת לשוטרים, אלא כדי לסיים מהר.

 

ביסוד הטקטיקה הזו מונחת ההנחה שמרחץ דמים אינטנסיבי וקצר עדיף על פני מלחמת התשה מול האחים המוסלמים. שיקול אכזרי שספק אם יעבוד, מפני שהאבידות בכל הצדדים רק מלהיטות את הרוחות ומקבעות מצב שהולך ונעשה דומה למתרחש בסוריה. הרוגים מביאים עוד הרוגים ועוד לחימה.

 

מי שנלחם עכשיו ברחובות מצרים הם לא רק האחים המוסלמים נגד המשטרה והצבא אלא גם מתנגדי התנועה שהתחילו בכלל את התהליך שהביא להדחת מורסי, ובהם לא מעט גורמים פליליים שמנצלים את המצב. הנשק הגיע מלוב, וכולם יורים על כולם. כמויות ההרוגים משקפות את האנרכיה.

 

גם אנחנו, איך לא, משורבבים לסיפור. תנועת "תמרוד" שעמדה במרכז מאמצי הדחת מורסי, הציעה למשטר הזמני ולצבא לוותר על הסיוע האמריקני ולבטל את הסכם השלום עם ישראל. זהו צעד תעמולתי שנועד לכאורה להדוף את הלחץ האמריקני על א-סיסי בעזרת צעדי נגד מצריים. התנועה, כמו מצריים רבים, יודעת שארצות הברית זקוקה לצבא המצרי שמאפשר לה להעביר כוחות במהירות במרחב האווירי שלה ובתעלת סואץ. הם גם יודעים שהסכם השלום יקר לוושינגטון וללתפיסתם - ביטולו מאיים על אובמה.

 

לעת עתה, לא מדובר בעניין רציני אלא בצעד מתריס ותעמולתי בלבד, אך אם המשטר הזמני לא יצליח להביא לרגיעה בשבוע הקרוב, מלחמת ההתשה תימשך ומצרים תמשיך להידרדר. כשמדובר במדינה של 82 מיליון נפש, זה עלול להתפוצץ לכל המזרח התיכון בפנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים