שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, EPA

"ישראל הבטיחה לסיסי שהסיוע לא ייפגע"

על פי "הניו יורק טיימס", שמצטט דיפלומטים מערביים, ישראל ושר ההגנה המצרי מקיימים קשר הדוק גם כשהדם שוטף את רחובות מצרים. לדברי אותם גורמים, ישראל הרגיעה את המצרים ופטרה את האיום האמריקני לקצץ בסיוע

בשעה שהממשל האמריקני נתפס במערומיו לנוכח מה שמתרחש במצרים, מדווח הערב (שבת) "הניו יורק טיימס" מפי גורמים דיפלומטיים כי ישראל ושר ההגנה המצרי עבד אל-פתאח א-סיסי מנהלים קשרים הדוקים. אותם דיפלומטים מעריכים כי ישראל הבטיחה למצרים לא לדאוג באשר לאיום האמריקני לקצץ בסיוע הענק.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

פטיפון ממולכד במטוס אל על. השבוע לפני

סוף לקונספירציות? ה-CIA הכיר ב"אזור 51"

 

ארה"ב אינה ממהרת להפסיק את הסיוע למצרים ולפגוע קשות ביחסיה עם הצבא המצרי. אלו מאפשרים לאמריקנים להעביר במהירות וכמעט ללא התראה מוקדמת כוחות צבאיים בשמי מצרים ובתעלת סואץ למלחמה בטרור בקרן אפריקה, למפרץ הפרסי, לאפגניסטן, או לאזור ישראל ורצועת עזה.

 

פריצת הכוחות המיוחדים למסגד בקהיר    (רויטרס)

פריצת הכוחות המיוחדים למסגד בקהיר    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ביטול התימרון המשותף האמריקני-מצרי עליו הודיע הנשיא אובמה לקראת סוף השבוע לא ישבור לדעת הפנטגון את הכלים ביחסי שתי המדינות: הצבא המצרי עסוק בפעילות בערים הגדולות מול האחים המוסלמים ובסיני מול ארגוני הטרור וגם האמריקנים סובלים מבעיות תקציב. הפעם האחרונה שהתרגיל המשותף התקיים הייתה ב-2010.

 

הקפיאו העברת מטוסי F-16

מה שבאמת מאיים על היחסים הוא דרישת כמה סנאטורים בכירים להקפיא את הסיוע למצרים, שמורכב מ-1.3 מיליארד דולר סיוע צבאי ו-250 מיליון דולר סיוע כלכלי. ג'ון מקיין ולינדזי גרהאם הרפובליקנים, שנשלחו על ידי אובמה לקהיר לנסות לשדל את ההנהגה המצרית להגיע להסכמה פוליטית וחזרו בידיים ריקות, תומכים בהקפאת הסיוע. הסנאטור הדמוקרטי פטריק לאהי והרפובליקני ראנד פול לוחצים גם הם להקפאה.

 

עימותים, אלימות ואש. רחובות מצרים בסוף השבוע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עימותים, אלימות ואש. רחובות מצרים בסוף השבוע(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

לאחר הדחת מורסי, הממשל האמריקני הקפיא העברת ארבעה מטוסי F-16 למצרים, אולם בעל הטור האמריקני ממוצא ערבי חוסיין איביש, ליברלי בעמדותיו, מארגון "כוח המשימה הערבי-האמריקני", מזהיר מפני הפסקת הסיוע. "זו תעניק סיפוק רגשי אבל תהיה טעות מדינית איומה. היא תהיה בלתי יעילה שכן הצבא המצרי קיבל את מרבית הסיוע השנתי, אבל הוא לא זקוק לו. מדינות המפרץ התחייבו להעביר עד 15 מיליארד דולר לממשלת מצרים. הקפאה תפגע ביחסים האסטרטגיים עם מצרים ופוטין לא מבזבז זמן ומודיע על תרגיל צבאי משותף רוסי-מצרי. סיום הסיוע פירושו שארה"ב מפנה את גבה לקבוצה היחידה במצרים שהיא שותף ממוסד היטב", כתב איביש.

 

דבריו עולים בקנה אחד עם פעילות הוועדה ליחסי ארצות הברית וישראל. על פי העיתון, הצעה לקיצוץ בסיוע האמריקני למצרים לוותה במכתב שנשלח לסנאטורים ובו מהלך שכזה "עלול להגביר את חוסר היציבות ולהשפיע לרעה על ישראל". זמן קצר לאחר מכן, דחה הסנאט את ההצעה ברוב גדול.

 

לבד מול משוריין: מפגין נורה במצרים

לבד מול משוריין: מפגין נורה במצרים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"הניו יורק טיימס" מבליט את העובדה שארה"ב נזקקת לשבועות רבים לקבלת אישור למעבר של מטוסים צבאיים בשמי מדינות ידידות רבות, בעוד שהמצרים מאפשרים לה לטוס בשמי המדינה כמעט באופן אוטומטי. איבוד הנתיב הזה עלול להאריך בצורה משמעותית את משך הטיסה באזור, מזהירים מקורות צבאיים אמריקנים. 

 

אוניות מלחמה אמריקניות זוכות ליחס מועדף בזמן משבר ויכולות לעקוף כלי שיט בכניסה לתעלת סואץ. בלי סיוע מצרי, מבצעים אמריקנים באזור יכולים להתארך. הגנרל ג'יימס מאטיס, עד לא מזמן מפקד הפיקוד המרכזי האמריקני (שאחראי על המזרח התיכון ודרום אסיה פרט לישראל), אמר בראיון כי "אנחנו זקוקים להם בגלל תעלת סואץ ובגלל הסכם השלום עם ישראל. אנחנו זקוקים להם כדי לטוס בשמי המדינה וכדי להמשיך להילחם נגד קיצונים שמהווים סכנה למעבר לדמוקרטיה".

 

בממשל אובמה מבינים את הצורך הקיומי של הצבא לטפל באחים המוסלמים וגם קיבלו את המסר התקיף של שר ההגנה א-סיסי בראיונות לתקשורת האמריקנית, שביטא תסכול גובר מאובמה וממשלו. בוושינגטון מקווים שהאלימות תסתיים במהירות, וכך הם לא יאלצו לנקוט צעד נוסף שיפגע ביחסים בין שתי המדינות. מצד שני, חוששים האמריקנים שהצבא המצרי יאבד שליטה על המצב.

 

ניסיון העבר מלמד שממשלים אמריקנים לא ביטלו סיוע צבאי למדינות שבהן התבצעו הפיכות צבאיות. הדוגמה הבולטת הייתה המשך הסיוע הצבאי לפקיסטן לאחר שגנרל מושראף ביצע הפיכה צבאית.

 

התסכול האמריקני מהאלימות במצרים גדול במיוחד לאחר שחשו שהם קרובים להשגת הסדר פוליטי במדינה. "וושינגטון פוסט" מדווח ששבועיים לפני שהצבא התחיל לפעול נגד האחים המוסלמים, האמריקנים היו קרובים להסכמה בסיוע האירופים ומדינות מהמפרץ, שתרחיק את אנשי התנועה מהרחובות בתמורה להתחייבות של המשטר לא לנקוט באלימות. הממשלה הזמנית בתמיכת הצבא החליטה לדחות את העסקה והצבא החל לפעול נגד המפגינים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, EPA
נשיא ארה"ב לצד תמונתו בידי מתנגדי מורסי
צילום: AFP, EPA
מומלצים