תור בחלוקת החיסון: "רוצים להיפטר מהלחץ"
הורים מודאגים מילאו את חדרי ההמתנה בכמה סניפי טיפת חלב בבוקר היום הראשון לחיסונים נגד הפוליו ברוב חלקי הארץ. לאחרים הגיעו רק בודדים, בהם כאלו שהתלבטו עד הרגע האחרון: "אני לא עונה לבעלי כדי שלא יגיד לא לחסן", הודתה אם
בעיצומו של החופש הגדול נקראו גם ההורים לילדים בצפון ובמרכז הארץ לקחת אותם להתחסן נגד מחלת הפוליו ביום הראשון של המבצע הארצי. בבוקר (יום א') לכמה סניפי טיפת חלב הגיעו רק בודדים אך לקראת הצהריים כמה נוצרו תורים בכמה סניפים. מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו עודד את האחיות: "תהיו חזקות, יהיה מבצע ארוך".
ישראל מתחסנת - הכתבות האחרונות:
אנחנו שפני ניסיון? כל התשובות על חיסון הפוליו
גרמן על חיסון הפוליו הארצי: "אין חשש"
חולת פוליו: "החיסון הרס לי את החיים"גמזו ביקר בטיפת חלב האורנים בלוד, שם נרשם עומס רב ודוחק. למרות הוראת משרד הבריאות לפרוש מחסות צל בתחנות, חלק מהמשפחות נאלצו להמתין בשמש. "האחיות פה מאוד אכפתיות ונותנות לנו מיצים אבל זה לא לעניין לחכות כאן בשמש", אמרה לינדה מויאל, שהמתינה עם בנה היליי (6) משמונה וחצי בבוקר. "למרות התור הארוך אנחנו מחכים, אין מה לעשות", הוסיפה. "רצינו להיפטר מזה ביום הראשון ולהרגיע את הלחץ שנוצר מהפרסומים".
עשרות הורים התאספו גם בחדר ההמתנה בטיפת חלב המזרחית בטייבה, ורבים מאלו שהמשיכו להגיע העדיפו לחזור מחר במקום לחכות. "מחלת הפוליו מאוד מדאיגה אותי. על כולם לדאוג לילדיהם ולא לזלזל במחלה הזאת", הודתה אחת מהן, נהאד מסרארוי. "היום עזבתי הכול כדי לקחת את שני הילדים שלי לחיסון". היא סיפרה כי "הגעתי בבוקר לטיפת חלב, חיכיתי כמעט שעה בתור, אבל בגלל הלחץ העדפתי לוותר ולחזור מחר".
מבצע "שתי טיפות" מיושם זה שבועיים בדרום הארץ, ובמסגרתו מקבלים הילדים חיסון חי-מוחלש נגד הנגיף הקטלני. החיסונים מתקיימים בטיפות החלב של משרד הבריאות, במרפאות קופות החולים ובטיפות החלב של עיריות תל אביב וירושלים.
שעות הפעילות הורחבו בהתאם לצרכים המקומיים. עד כה חוסנו יותר מ-50 אלף מילדי הדרום. בכמאה טיפות חלב מתנדבים היום ליצנים רפואיים של הארגון "רופאי חלום".
מחר: חיסונים גם בצפון
בטיפת חלב במרכז הקניות גרנד קניון בחיפה האריכו היום את שעות הפעילות עד 16:00 ובשלוש השעות הראשונות כבר התחסנו קרוב ל-30 ילדים. צפונית לחיפה יתחילו החיסונים מחר (שני). פאבל ליפשיץ הגיע עם הבן עידו וסיפר שלמרות שבני המשפחה שהו בחופשה בחו"ל, כששמעו על המקרים בארץ החליטו לחסן את הילדים. "כשהגענו היום לא ידענו שכבר התחילו לחסן", הוא סיפר. לדבריו, הוא ורעייתו אינם חוששים מהחיסון: "אנחנו נותנים את כל החיסונים הנדרשים ללא חששות".
לסניף קופת חולים לאומית ברמת אביב באו בשעה הראשונה למבצע רק ילדים בודדים. אורה ברלב, אחות אחראית במקום, העריכה שהבוקר צפויים בעיקר הרבה טלפונים. "יש מוזמנים לתורים שעל הדרך יקבלו חיסונים, הזזנו תורים ונערכנו כך שנוכל לקבל תינוקות ופעוטות לחיסון. אני מעריכה שמחר יתחיל העומס. אנשים שקצת לחוצים מתעניינים אם זה מסוכן או לא, לגבי תופעות הלוואי. אני קוראת - בואו בהמוניכם להתחסן".
"יש לנו שלושה חודשים, נחליט אחר כך"
רוני הייתה בין ההורים שנענו לקריאה. היא הגיעה לסניף בצפון תל אביב עם איתמר ויותם, תאומים בני 8 וחצי. "באנו להתחסן מתוך אמונה שיש סיבה טובה לכך, לחשוב שנסתדר בלי זו נאיביות", היא הסבירה, " אני מאמינה לצוות הרפואי שאין תופעות לוואי. במקרי פוליו בעבר ראינו כמה חמור זה יכול להיות ואני רוצה למנוע את האפשרות הזו. התועלת רבה ולדעתי אין סיכון".
מנגד, היו גם הורים שהגיעו עם ילדיהם לבדיקות אחרות אך החליטו בינתיים שלא להתחסן נגד הפוליו. אחת האימהות סיפרה על החשש: "החלטתי בינתיים שאני לא מחסנת את בתי. יש לי אמא חולה בבית ואני רוצה ללמוד עוד על החיסון לפני שאסתכן".
אורטל עמנואל הגיעה עם שלושת ילדיה לסניף טיפת חלב בשכונת נווה עמל בהרצליה, אך קיבלה "רגליים קרות". "נכנסתי לטיפת חלב ובעלי התקשר אליי ואמר ששמע בחדשות רופא שאמר שהוא לא ממליץ על החיסון", סיפרה. "בסניף הייתה גם אמא שהגיעה עם הילדים שלה וגם היא החליטה שלא לחסן אותם. בסוף החלטתי שלפי שעה לא אחסן אותם, שמעתי שיש לזה תופעות לוואי".
"אני בהתלבטות", הודתה עמנואל, "אני לא שלמה עם ההחלטה לחסן אותם. נראה לי שאני אחכה עד שאני אבין את הנושא טוב יותר. האחיות בסניף אמרו לי כן לחסן אבל אחרי התלבטות אני מעדיפה לחכות, לשמוע מה עוד אומרים על החיסונים. יש לנו שלושה חודשים, ובזמן הזה אחליט אם לחסן את הילדים. ההתלבטות לא קלה אבל זה מה שבעלי ואני החלטנו עכשיו, נראה איך זה עובד במקומות אחרים ואז נקבל החלטה".
"יש לי עוד ילדים בבית, מה יהיה איתם?"
מירב כהן הגיעה עם ילדיה טוהר (7) ויוסי (5) לטיפת חלב כדי להתחסן, אך התלבטה עד הדקה האחרונה "הייתי כאן כבר בבוקר ובעלי התקשר ואמר לי לא לעשות ועזבתי. ההתלבטות מאוד קשה. עכשיו חזרתי, ואני רוצה לשמוע מה האחות אומרת, אני סומכת עליה. אנחנו לא שלמים עם עצמנו בכל מה שקשור לחיסון, אנחנו לא יודעים איזה תופעות לוואי צפויות".
מירב סיפרה על החשש הגדול שלה: "יש לי בבית עוד שלושה ילדים בני 12, 13 ו-16, ואני לא יודעת מה יהיה איתם. אמרו לי פה שיש חשש שהם יכולים להידבק, אז למה לא מחסנים גם אותם?". לדבריה, מאז שעלה הנושא היא נהייתה היסטרית. "אני לא מפסיקה לשטוף את השירותים והכיורים באקונומיקה, אמרו שזה מונע, אני מקווה שזה אכן כך".
לבסוף מירב השתכנעה, וראשונה קיבלה טוהר את הטיפות. "זה מלוח", אמרה הילדה בתגובה. אחריה הגיע תורו של יוסי, ואמו העירה: "הוא רגיש לטעמים". במהלך הטיפול הטלפון של האם לא הפסיק לצלצל. "זה בעלי", אמרה, "אני לא עונה לו כדי שלא יגיד לי לא לעשות".
בראיון ל-ynet, שרת הבריאות יעל גרמן התייחסה אמש לסוגיית הסכנה הפוטנציאלית בחיסון ואמרה כי "כשרת בריאות, שישבה שעות רבות על המדוכה ושמעה הרבה מאוד רופאים ואנשי מקצוע, השתכנעתי מעבר לכל ספק שכל מי שיש לו את החיסון המומת, לא נשקפת לו סכנה. אנחנו יודעים את זה גם בגלל הניסיון העולמי וגם בגלל הניסיון בארץ. הרי מ-1990 עד 2004 נתנו בישראל גם את החיסון המומת וגם את החיסון החי-מוחלש. שש מיליון מנות ניתנו בתקופה הזו ולא היה אפילו מקרה אחד של מחלה ולכן אנחנו לא חוששים שזה יקרה הפעם".
בהכנת הידיעה השתתפו ירון קלנר, גלעד מורג, רענן בן צור, אחיה ראב"ד וחסן שעלאן
Read this article in English