מבחן זוגי: להפוך להורים מבלי לפגוע ביחסים
מזל טוב, בקרוב תהפכו להורים. איך זה ישפיע על הזוגיות שלכם? זה ישנה אותה מן הקצה אל הקצה. אז מה עושים? מתכוננים
לידתו של תינוק ראשון במשפחה מביאה עמה גל של רגשות מעורבים. רגשות כמו: אהבה, דאגה ואושר, מתערבבים עם פחד, חרדה, עייפות ובמקרים מסוימים - עם תחושות של קנאה מצד האב הטרי, המופנות בעיקר כלפי תינוקו החדש.
עוד בנושא:
בת יקרה שלי, מאחל לך סקס מדהים! אבא
הונאת אבהות: סבירות של 15% שהילד לא שלך
האם גברים נשואים הם אנשים טובים יותר?
מדברים על הורות צעירה בפייסבוק שלנו
נשים רבות מדווחות על כך שהן חשות שהאב הטרי אינו מסוגל להתמודד עם הפניית המשאבים שלהן (הרגשיים והמעשיים כאחד) לטובת הטיפול בתינוק. הן מדווחות על תחושת הזנחה מצד הבעל, שלעיתים גם מובילה למתח, מריבות ובעיות תקשורת רבות.
ולמרות שהורים רבים מתייחסים לבעיה כאל תופעה זמנית ותו לא, עדיין חשוב לתת עליה את תשומת הלב ולהתמודד איתה בצורה נכונה. התמודדות נכונה תמנע קשיים ותתרום לחיזוק הקשר, מתוך הכרה בחשיבותה ולמען הורות וזוגיות טובה יותר.
למה זה קורה?
באופן טבעי, לידתו של תינוק גובה מחיר כבד מזמן האיכות הזוגי. יותר משאבי זמן פנוי הולכים לטובת הטיפול בתינוק, ועל זה יש להוסיף תשישות בשל מחסור בשעות שינה. הדבר משמעותי מאוד בעיקר אצל זוגות שזהו ילדם הראשון, ושעד לא מזמן בילו כל רגע פנוי זה עם זו.
בנוסף, נוכחות התינוק, צרכיו, הדאגה והאהבה אליו, גובים אף הם מחיר רגשי כבד מבני הזוג. היום כבר יש לגיטימציה להגיד שלא רק אמהות סובלות מ"בייבי בלוז", גם אבות סובלים. עומס רגשי ועייפות מפחיתים באופן משמעותי את יכולת התקשורת הנינוחה בין בני הזוג ומעצימים את תחושת הקנאה.
נכון שאי אפשר לצפות מי יחווה רגשות של קנאה ומי לא, אבל לאף אחד לא תזיק הכנה רגשית לבואו של התינוק. על כן, כשאתם מתכננים את הרחבת המשפחה, בחנו היטב את מערכת היחסים שלכם - סקרו את מטרתכם העיקרית וציירו מציאות הגיונית בנוגע לאופן בו יראו חייכם עם התינוק החדש.
חשבו עם עצמכם: מהו המחיר שיגבה מכם כהורים? האם תוכלו לצאת לחופשה ספונטאנית? כיצד תתמרנו בין עבודה לטיפול בתינוק? כיצד תתמודדו עם אחזקת הבית? מה תהיה חלוקת האחריות? וכדומה.
הבטיחו מוכנות כלכלית: גידול תינוק כרוך בהוצאות רבות, שלא תמיד מבינים את גודלן. מוכנות כלכלית תבטיח שתסבלו מפחות מתחים בזוגיות עם הולדת התינוק, וכמובן - תאפשר לאב להפחית בשעות העבודה על מנת לסייע בגידול ובטיפול בתינוק. החליטו עוד בשלב ההיריון מתי ואם בכלל תיעזרו בשירותי מטפלת/משפחתון. החלטות מודעות יעזרו לכם להבין שגם אם המצב קשה, יש לו סוף וכל תכנון יפחית מהמתח והחרדה מהבאות.
תיאום ציפיות: דברו והכינו את עצמכם לעובדה שבקרוב יהיה לכם פחות זמן ביחד. דברו על רגשות וציפיות מהעתיד לבוא. גבשו חלוקת תפקידים, דברו על מה הייתם מצפים האחד מהשנייה לאחר הולדת התינוק - החל מהציפיות ההוריות התפעוליות והקשורות בגידול התינוק וכלה בציפיות הזוגיות. תכננו פעם-פעמיים בשבוע פגישה המחייבת את שניכם להיות האחד עם השנייה. בחרו כל סוג של פעילות שתקרב ותאפשר לכם בריחה מהשגרה התובענית.
התמידו והישארו שם האחד בשביל השנייה
נכון שהאהבה שאתם חשים כלפי הצאצא גורמת לכם לרצות להיות איתו כל היום וכל הזמן, וקל מאוד להישאב לשגרת הטיפול והגידול שלו, אבל אל תוותרו. התמידו ודאגו בקנאות לשמר מפגשי זמן איכות אחת עם השני. גם אם קשה לכם למצוא זמן פנוי כזה - אל תוותרו. השקיעו את המאמץ, הוא חיוני להישרדות הזוגית שלכם.
עבדו כצוות: בעידן בו נשים חוות שוויון כמו שלא היה מעולם, מן הראוי שגם הגברים יחוו אותו בכך שיהיו מעורבים יותר בגידול ובטיפול בתינוק.
שותפות בגידול התינוק - תוך מתן סמכות ועצמאות לאב, תעניק לו תחושה של מסוגלות ותחזק את הקשר שלו עם התינוק, ובד בבד גם תתרום לחיזוק עבודת הצוות והשותפות עם האם.
זכרו אם כן, שאתם צוות, ושאתם נמצאים בתקופת מבחן רגישה מאוד בחייכם. אל תתעלמו מרגשותיכם - התמודדות עמם, שתפו וטפלו בהם.
בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק
ד"ר דניאל דריי, רופא סקסולוג, מטפל זוגי ומיני, מפתח שיטה לבחירת מין העובר.