שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, צביקה טישלר

מבצע החיסונים התפשט צפונה; גם החשש

השאלה אם לחסן או לא לחסן מדירה שינה מעיניהם של הורים בישראל. דנה מבאר שבע התעמקה בספרות רפואית והחליטה לוותר בגלל חוסר הנחרצות של משרד הבריאות. איילת מגבעתיים תבחר ללכת אחרי העדר ונעמה מיבנה מסכימה לחסן מתוך דאגה לפעוטות אחרים. "מתעסקת בנושא הזה המון"

דנה אהרון (31) מבאר שבע לא מוכנה לחסן את בתה, נופרי, בת ה-4 וחצי. למרות הדיווחים על העלייה במספר נשאי נגיף הפוליו, וחרף הקמפיין המסיבי של משרד הבריאות לגבי מבצע "שתי טיפות", היא מסרבת לקחת את הסיכון ולחסן את בתה בחיסון המכיל את הנגיף המוחלש. "מדובר בחיסון מסוכן ואני לא מוכרת את הבריאות של הילדה שלי", היא אומרת ל-ynet. בכך מבטאת אהרון את הדילמה שמדירה שינה מעיניו של כל הורה לילד עד גיל 9 בישראל: חרף ההנחיה החד משמעית של משרד הבריאות, ממשיך להתקיים דיון ציבורי ומקצועי נוקב על אודות הסיכון שבחיסון.

 

מבצע החיסון מפוליו - כתבות נוספות ב-ynet:

 

המבצע מתרחב. חיסון בטיפת חלב בירושלים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המבצע מתרחב. חיסון בטיפת חלב בירושלים(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שלשום הגיעה הדילמה הזאת לבית המשפט העליון. עו"ד דן אשכנזי הגיש עתירה לבג"ץ על מנת שיוציא צו שימנע ממשרד

הבריאות להמשיך במבצע החיסון. בבקשתו טוען עו"ד אשכנזי, בשם עמותת "איזון חוזר" המתנגדת לחיסונים, שמשרד הבריאות לא מפרסם את כל המידע הנחוץ להורים בבואם להחליט אם לחסן את ילדיהם. השופטת דפנה ברק-ארז הורתה למדינה להגיב לבקשה לצו עד יום חמישי, ולהגיב עד 11 בספטמבר בעניין הטענות המובאות בעתירה.

 

לפני שהחליטה לא לחסן את בתה עשתה אהרון שיעורי בית. היא התעמקה בשבועות האחרונים במאמרים רפואיים וקראה לעומק כל כתבה שהתפרסמה בתקשורת על המחלה. "לא אתפלא אם עכשיו יש הרבה נשאים בגלל החיסון", היא מוסיפה. "ב-2005 הפסיקו בארץ לחסן עם טיפות כי גילו שזה עלול לגרום להתפרצות המחלה בילדים מחוסנים. ב-88' הייתה התפרצות ומאז היו לא מעט מקרים שבהם מצאו את הנגיף בביוב, ובכל פעם זה עבר וחלף לו".

 

לדבריה, ההתנהלות של משרד הבריאות משדרת פאניקה: "איש לא נותן לנו שום נתון שמצדיק את הפאניקה לחסן את כולם. החיסון במתכונת הנוכחית ניתן בהודו ובאפריקה, ושם גילו שהיו יותר מקרי שיתוק כתוצאה מתופעות לוואי של החיסון מאשר מהנגיף עצמו. ההופעות הפומביות של אנשי משרד הבריאות משדרות חוסר מהימנות. אף רופא נתן תשובות לשאלות לגיטימיות של הורים. רואים אותם בתקשורת מתפתלים בכיסא וזה כשלעצמו מחשיד".

 

"בסוף אצטרף לעדר"

אתמול התרחב מבצע "שתי טיפות" לכל הארץ, ועל פי משרד הבריאות זכה להיענות גבוהה: 30 אלף ילדים התחסנו בחיסון החי-מוחלש נגד המגפה, והם מצטרפים לכ-60 אלף ילדי הדרום שכבר חוסנו. עד כה זוהו 42 נשאי פוליו מבין אלפי בדיקות הצואה שמשרד הבריאות זיהה בדרום. לפי המשרד, "נתון זה מבטא 4.4 אחוז מן הדגימות ועל כן מצביע על מספר נשאים לא מבוטל". ההערכה היא כי בישראל ישנם יותר מאלף נשאים.

 

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו. מתפתלים? (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו. מתפתלים?(צילום: עידו ארז)

הילדים לחוצים? הליצן מרגיע גם את ההורים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
הילדים לחוצים? הליצן מרגיע גם את ההורים(צילום: עידו ארז)

 

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

איילת אורגד מגבעתיים, אימא לתאומות בנות עשרה חודשים, עדיין מתלבטת. "אני מתעסקת בנושא הזה המון", היא אומרת. "נטיית הלב אומרת שלא אחסן, אבל אם רוב החברות שלי יעשו את זה - אני אצטרף לעדר. אני חוששת שהלחץ לחסן נובע מקפריזה של משרד הבריאות ומשרד החקלאות. ישנו חשש אמיתי שדווקא הילד שלי יהיה האחד ממיליון שיפתח תגובות לוואי".

 

נעמה מיבנה, אימא לשני בנים (4 וחצי ושנתיים), החליטה לחסן מתוך דאגה לתינוקות שנמצאים בקרבת ילדיה. "למרות שהחיסון לא נבדק מספיק מבחינה מחקרית, אני אחסן את הילדים שלי", היא אומרת ומסבירה: "הילדים שלי חוסנו בחיסון המחומש, אבל עדיין הם יכולים להעביר את הנגיף לתינוקות שלא חוסנו בפוליו המומת. על פי הבנתי, החלטת משרד הבריאות מוצדקת ונכונה".

 

נטע דגן מגבעת שמואל, אימא לילד בן שמונה חודשים, החליטה שהחיסון שבנה קיבל בעבר בטיפת חלב כבר מספיק. "מבחינתי הילד שלי כבר לא יידבק בפוליו", היא אומרת. "עם כל הכבוד להורים שלא חיסנו את הילדים שלהם, זה לא צריך להיות על הגב של הילד שלי".

פורסם לראשונה 18/08/2013 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
מבצע החיסון, אתמול בלוד
צילום: עידו ארז
מומלצים