כשל חיסוני: חיסון הפוליו מסוכן ל-400 אלף איש
כ־400 אלף איש בישראל סובלים מבעיות במערכת החיסונית ונמצאים בסיכון מוגבר לחלות בפוליו, אם יהיו בקרבת ילדים שקיבלו את החיסון החי-המוחלש. משרד הבריאות ממליץ ב"ידיעות אחרונות": התרחקו מילדים מחוסנים למשך 6 שבועות מרגע קבלת הטיפות. שרת הבריאות יעל גרמן באולפן ynet: "מערכת החינוך תצטרך להקפיד על היגיינה עבור ילדים לא מחוסנים"
יפעת ,(38) תושבת תל־אביב, סובלת כבר כעשר שנים ממחלת המעיים הכרונית קרוהן. כדי למנוע את התקפי המחלה היא מקבלת תרופה חזקה שמדכאת את מערכת החיסון שלה. אלא שכעת מאיימת סכנה חדשה על בריאותה של יפעת: כל ילד קטן שיחוסן בנגיף החי נגד הפוליו עלול להדביק אותה במחלה.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
"גם בשגרה, בגלל התרופה שאני לוקחת, אני חשופה לסכנת זיהומים ונזהרת מאוד ממקומות שיש בהם חיידקים ונגיפים," מספרת יפעת. "במצב הנוכחי, כשהנגיף החי יתחיל להתפשט סביבי, לא ברור לי ממה אני צריכה להימנע כדי לשמור על בריאותי. עכשיו קיץ, וכל הילדים בחוץ. האם מותר לי לצאת לבתי־קפה? להיכנס לשירותים ציבוריים? אף אחד לא מזהיר אותי מה מסוכן עבורי ומה לא."
באילו מקרים לא יחוסנו הילדים? כיצד עולים חדשים ידעו איזה סוג חיסון קיבלו? שרת הבריאות יעל גרמן עונה על שאלות הגולשים באולפן ynet:
חיסון הפוליו - התפתחויות אחרונות:
- פוליו: איפה מתחסנים ועד מתי אפשר?
- אנחנו שפני ניסיון? כל התשובות על חיסון הפוליו
- מרד הבריאות הזמין מיליון חיסונים נגד פוליו
- מי נמצא בסיכון להידבק בפוליו? מדריך מיוחד
- הפוליו ממשיך להתפשט: התגלה ביישובים נוספים
- בעקבות גילוי נגיפי הפוליו: "החיסון לא מעניק חסינות"
יפעת לא לבד. מאות אלפי אנשים בישראל סובלים מדיכוי ברמה כלשהי של המערכת החיסונית בגופם (בעגה הרפואית: מדוכאי חיסון.( המשמעות: אם ייחשפו בחודשים הקרובים לנגיף הפוליו החי המצוי בחיסון שאמור להינתן כעת לכמיליון ילדים ברחבי הארץ – עלול הנגיף הזה לתקוף אותם ולגרום להם לחלות במחלה הקשה.
מדובר בין השאר בחולי סרטן שעוברים או עברו לאחרונה הקרנות או טיפולים כימותרפיים, במושתלי איברים, בחולי אסתמה קשים המטופלים במינונים גבוהים של סטרואידים, בחולי איידס ובחולים במחלות אוטו־אימוניות (שבהן הגוף תוקף את עצמו,( המטופלים בתרופות לדיכוי מערכת החיסון.
חשוב להדגיש: לא כל החולים שבהם מדובר סובלים מדיכוי משמעותי של המערכת החיסונית אשר מעמיד אותם בסכנה. חלקם הגדול קיבלו בעבר את החיסון נגד הנגיף, אך בשל היחלשות המערכת החיסונית שלהם ייתכן שאינם מוגנים עוד בפני הפוליו.
400 אלף סובלים מדיכוי המערכת החיסונית
סקר שנערך לאחרונה בבית־החולים שניידר מגלה כי 5-4.7% מהאוכלוסייה - כלומר כ־400 אלף איש - סובלים מדיכוי כלשהו של המערכת החיסונית. "כאשר אדם בריא נחשף לנגיף החי המוחלש של הפוליו שניתן בחיסון, המערכת החיסונית שלו תפתח נוגדנים נגד המחלה ותגן עליו מפניה," מסביר פרופ' יהודה דנון, נשיא אוניברסיטת אריאל ומומחה באימונולוגיה. "אבל כאשר אדם שמקבל מינון גבוה של תרופות שמדכאות את המערכת החיסונית שלו נחשף לנגיף המצוי בחיסון, הוא עלול לפתח את המחלה עצמה."
מסיבה זו הנחה משרד הבריאות שלא לחסן בנגיף החי ילדים שסובלים מליקוי במערכת החיסונית או כאלה שיש להם קרובים מדרגה ראשונה המתגוררים איתם אשר סובלים מליקוי כזה.
אולם בפועל מעריכים מומחים כי לאחר שיחוסנו מאות אלפי ילדים בנגיף החי – יהיה קשה מאוד למנוע את התפשטותו גם לאנשים שכל מגע עם הנגיף, אפילו בצורתו המוחלשת, עלול לסכן אותם. עם תחילת הלימודים צפויים להיחשף כל הילדים, גם אלה שלא חוסנו, לנגיף החי המוחלש, שכן ילדים מחוסנים מפרישים את הנגיף מגופם במשך שישה שבועות לאחר קבלת החיסון.
לא רשאים להגיע ללימודים
כדי למנוע חשיפה מסוכנת הודיע אמש משרד הבריאות כי ילדים הסובלים מדיכוי חיסוני משמעותי יוכלו להגיע לגן או לבית־הספר רק בתום שישה שבועות מיומו האחרון של מבצע החיסונים הארצי - כלומר לא לפני 10 בינואר (המבצע יסתיים ב־29 בנובמבר.(
ילדים הסובלים מדיכוי חיסוני שאינו משמעותי רשאים להגיע ללימודים כבר בסוף אוגוסט, כמו כולם, אך בתנאי שקיבלו לפחות 3 מנות מהחיסון המומת נגד הפוליו. משרד הבריאות קורא לגננות ולמורים מדוכאי חיסון להתייעץ עם הרופא המטפל כדי לדעת אם מצבם מאפשר להם לשהות עם ילדים מחוסנים.
"אדם שמקבל תרופות לדיכוי המערכת החיסונית צריך לשקול להימנע מהליכה לשירותים ציבוריים או למסעדות שהוא לא בטוח בהלכות התברואה שלהן בחודשי מבצע החיסון," אומר פרופ' דנון. "יש להקפיד מאוד על היגיינה כדי למנוע את מעבר הנגיף המוחלש: ליטול ידיים ביציאה מהשירותים ולפני כל ארוחה."
"אנחנו מעריכים שאין הרבה אנשים שהם בסיכון אמיתי," מרגיע ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' איתמר גרוטו. "יחד עם זאת, קבענו התוויות ברורות שאוסרות על מתן החיסון למי שמקבל טיפול משמעותי שמדכא את מערכת החיסון שלו, או שיש לו קרוב משפחה מדרגה ראשונה שמקבל טיפול כזה. ישנן רמות שונות של דיכוי המערכת החיסונית, ומי שסובל מכך צריך להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי ההתנהלות הנדרשת ממנו."
טל דנן ,(29) סטודנט מתל־אביב, כבר קבע תור כדי להתייעץ עם רופאו. דנן, חולה בקרוהן מגיל ,8 קיבל בעבר תרופות מדכאות חיסון ויזדקק להן שוב בקרוב. "המערכת החיסונית שלי לא התאוששה מספיק, אני חשוף לכל זיהום ונדבק בקלות יתרה," הוא אומר. "אבקש מהרופא להסביר לי מהן המשמעויות של החשיפה שלי לנגיף שניתן כעת בחיסון."
מי צריך להתרחק מילדים שקיבלו חיסון חי-מוחלש?
- חולים המקבלים טיפולים מדכאי חיסון (כמו הקרנות וכימותרפיה).
נשאי איידס חולים במחלות ממאירות סובלים מליקויים מולדים במערכת החיסון.
חולים במחלות אוטואימוניות (כמו קרוהן ודלקת פרקים).
מושתלי איברים.
כך תימנעו מהדבקה בנגיף שבחיסון
יש לרחוץ ידיים היטב בסבון לפני הכנת המזון ואחריה.
לפני שאוכלים.
אחרי השימוש בשירותים.
- אחרי שמחליפים חיתול או מנגבים את ישבן הילד ואחרי שמטפלים בילד חולה.