ממחר הקיצוץ בקצבאות הילדים: "יום שחור"
יוצא לדרך שלב נוסף בתוכנית הגזרות הכלכליות של הממשלה: ההחלטה תיכנס לתוקף ותצמצם לעיתים במאות שקלים את קצבת הביטוח הלאומי למשפחות: "מדובר בהורים עובדים, הקיצוץ יגדיל את שיעור העניים"
מקבלים פחות: מחר (ג') ייכנס לתוקף הקיצוץ בקצבאות הילדים, שעליו החליטה הממשלה במסגרת חוק ההסדרים של 2014-2013. המהלך יצמצם במאות שקלים את הסכום החודשי שהמוסד לביטוח לאומי שילם עד כה למשפחות, ללא קשר למספר הילדים או רמת ההכנסה שלהן.
הקיצוץ מתחלק לשתי קבוצות לפי גיל הילדים. מעתה, עבור כל ילד שנולד אחרי שנת 2003, יקבלו ההורים 140 שקל בלבד. זאת לעומת 263 שקל שקיבלו עד כה עבור הילדים השני, השלישי והרביעי, ו-175 שקל עבור כל ילד מהחמישי ואילך.
בעבור ילדים שנולדו לפני שנת 2003, התשלום הוא 140 שקל עבור הילד הראשון (במקום 175 שקל עד כה), 140 שקל עבור הילד השני (במקום 263), 172 שקל עבור השלישי (במקום 295), 336 עבור הילד הרביעי (במקום 460), ו-354 שקל עבור הילד החמישי ואילך (במקום 389).
כך למשל, משפחה בת ארבע נפשות, שלשני הילדים טרם מלאו 10 שנים, תקבל מעתה 280 שקל במקום 438 שקל (158 שקלים פחות בהשוואה לקצבה שניתנה עד כה). משפחה עם ילד אחד תספוג קיצוץ בגובה 35 שקלים. הקיצוץ יפגע משמעותית במשפחות בנות שש נפשות, שלהן ארבעה ילדים שטרם מלאו להם 10 שנים. הן יקבלו 560 שקל בחודש בלבד, לעומת 964 שקל שקיבלו עד היום.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- בכיר מצרי: מבינים את חשש ישראל מזליגה
- מותקף בטייזר: "לא יכולתי לשלוט בצרכים"
- יונה אברושמי נעצר בחשד להטרדה ושוחרר
- מה עושים כלבים כשהם נשארים לבד בבית?
מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, פרופ' שלמה מור יוסף, אמר ל-ynet בתגובה: "אני מצטער שהגענו לרמה כזאת של קצבאות ילדים. יחד עם שר הרווחה אנחנו עושים את כל הפעילויות בכדי להקטין את הנזק למשפחות בשכבות החלשות".
ההחלטה על קיצוץ הקצבאות ממשיכה לעורר ביקורת. כבר במאי האחרון הזדרז המוסד לביטוח לאומי להזהיר שהגזרות שעליהן הכריזה ממשלת נתניהו (קיצוץ הקצבאות, העלאת המע"מ והעלאת מס ההכנסה), ידחקו כ-90 אלף איש אל מתחת
לקו העוני. כבר אז העריך פרופ' מור יוסף: "כשמגיעים לרמות של 140 שקל, אפשר כבר לבטל את הקצבה. אין לה שום משמעות. קצבת ילדים היא לא המצאה של החרדים, היא הדרך של המדינה לעזור לאזרחיה".
"זהו יום שחור לחברה הישראלית", אמר היום ל-ynet מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן. "הממשלה והכנסת בחרו להוריד את הסיוע לילדים לתחתית הטבלה של המדינות המפותחות בעולם. בניגוד לעשן שמפזר משרד האוצר, רוב מקבלי קצבאות הילדים הם אנשים עובדים במשפחות קטנות. הקיצוץ יגדיל את שיעור הילדים והמשפחות שמתחת לקו העוני".
בהודעה בדף הפייסבוק שלו הערב, כתב שר האוצר יאיר לפיד: "מחר ייכנס לתוקף הקיצוץ בקצבאות הילדים. זו היתה אחת מהבטחות הבחירות המרכזיות שלנו, ועכשיו היא יוצאת אל הפועל. אנחנו נעזור כמובן לכל משפחה נזקקת והקצבנו מאות מיליונים לבטחון תזונתי לילדים, אבל מדובר במהלך היסטורי של מעבר מתרבות של קצבאות לתרבות של עבודה. במשך שנים על שנים הוכח שוב ושוב שקצבאות הילדים אינן מוציאות את האנשים מעוני, אלא רק מנציחות את העוני. יש רק דבר אחד שמאפשר למשפחות לצאת ממעגל העוני - וזו עבודה. במשפחות שבהן שני ההורים עובדים, העוני צונח אל מתחת ל-5%. זה הפירוש של אחריות הורית, זה גם הפירוש של אחריות חברתית. כשאדם מביא ילדים לעולם, הוא זה שאחראי עליהם. לא המדינה אמורה לפרנס אותם, גם לא הורים אחרים".
לפיד הוסיף: "אנחנו נעשה הכל כדי לסייע לכל הורה שרוצה לצאת לעבודה - החל מתוכניות השמה וכלה בתמריצים כספיים לכל מי שעובד בשכר נמוך - אבל יש עקרון אחד שאנחנו לא מתכוונים לוותר לגביו: מעמד הביניים הישראלי אינו אמור לממן אנשים שיכולים לעבוד ואינם עובדים".
היסטוריה של קצבאות
קצבת ילדים משולמת בישראל החל מספטמבר 1959, ומאז מעבירה המדינה להורים כ-7.5 מיליארד שקל בממוצע מדי שנה. בנימין נתניהו, שכיהן כשר אוצר בממשלתו של אריאל שרון, ביטל ב-2003 את ההטבות שהעניק "חוק הלפרט" (יוזמת החקיקה של ח"כ מיהדות התורה משנת 2000 שלפיה הוגדלה משמעותית הקצבה לכל ילד במשפחה החל מן הילד החמישי).
הביטול נכלל במסגרת התיקונים בחוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל. במסגרת אותה חקיקה קוצצה קצבת הילדים לרמה נמוכה במידה ניכרת מזו שהייתה קודם לכן.
ב-2006, כחלק מהסכם הקואליציוני בין קדימה וש"ס, נקבע שקצבאות שניתנות בגין ילדים שנולדו לפני 2003 יישארו ברמתן הגבוהה יותר. ב-2009 נקבע בהסכם הקואליציוני בין ש"ס לבין ראש הממשלה נתניהו שקצבאות הילד השני עד הרביעי יעלו בהדרגה עד 2012.
מאז ינואר 2012 עומדת קצבת הילדים על 173 שקל לחודש עבור כל ילד, למעט הילדים השני, השלישי והרביעי – שעבורם עומדת הקצבה על 252 שקל לחודש. עם זאת, מוענקים סכומים גבוהים יותר בכמה עשרות שקלים משולמים עבור ילדים שנולדו עד 31 במאי 2003.