שתף קטע נבחר

 

לראשונה: האפליקציה שהגבאים יברכו עליה

עלית לתורה? התחייבת לתרום? עכשיו נותר לגבאי לרדוף אחריך, גם אם הוא גר בחיפה - ואתה בכלל אורח מאילת. איך עושים סדר בתרומות? בעזרת אפיליקציית הגבאים הראשונה בעולם. והיא גם עוזרת לסדר מקומות ישיבה, וזוכרת את כל היארצייטים. הכירו את "שקל הקודש"

כל דתי מכיר את האגדה האורבאנית על החילוני שעלה לתורה בשבת, ולאחר שעשו לו "מי שבירך", והגבאי אמר "בעבור שייתן 10 פעמים ח"י שקלים" - שלף את הארנק והוציא את הכסף.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

מאחורי הבדיחה הלא-ממש מצחיקה הזו, מסתתרת בעיה יהודית עתיקת יומין: העולים לתורה בשבתות ובחגים, מבטיחים להעביר תרומה לבית הכנסת. אלא שבשל קדושת היום, אי אפשר לשלם לאלתר וגם אסור לרשום את פרטי המשלם הפוטנציאלי.

 

הבעיה חמורה במיוחד כאשר לא מדובר במתפללים קבועים, אלא באורחים לרגע (צילום: רפרודוקציה 123rf / SHIFTMEDIA) (צילום: רפרודוקציה 123rf / SHIFTMEDIA)
הבעיה חמורה במיוחד כאשר לא מדובר במתפללים קבועים, אלא באורחים לרגע(צילום: רפרודוקציה 123rf / SHIFTMEDIA)

 

אגב, בגלל הנטייה האנושית לדחות תשלומי חובות, בורא העולם בכבודו ובעצמו כלל בתנ"ך את הפסוק: "כי תידור נדר לה' אלוהיך לא תאחר לשלמו" (דברים כ"ג, כ"ב). אבל עם אזהרות לא הולכים למכולת, ובמהלך השנים ניסו גבאי בתי כנסת לייצר פטנטים שונים, כדי לזכור מי התחייב לשלם וכמה.

 

כשהגבאי דוחף מעטפה של בנק הדואר

הבעיה חמורה במיוחד כאשר לא מדובר במתפללים קבועים, אלא באורחים לרגע שגם אם רוצים לשלם,

אין להם דרך לאתר את בית הכנסת שבו התפללו, וגם אין דרך קלה ובטוחה להעביר את תרומתם המובטחת (אך הלא מאובטחת).

 

מי שמגיעים, למשל, לבית הכנסת המרכזי של מרכז הכרמל בחיפה - יגלו בסוף העלייה לתורה, כי הגבאי דוחף לעברם באלגנטיות מעטפה שבה טופס תשלום לבנק הדואר, למרות שהדבר מלווה באי נעימות לשני הצדדים.

 

חסיד חב"ד בשם יוסי מור יוסף (32), החליט לפתור במחי אפליקציה את הבעיה העתיקה. מור יוסף, בחור ישיבה נשוי ואב לארבעה, המתגורר בקריית מלאכי – הקים לפני עשר שנים את חברת "ShiftMedia פתרונות אינטרנט", המפעילה אתרי אינטרנט עבור עמותות ועסקים.

 

שירות תשלומים למתפלל

מור יוסף עסוק עד ראשו בתורה – ובפיתוח אפליקציות שיקלו את חייה ההולכים לאורה. כך למשל, הוא שם לבו לכך שבבתי חב"ד רבים בארץ ובעולם יש רצון לתחזק אתר אינטרנט, אבל אין את הכוח והכסף להשקיע בפיתוח אתר חדש. הוא מיהר להמציא את פרויקט "חב"ד על אתר", המאפשר לשליחי חב"ד לתחזק אתר אינטרנט בסיסי בתשלום מינימלי, להפעיל דיוור אלקטרוני ("ניוזלטר") ועוד.

 

בית כנסת שכבר משתתף בפרויקט ()
בית כנסת שכבר משתתף בפרויקט

 

"במשך שנים ארוכות הייתי מתארח בצפת בשבתות", הוא מספר. "עליתי לתורה וצברתי חובות, ולא מצאתי דרך לשלמם". כדי לפתור את סוגיית התשלומים האבודים, פיתח היזם הצעיר שני פתרונות טכנולוגיים: אפליקציה בשם "שקל הקודש לגבאי", ושירות תשלומים למתפלל בשם "שקל הקודש".

 

"התוכנה שאותה ניתן להוריד ללא תשלום, מאפשרת את הניהול של כל התחום הפיננסי של בית הכנסת", מור יוסף אומר. "כך לדוגמה, בלחיצת כפתור מוציא הגבאי למתפלל דו"ח עליות עם פרטי תשלום, ממש כמו לשלם חשבון חשמל. 'שקל הקודש לגבאי' היא תוכנה בענן, ולכן השירות זמין מכל מכשיר, ולמספר משתמשים בו-זמנית. בעתיד יש כוונה להרחיב את התוכנה לתחומים נוספים בניהול בית הכנסת, כמו סידור תור עליות לתורה, סידור מקומות ישיבה ועוד".

 

הרבנים תומכים

מיזם "שקל הקודש" איננו עולה כלל למתפללים, ואילו הגבאים ישלמו עבור השירות סכום סמלי, לדברי היוזם. השירות

יאפשר לכל מי שהתפללו בבתי כנסת שנרשמו לשירות, לשלם את חובותיהם במוקד טלפוני (03-5050-222), או באתר אינטרנט.

 

"עם השקת האפליקציה קיבלנו תמיכה ממגוון רבנים", מור יוסף אומר. "הרב יעקב אריאל, נשיא ארגון 'צהר' ורבה של רמת גן, אף אמר כי ימליץ באופן אישי לגבאי בית הכנסת שלו לצרף את בית הכנסת ליוזמה".

 

על השאלה מה החלום שלו לעתיד, משיב מור יוסף: "אני חולם שבתי כנסת בישראל ובעולם יהיו מונגשים לקהל הרחב, כאשר האפליקציה שלי כמובן תהווה מוקד לניהול כל התקשורת עם המתפללים, וביניהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: SHUTTERSTOCK / SHIFTMEDIA
דו"ח עליות - בלחיצת כפתור
צילום: SHUTTERSTOCK / SHIFTMEDIA
"צברתי חובות ולא מצאתי דרך לשלמם". יוסי מור-יוסף
מומלצים