ארה"ב: היכולת שלנו להשפיע במצרים מוגבלת
במסיבת עיתונאים בפנטגון אמר שר ההגנה צ'אק הייגל כי שוחח פעמים רבות עם מפקד הצבא המצרי שהדיח את מורסי האיסלאמיסטי והצית מהומות דמים במדינה. הוא סירב להתייחס לאפשרות של הפסקת הסיוע של וושינגטון לקהיר ואמר: "אנחנו מנסים לסייע לעם המצרי לעבור בתהליך גלוי לדמוקרטיה"
עוד חדשות בעולם :
הודו: נער בן 17 נהרג בגלל ויכוח על עפיפון
מקצוע חדש בבתי ספר באיראן: ציד מל"טים
יפן: הר געש התפרץ וכיסה עיר באפר. צפו
וויליאם: רוצה לשוב לעבודה כדי להשלים שעות
הייגל סיפר שהמסרים שהוא העביר לשר ההגנה ומפקד הצבא, הגנרל עבד אל-פתאח א-סיסי, בשיחותיהם הרבות היו ש"האלימות חייבת להיפסק, יש להפסיק את משטר החירום והממשלה הזמנית צריכה לחזור לגישה כוללניות ולפיוס במצרים". הייגל, איש הקשר מול הגנרל א-סיסי, סיפר שהשניים שוחחו פעמים רבות בחמשת השבועות האחרונים והמסרים שהעביר למצרי היו דומים לאלו שהועברו בדרגים אחרים בין ארה"ב ומצרים.
במסיבת עיתונאים שקיים בפנטגון ביחד עם שר ההגנה הסיני גנרל צ'אנג וואנקואן, סירב הייגל להתייחס לאפשרות של הפסקת הסיוע האמריקני למצרים, פרט לחזרה על דברי הנשיא ברק אובמה ביום חמישי ש"אנחנו בוחנים את כל ההיבטים של יחסינו עם מצרים". הייגל הבהיר ש"לארה"ב יש יחסים ארוכי שנים עם מצרים, המבוססים על כבוד לעם המצרי. יש לנו עניין במזרח התיכון, עניין שכולל התקדמות בהסדר ישראלי פלסטיני. אנחנו ממשיכים לעבוד עם הממשלה הזמנית ועם הצבא. זוהי בעיה מאוד מורכבת. אנחנו ממשיכים לפעול עם כל הצדדים לסייע ככל יכולתנו להפסיק את האלימות".
"הוצאת 'האחים המוסלמים' מחוץ לחוק - רעיון גרוע"
מקורות אמריקניים הבהירו ביממה האחרונה כי מרבית הסיוע הצבאי השנה כבר נמצא בשלבי העברה וכי יתכן שתוקפא העברת כמה מסוקי אפאצ'י וסיוע כלכלי למצרים הנאמד ב-250 מיליון דולר.
דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי תקפה הערב את הצעת ממשלת מצרים להוציא את "האחים המוסלמים" מחוץ לחוק ואמרה שמדובר ב"רעיון גרוע".
גם סגן דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט התייחס למדיניות ארה"ב במצרים ואמר שהיא קשורה "להערכה מה הכי חשוב לביטחון הלאומי של ארה"ב. השיקול השני הוא מחויבותנו לחוק". לדבריו, מערכת היחסים בין ארה"ב לבין מצרים "היא מעבר ליחסים שבין צבא לצבא. יש קשר של סיוע כלכלי וסיוע באמצעות קרן המטבע הבינלאומית. יש בעיות שקשורות לתיירות שיש להן משמעות גדולה על הכלכלה המצרית". ארנסט הוסיף שוושינגטון לא קיבלה החלטה על ביטול הסיוע הצבאי או הכלכלי למצרים.
הדובר האמריקני אמר כי "הגענו למסקנה שיש ראיות שמספר גדול של אזרחים שוחרי שלום שהשתתפו בהפגנות היו קורבנות לאלימות של המשטר במצרים וזה לא עומד בקנה אחד עם המחויבות לבצע העברת שלטון לידיים אזרחיות. אנחנו מוטרדים מהפרת זכויות אדם במצרים ומאובדן חיים".
ובינתיים במצרים, נמשך מרחץ הדמים. 25 שוטרים נהרגו הבוקר במתקפה של חמושים על שני אוטובוסים שהסיעו חיילים בכביש הבינלאומי באזור א-סאדות במערב רפיח.
בתחילה דווח כי המחבלים ירו רקטות מסוג RPG לעבר האוטובוסים וכך עצרו אותם והרגו את השוטרים, אולם סוכנות הידיעות AP דיווחה על פי הטלוויזיה המצרית כי השוטרים נורו למוות בסגנון הוצאה להורג, לאחר שהחמושים הכריחו אותם לשכב על הקרקע. שלושה חיילים נוספים נפצעו. זמן קצר אחר כך הוכרז מצב חירום בצפון חצי האי.
במקביל, סוכנות הידיעות הממלכתית דיווחה כי מעצרו של הנשיא המודח מוחמד מורסי הוארך פעם נוספת, ב-15 ימים, הפעם בגין השתתפות באירועים אלימים. ביום חמישי שעבר הוארך מעצרו של מורסי ב-30 ימים בתיק חקירה אחר. בין האישומים המיוחסים לאיש "האחים המוסלמים": שיתוף פעולה עם תנועת חמאס ועם גורמים זרים, מעורבות ברצח של חיילים ואנשי כוחות הביטחון ומעורבות בבריחה מבתי הכלא במהלך מהפכת ה-25 בינואר.
ובעוד מצרים בוערת, הנשיא הקודם שהודח, חוסני מובארק, חזר לכותרות אחרי שזוכה באחד מאישומי השחיתות העומדים נגדו. עורך דינו של הראיס לשעבר טען כי "ישוחרר" ב-48 השעות הקרובות אך על פי CNN, הדיווח בטלוויזיה המצרית הבהיר כי הוא יישאר במאסר. עם זאת, גורמים משפטיים אמרו ל-AP כי הוא עשוי להשתחרר השבוע שכן אין כל בסיס משפטי להחזיקו כעת.
מובארק נידון ביוני 2012 למאסר עולם בגין מעורבות בהרג כ-850 מפגינים במהלך מהפכת 25 בינואר שהביאה להדחתו. יחד עמו נידון למאסר עולם שר הפנים שלו חביב אל-עדלי. שני בניו, גמאל ועלא, וששת עוזריו של שר הפנים זוכו, אך בעקבות קבלת הערעורים של התביעה ושל מובארק ואל-עדלי, הם עומדים למשפט חוזר.
Read this article in English