שתף קטע נבחר

ב-2012: הציבור משך 205 מיליארד במזומן

בנק ישראל: היקף משיכת המזומנים היה גבוה מהיקף האשראי, שעמד על 139 מיליארד שקל. תפוצת שטר ה-200 שקל גדלה ב-16%, והציבור התלונן על מחסור בכסף קטן. בנק ישראל: "נשקול להדפיס יותר שטרות קטנים"

הציבור הישראלי משך בשנה שעברה 205 מיליארד שקל במזומן, ממכשירים אוטומטיים ומדלפקי הבנקים. כך עולה מהסקירה השנתית של מחלקת המטבע בבנק ישראל, שפורסמה היום (ג'). היקף משיכת המזומנים היה גבוה מהיקף העסקאות באשראי, שעמד על סכום של כ-139 מיליארד שקל. 

 

בבנק ישראל מציינים כי בשנה האחרונה נמשכה מגמת הגידול במספר המכשירים האוטומטיים למשיכת מוזמנים בישראל, עקב גידול בתפוצתם של מכשירים בבעלות חברות פרטיות המוצבים בבתי עסק. הגידול במשיכת מזומנים דרך מכשירים אוטומטיים הוביל גם לגידול בתפוצתו של שטר 200 שקל במחזור השטרות. תפוצתו של שטר ה-200 שקל גדלה ב-16% בשנה שעברה, בעיקר בשל תפוצתו הרחבה במכשירים האוטומטיים.

  

הגידול בתפוצתו של שטר ה-200 שקל בא על חשבון תפוצתם של שטרות אחרים. מסקר שערכה מחלקת המטבע ב-2012 בנוגע להעדפות הציבור, עולה שהציבור מרגיש שהזמינות של שטרות של 20 ו-50 שקל נמוכה ממה שהיה מעדיף. הציבור הרחב חש כך בעת תשלום במזומן, ובעלי העסקים חשים זאת גם בעת מתן עודף.

 

בבנק ישראל ציינו כי בעקבות הסקר תשקול מחלקת המטבע להדפיס יותר שטרות קטנים, כדי לענות על הביקוש בציבור. מנגד, יש לציין כי בבנקים מעדיפים למלא את המכשירים האוטומטיים בשטרות של 200 שקל מכיוון שכך ניתן לדחוס בהם יותר כסף וקטן הסיכוי שלקוח ימצא מכשיר אוטומטי ריק.

 

המטבע הכי נפוץ: 10 אגורות

במחזור המטבעות, שהיווה 3% מכלל המחזור, המטבע הנפוץ ביותר היה 10 אגורות, שתפוצתו גדלה בשנה שעברה ב-9% והגיע לשיעור של 60% מהמחזור. מטבע זה נפוץ בעיקר בשל השימוש המוגבר שעושה בו מערכת התחבורה הציבורית. בשנה שעברה עלה חלקו של מטבע זה במחזור, כאשר מנגד חלה ירידה של 1% בחלקו של מטבע החצי שקל. זאת, בשל העלאת מחירה של נסיעה באוטובוס לרמה של 6 שקלים ו-60 אגורות, אשר הובילה לביקוש גדול יותר למטבע ה-10 אגורות.

 

מטבע נוסף שנפוץ במחזור הוא מטבע של שקל בודד, בעיקר בשל השימוש שנעשה בו במדחנים. חלקו של מטבע זה במחזור עמד על שיעור של 23% בשנה שעברה. מטבע 2 שקלים, שהוכנס לשימוש ב-2007, היווה 3% מהמחזור, ומטבעות 5 ו-10 שקלים, היוו 4% ו-3% בהתאמה.

 

מחזור הכסף בישראל גדל בשנה שעברה ב-12%, מהיקף של כ-49 מיליארד שקל בסוף 2011 ל-55 מיליארד שקל בסוף 2012. הגידול בכמות הכסף שבמחזור נוצר בעיקר בעקבות הריבית הנמוכה (1.25%) אשר מגדילה את הביקוש לכסף, בשל העלות הנמוכה של ההלוואות והתמורה הנמוכה מפיקדונות נושאי ריבית. כמו כן, תרמה לגידול בכמות הכסף האינפלציה של 1.6% שנרשמה ב-2012.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים