שתף קטע נבחר

עדי תלך לגן, אחותה תעבור דירה בגלל הפוליו

הורים לילדים שסובלים ממחלות זיהומיות ולא ניתן לחסן נקרעים. מירב תעבור עם בתה התינוקת לדירה נפרדת מחשש שבתה הגדולה תחזור עם הנגיף מהגן. אם לילדה המחלימה מסרטן: "היא עלולה להידבק בבית הספר"

כשעדי בת הארבע תלך לגן בגני תקווה בעוד שבוע, אמה ואחותה התינוקת ייאלצו להתנתק משאר המשפחה ולעבור לדירה מבודדת למשך שישה שבועות. נטע התינוקת בת שנה וחצי סובלת ממחלה אוטואימונית המאופיינת בכשל בכדוריות הדם ובמערכת החיסונית, ולא יכולה להתחסן נגד מחלת הפוליו. "יש כאן מצב אבסורדי שבו הבת הגדולה שלי תלך לגן ויש סיכוי שהיא תדביק את אחותה הקטנה כשהיא תחזור הביתה", סיפרה ל-ynet האם מירב.

 

מתחסנים נגד פוליו - כתבות אחרונות ב-ynet:

מתפשט צפונה: פוליו נמצא ליד חדרה

מורים חוששים מהפוליו: "איש לא יודע כלום"

מסתמן: חיסון נגד פוליו - גם בבתי הספר

 

כבר בשבוע שעבר החליטו הוריהן של עדי ונטע לבטל את הרישום לגן של בתם התינוקת, בהמלצת הרופא. "אני לא יכולה לחסן אותה או לשלוח אותה לגן שבו יוכלו להדביק אותה בנגיף", המשיכה מירב, וסיפרה כי צעדי הזהירות שתנקוט לא יסתכמו בכך. "אני אקח את הבת הקטנה ונעבור לגור לבד בדירה מבודדת, אולי משרד הבריאות ייתן לי דירה להשכרה לתקופה הזו".

 

ילדים מתחסנים בלוד (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ילדים מתחסנים בלוד(צילום: עידו ארז)

חיסונים בחיפה (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
חיסונים בחיפה(צילום: אחיה ראב"ד)

 

"אני אובדת עצות ומנסה בימים האחרונים לקבל תשובות ממשרד הבריאות אך טרם חזרו אליי", התלוננה מירב, "זו שערורייה ופשע ממדרגה ראשונה שבמשרד הבריאות לא חשבו על הנושא מספיק לעומק". לדבריה, גם אביה ייאלץ להתרחק מהמשפחה בתקופה הקרובה: "אבא שלי עבר לאחרונה השתלת כליה, ככה שהמערכת החיסונית שלו חלשה. כמובן שאסור לו להיות ליד נשאים של הנגיף, והמשמעות היא שהוא לא יראה את הנכדות שלו במשך חודש וחצי".

 

סקר שנערך לאחרונה בבית החולים שניידר מגלה כי כ-400 אלף איש בישראל סובלים מדיכוי כלשהו של המערכת החיסונית, ועל כן עלולים לפתח את המחלה עצמה אם ייחשפו לנגיף המצוי בחיסון. מסיבה זו הנחה משרד הבריאות שלא לחסן בנגיף החי ילדים שסובלים מליקוי במערכת החיסונית או כאלה שיש להם קרובים מדרגה ראשונה המתגוררים איתם אשר סובלים מליקוי כזה. אולם בפועל מעריכים מומחים כי לאחר השלמת מבצע החיסונים הארצי יהיה קשה מאוד למנוע התפשטות, שכן ילדים מחוסנים מפרישים את הנגיף מגופם במשך שישה שבועות לאחר קבלת החיסון.

 

א' עלול להישאר בבית שישה שבועות

א', בן 3 וחצי, החלים מסרטן בשלפוחית השתן אך עדיין נמצא בהשלמות של טיפולים כימותרפיים. בשבוע הבא הוא אמור היה להתייצב ליומו הראשון בגן, אבל כעת הוא יישאר בבית. "הוא מאוד פגיע ואסור לו להיחשף לילדים שקיבלו את החיסון, הרופאים במחלקה אמרו זאת מפורשות", סיפר אביו י', בן 41 ממרכז הארץ. "במקרה הטוב הוא צריך להיות בבית בששת השבועות הקרובים - וזה רק אם כל הילדים יתחסנו עכשיו".

 

"אם מישהו יתחסן באוקטובר או בנובמבר הוא ייאלץ להישאר בבית עוד שישה שבועות", הסביר י', "זה בעייתי מאוד". האב סיפר כי הוא ואשתו טרם בישרו לבנם את החדשות הרעות: "עוד לא אמרנו לא' שהוא צריך להישאר בבית. השנה הוא כמעט שלא הלך לגן, ורק בחודשים האחרונים הוא התחיל ללכת. הוא מאוד יתבאס להישאר בבית".

 

 

המהלך עתיד גם להקשות על י' ועל אשתו, שעובדת כעצמאית. "אני מורה וצריך ללכת לעבודה, זה אומר שהיא תיאלץ להישאר איתו. שמעתי ששרת הבריאות אמרה שימצאו פתרונות לילדים שקשה להם ללכת לבית הספר, אבל צריך להתחשב גם בילדים קטנים יותר". יש לציין כי בעמותות המסייעות לילדים חולי סרטן, דוגמת עמותת "גדולים מהחיים", מוצפים לאחרונה בשאלות מהורים מודאגים.

 

המלצת משרד הבריאות: לשטוף ידיים במשך 20 שניות

הילה בת ה-6 מחולון, המחלימה ממחלת הסרטן, תעלה השנה לכיתה א' אבל הוריה מלאי חששות. הילה, שסבלה ממלנומה ברגל ועברה ניתוח, מטופלת כעת לחיזוק המערכת החיסונית שלה במרכז שניידר לרפואת ילדים. "הטיפול נמשך כחודש וכל יום אנחנו מגיעים לבית החולים", העידה אמה אלה (36), "אחר כך היא תצטרך לקבל זריקות שלוש פעמים בשבוע. השאלה שמדאיגה אותנו היא מה יקרה בבית הספר, כי יש שם ילדים שקיבלו את החיסון ויכולים להדביק אחרים. המערכת החיסונית שלה חלשה, ואנחנו לא יודעים מה יהיה".

 

לטענת אלה, אחת הבעיות הגדולות היא העובדה שלא התקבלו הנחיות מדויקות בנושא ממשרד הבריאות. "הרופאה שלנו אמרה שלא קיבלו הנחיות בינתיים, אבל שהילה יכולה להגיע לבית הספר ולשמור על היגיינה גבוהה - לשטוף ידיים במשך 20 שניות בכל פעם. אבל זה עדיין מדאיג אותי שתחלה במחלה. אני לא רוצה למנוע ממנה ללכת לבית הספר, זה לא נראה לי הגיוני", המשיכה האם. "יש המון ילדים שהם חולים אונקולוגיים, אי אפשר לבודד את הילדה אבל גם צריך למצוא פתרונות. יש לי חששות כבדים לשלוח אותה. היא כבר עברה מספיק".

 

פרופ' שי אשכנזי, מנהל מחלקת ילדים א' ומומחה למחלות זיהומיות במרכז שניידר לרפואת ילדים, ניסה להפיג מעט את החששות: "הרוב המכריע של הילדים עם מערכת חיסונית מוחלשת יכול ללכת לגן ולבית הספר ללא חשש, ובתנאי שקיבל כבר שלוש מנות של החיסון המומת", הוא מסביר. לדבריו, אצל מרבית החולים נשמר הזיכרון החיסוני שנוצר בעקבות החיסון שקיבלו בינקות, לפני שחלו, ואין בעיה שייחשפו לילדים שחוסנו אם יקפידו על היגיינה אישית.

 

יחד עם זאת, הדגיש פרופ' אשכנזי, ישנן שתי קבוצות יוצאות דופן: "חולים שעברו השתלת מוח עצם מאבדים את הזיכרון החיסוני, ולכן הם יכולים לבוא לבית הספר ולגן רק חצי שנה אחרי ההשתלה", הוא ציין. "ישנה גם קבוצה חריגה של ילדים שאינם יכולים לייצר נוגדנים, והם לא יקבלו את החיסון המומת נגד פוליו, וייאלצו להימנע ממגע עם ילדים שחוסנו".


פורסם לראשונה 20/08/2013 23:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים