שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, EPA

התפוררות 'האחים' במצרים. מי נעצר, מי נשאר

מעצרו של המנהיג מוחמד בדיע היה שיאו של גל מעצרים המוני של כוחות הביטחון המצריים נגד התנועה שהודחה מהשלטון. אז מי נותר לנהל את המחאה נגד הצבא בשעה שהבכירים מאחורי סורג ובריח? עשינו בדיקה

כוחות הביטחון במצרים לכדו הלילה (יום ג') את מנהיג "האחים המוסלמים" בדירת המסתור שלו בקהיר אחרי שבימים האחרונים ניהלו אחריו מצוד. מעצרו של בדיע, שתפקידו הרשמי מכונה המדריך הכללי של "האחים המוסלמים", היה השיא של גל מעצרים קדחתני שמבצעים מנגנוני הביטחון המצריים נגד התנועה שהודחה מהשלטון בתחילת יולי. רק בסוף השבוע האחרון נעצרו יותר מאלף מתומכי "האחים המוסלמים" בגין מעורבותם בעימותים האלימים עם כוחות הביטחון בכמה מוקדים ברחבי המדינה, ובראשם כיכר רעמסס בקהיר. בעימותים אלה נהרגו מאות בני אדם.

 

אחים לתא: 'רק קיר חוצץ בין אנשי מובארק למורסי'

 

  (צילום: רויטרס, Gettyimages, AFP)
(צילום: רויטרס, Gettyimages, AFP)

 

עוד חדשות בעולם :

צפו: מרד ורשה בצבע, מאמץ לזיהוי הלוחמים

הפיליפינים: מחצית ממנילה מוצפת במים. צפו

זוג התחתן בזירת הפיגוע במעוז חיזבאללה

בחשאי: "ארה"ב משעה זמנית הסיוע למצרים"

 

בין אנשי "האחים המוסלמים" הרבים שנעצרו מאז הדחתו של מורסי יש חברים בתפקידים זוטרים, אך גם אנשים בכירים ביותר שעד לא

מזמן ניהלו את המדינה הערבית ביד רמה. הראשון ברשימה הוא כמובן מוחמד מורסי, שמוחזק בידי הצבא ומנגנוני הביטחון במקום לא ידוע מאז שהודח באופן דרמטי על ידי שר ההגנה המצרי ומפקד הצבא עבד אל-פתאח א-סיסי.

 

מורסי עומד בפני אישומים כבדים ביותר שעלולים להביאו למעצר ממושך ואפילו להוצאה להורג. הוא מואשם בין היתר בשיתוף פעולה עם תנועת חמאס לשם ביצוע פעולות איבה במצרים, בניהול מגעים עם גורמים זרים בניגוד לחוק, בתקיפה של עמדות משטרה ובתקיפה של קצינים וחיילים. הוא גם מואשם ברצח בכוונה תחילה של אסירים, קצינים וחיילים ובחטיפת קצינים וחיילים.

 

ואם בזה לא די, אתמול הוארך מעצרו ב-15 ימים נוספים כדי להשלים את חקירתו בפרשה אחרת - מעורבותו לכאורה באירועים האלימים מול ארמון אל-איתחאדיה בחודש דצמבר. אירועים אלה פרצו בעקבות ההצהרה החוקתית השנויה במחלוקת שפרסם מורסי.

 

אישומים בהרג ובהסתה

בכיר נוסף שנמצא במעצר הוא הסגן הראשון של המדריך הכללי של "האחים המוסלמים", חיירת א-שאטר. במצרים רואים בו את אחד האנשים החזקים בתנועת "האחים המוסלמים" והוא אף היה מועמד התנועה לנשיאות עד שנפסל על ידי ועדת הבחירות. א-שאטר הוא איש עסקים במקצועו ונחשב לאיש שמסדיר את הקשר של "האחים המוסלמים" עם מדינות העולם והמערב בפרט. הוא גם עסק רבות במנגנון הכספי של הארגון האיסלאמי.

 

א-שאטר נעצר בביתו בקהיר יומיים לאחר הדחתו של מורסי. הוא מואשם על ידי הרשויות בהסתה להרג ובמעורבות באירועים האלימים שפרצו עם תחילת הפגנות המחאה נגד מורסי בחודש שעבר. יממה קודם לכן נעצר סגן נוסף של המדריך הכללי של "האחים המוסלמים", רשאד אל-ביומי. אל-ביומי היה צפוי להתמנות למנהיג הארגון בשנת 2010, אולם בדיע לקח ממנו את הבכורה.

 

מעצר בכיר האחים המוסלמים, חיירת א-שאטר

מעצר בכיר האחים המוסלמים, חיירת א-שאטר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נעצר בפיג'מה. צפו במנהיג "האחים המוסלמים" בידי כוחות הביטחון

נעצר בפיג'מה. צפו במנהיג "האחים המוסלמים" בידי כוחות הביטחון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בדומה לא-שאטר, גם אל-ביומי מואשם במעורבות באירועים האלימים שגבו קורבנות בנפש במטה הראשי של "האחים המוסלמים" בשכונת אל-מקטם בקהיר. אל-ביומי עצור בכלא טורה בקהיר ביחד עם א-שאטר והוא מכחיש את כל ההאשמות שמיוחסות לו. גם בדיע וגם א-שאטר צפויים להופיע ביום ראשון בבית המשפט לדיון בתיקי האישום נגדם.

 

עוד בכיר מ"האחים המוסלמים" שנמצא מאחורי סורג ובריח הוא מוחמד סעד אל-קטאטני, דמות מוכרת מאוד בתנועה האיסלאמית.

אל-קטאטני כיהן בתפקיד ראש הזרוע הפוליטית של "האחים המוסלמים", יו"ר "מפלגת החירות והצדק" וגם כיו"ר מועצת העם, הגוף המחוקק במצרים שבו זכו "האחים המוסלמים" ברוב המושבים בבחירות שנערכו בין נובמבר 2011 לינואר 2012. אל-קטאטני מואשם גם כן בגין הסתה לרצח באירועים האלימים שפרצו במטה הראשי של "האחים המוסלמים" בקהיר. שלשום הוארך מעצרו ב-15 ימים.

 

דמות נוספת שנמצאת מאחורי הסורגים היא זו של מהדי עאכף. עאכף הוא אמנם המדריך הכללי לשעבר של "האחים המוסלמים", אך עדיין נותר בעל השפעה רבה בתנועה האיסלאמית. בשנת 2004 הוא מונה לתפקיד ראש התנועה וב-2010 סירב להיבחר שוב והוביל לבחירתו של בדיע לתפקיד. עאדף מואשם באותם אישומים שבהם מואשם אל-קטאטני וגם מעצרו הוארך מחדש.

 

ממשיכים במחאה עד שהנשיא המודח יושב לשלטון. תומכי מורסי בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
ממשיכים במחאה עד שהנשיא המודח יושב לשלטון. תומכי מורסי בקהיר(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

דמויות נוספות המזוהות עם "האחים המוסלמים" שנמצאות במעצר הן אלה של חלמי אל-ג'זאר, בכיר בארגון וסגן מנהל הלשכה האדמניסטרטיבית שלו ועורך הדין של הארגון עבד אל-מונעם עבד אל-מקסוד. השניים מואשמים במעורבות באירועים האלימים שפרצו ב-2 ביולי באזור בין א-סראיאת במחוז גיזה שליד קהיר שבהם נהרגו עשרות בני אדם. לטענת התביעה במצרים ל"אחים המוסלמים" אחריות לפרוץ אירועים אלה. באופן אירוני, מרבית הבכירים מ"האחים המוסלמים" מוחזקים בכלא טורה שבו עצורים נשיא מצרים המודח חוסני מובארק ושני בניו גמאל ועלא.

 

מעבר לאחים המוסלמים, גם בגזרת הזרמים האסלאמיסטיים האחרים נמשכים המעצרים. מי שנעצר לאחרונה על רקע אותם עימותים קשים בגיזה הוא חאזם אבו איסמאעיל, השייח הסלפי הקיצוני שניסה לרוץ לבחירות לנשיאות מצרים ביוני 2012, אך נפסל משום שאמו החזיקה בגרין קארד אמריקני. בסוף השבוע האחרון נעצר גם אחיו של מנהיג ארגון אל-קאעדה, מוחמד א-זוואהיריי, בעת שהיה בדרכו לתפילה במחוז גיזה. הוא נעצר בגין פעילותו לטובת ארגון האחים המוסלמים אחרי שפורסם כי הוא מעורב בפעולות של ארגוני הג'יהאד הקיצוניים בחצי האי סיני.

 

חופשיים ולא מאושרים

אז מי מנהל את "האחים המוסלמים" בימים אלה? מחמוד עיזת מכהן כמנהיג התנועה מאז מעצרו של בדיע הבוקר. הוא נולד בקהיר ב-1944 ורופא במקצועו. הוא נעצר כמה פעמים על ידי רשויות החוק במצרים, אחת מהן בהפגנה ב-2008 נגד מבצע "עופרת יצוקה". הוא נבחר לחבר בלשכת ההדרכה של התנועה ב-1981.

 

עיסאם אל-עריאן, סגן יו"ר מפלגת החירות והצדק" שהיא הזרוע הפוליטית של "האחים המוסלמים" עדיין מסתובב חופשי על רקע הדיווחים הרבים על מעצרו. אל-עריאן היה חבר בלשכת ההדרכה של "האחים המוסלמים", הגוף שמקבל את ההחלטות החשובות בתנועה. הוא גם היה חבר במועצת העם במצרים בשנים 1990-1987.

 

מוחמד אל-בלתאגי, בכיר בתנועה האיסלאמית הוא גם בין הבכירים המעטים שלא נעצרו עדיין. אל-בלתאגי היה אחד הגורמים המרכזיים בשלהוב הפגנות המחאה במסגד ראבעה אל-עדאוויה, בקהיר. במהלך הפינוי האלים של כוחות הביטחון המצריים נהרגה בתו של אל-בלתאגי. בין תפקידיו השונים בעבר היה אל-בלתאגי חבר בוועדת ההגנה והביטחון במועצת העם במצרים ב-2012.

 

בכיר נוסף שעדיין לא נעצר ומסתובב חופשי הוא המטיף האיסלאמי הקיצוני צפוואת חיג׳אזי. הוא היה אמור להתמודד בבחירות לנשיאות ב-2012 מטעם מפלגה המזוהה עם תנועת "אלג׳מאעה אלאיסלאמייה", אולם פרש מהמרוץ במהלך תקופת רישום המועמדים.

 

למרות המעצרים, בזירה התקשורתית ממשיכים האחים המוסלמים להיות פעילים מאוד באמצעות רשת דוברים שטרם נעצרו, בהם ג'יהאד חדאד ואחמד עארף. הם מתראיינים בערוצים המזוהים עם הארגון כגון אל-ג'זירה הקטארית, ומציגים את השקפת הארגון בנוגע למתרחש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מוחזק במקום לא ידוע. מורסי
צילום: רויטרס
מומלצים