שתף קטע נבחר

 

כמה עולה להיות חבר כנסת?

דו"ח המבקר חושף את הסכומים שהוציאו הפוליטיקאים כדי להגיע לכנסת. מי שיאן ההוצאות, מאיפה בעולם מגיעים התורמים ומה מפריע לשפירא?

כמה מועמדים שהתמודדו בבחירות המקדימות במפלגות שלהם לקראת הבחירות לכנסת ה-19 הוציאו מאות אלפי שקלים מכיסם הפרטי. כך עולה מדו"ח שפרסם מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא. כמה מהמועמדים הצליחו להתברג לרשימה ולהיכנס ואחרים נשארו בבית, כמו זבולון אורלב מהבית היהודי שמחזיק בשיא ההוצאה העצמית שבבחירות המקדימות לראשות המפלגה מימן מכיסו לא פחות מ-863 אלף שקל. המועמדים גם אספו תרומות בארץ ובחו"ל. המבקר מצא כי בסך הכול נאספו תרומות בסך של יותר מ-14 מיליון שקל, יותר מ-5 מיליון שקל מתוך הסכום התקבלו מתורמים מחו"ל.

 

עוד בדו"ח: קנסות לבנט, עמיר פרץ, דנון ושקד

 

הדו"ח מתייחס רק למפלגות שבהן נערכו בחירות מקדימות. מבקר המדינה מתח ביקורת על המתמודדים שגייסו תרומות בחו"ל. הוא מצא כי מדיווחי המועמדים למשרד המבקר עולה כי 48 מהם קיבלו תרומות מחו"ל בסכום כולל של 5,349,451 שקל, שהם כ-23% מסך ההכנסות הכולל של כל המועמדים.

 

מבקר המדינה יוסף שפירא (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מבקר המדינה יוסף שפירא(צילום: גיל יוחנן)

 

המבקר כתב כי הוא סבור שיש למנוע ממועמדים לגייס תרומות בחו"ל. "גיוס תרומות מחוץ לארץ משמעו קבלת תמיכה מגורמי חוץ אשר לא אחת הם נעדרי זיקה וקשר למדינת ישראל, אך מבקשים בזכות תרומתם להיות מעורבים בקביעת סדר היום הציבורי בישראל", כתב שפירא. "אני סבור כי מהבחינה הערכית אין להתיר השפעה אפשרית כזו, שכן יש בה כדי לחתור תחת היסודות הדמוקרטיים של שיטת המשטר בישראל".

 

במהלך הבחירות המקדימות לקביעת רשימת הליכוד לכנסת קיבל יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין כתרומות 435,270 שקל, מתוכם 237,469 שקל מחו"ל. מדובר בתרומות שהתקבלו בעיקר מתושבים בארצות הברית, אבל גם מבריטניה, מספרד ואפילו מניו זילנד.

 

 

סגן השר זאב אלקין גייס תרומות בגובה כ-494 אלף שקל, 335,381 שקל מתורמים בחו"ל. מדובר, בין היתר, בתורמים מארה"ב, רוסיה ואוקראינה. סגן השר אופיר אקוניס גייס תרומות בגובה 262,385 שקל, 84,707 שקל מתוכם מתורמים בארה"ב.

 

סגן השר דני דנון גייס כ-437 אלף שקל מתרומות, כ-390 אלף שקל מהם מחו"ל. רוב הכספים שקיבל הגיעו מתורמים בארה"ב, אך עם זאת הוא קיבל שתי תרומות מקנדה ומטורקיה.

 

סגנית השר ציפי חוטובלי קיבלה תרומות בגובה כ-265 אלף שקל, כ-170 אלף שקל מהם הגיעו מחו"ל. מדובר בכספים שהגיעו בעיקר מארה"ב, אך גם מקנדה ופנמה. ח"כ גילה גמליאל גייסה 484,068 שקל מתורמים, 118,250 שקל מהם הגיעו מחו"ל. גמליאל קיבלה תרומות ממקומות רבים בעולם, בהם מארה"ב, גרמניה, הונגריה, נורבגיה, שוויץ ואפילו 2,771 שקל מתורם מטייוואן.

 

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

השר גלעד ארדן גייס תרומות בשווי 496 אלף שקל, שהם למעשה הסכום המקסימלי שניתן להוציא בפריימריז לבחירת הרשימה במפלגה. 126,976 שקל התקבלו מתורמים בחו"ל, רובם ממדינות ניו יורק וניו ג'רזי בארה"ב. שר הביטחון משה (בוגי) יעלון גייס כמעט 496 אלף שקל, כ-336 אלף מהם בחו"ל - בין היתר מארה"ב, קנדה ובריטניה. השר ישראל כץ גייס כ-310 אלף שקל, כ-80 אלף שקל כספי תרומות מארה"ב ומספרד.

 

השרה לימור לבנת קיבלה תרומות בגובה של כ-470 אלף שקל, כ-228 אלף מחו"ל. מדובר בתורמים מארה"ב ובתורם מצרפת. שר הפנים גדעון סער גייס תרומות בגובה של קרוב ל-470 אלף שקל. מדובר בתורמים בעיקר מארה"ב, אבל גם מברזיל, צרפת וקנדה. ח"כ משה פייגלין גייס תרומות בגובה של כ-224 אלף שקל, קצת יותר ממחציתם מחו"ל. מדובר בתורמים מארה"ב, אוסטרליה וקנדה.

 

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

השר יובל שטייניץ גייס כ-432 אלף שקל, כ-210 אלף בארה"ב. השר סילבן שלום גייס כ-488 אלף שקל מתורמים, כ-200 אלף מהם מתורמים בארה"ב, קנדה, רוסיה ואוקראינה.

 

ח"כ חיים כץ גייס 191 אלף שקל בתרומות, כ-167 אלף מהם מחו"ל. מדובר בתורמים מרוסיה, אוקראינה וקנדה. ח"כ צחי הנגבי גייס תרומות בגובה של יותר מ-640 אלף שקל, 345 אלף מהם מחו"ל. כיוון שקיבל תרומות יותר מהסכום המותר להוצאה הוא החזיר תרומות בגובה 119,277 שקל לתורמים. התורמים מחו"ל הגיעו מארה"ב, אבל גם מאיטליה ואורוגוואי.

 

בגין לא גייס כסף

והיו גם כאלו שלא נבחרו לכנסת וגייסו או הוציאו מכיסם סכומים גדולים. השר לשעבר מיכאל איתן, שלא נבחר למקום ריאלי ברשימת הליכוד לכנסת ה-19, הוציא מכיסו 123 אלף שקל וקיבל תרומות בגובה 131,925 שקל, רובם מארה"ב.

 

השר לשעבר דן מרידור הוציא מכיסו יותר מ-100 אלף שקל עבור הפריימריז וקיבל מתורמים בארץ 45 אלף שקל. מי שעוד לא נבחרה לרשימה היא סגנית השר לשעבר לאה נס, שהוציאה מכיסה 165 אלף שקל ואספה תרומות בגובה של 240 אלף שקל, רובם המכריע מהארץ.

 

השר לשעבר אבי דיכטר גייס כ-435 אלף שקל מכספי תרומות, כ-200 אלף שקל מהסכום הגיע מחו"ל, בעיקר מקנדה וארה"ב, אבל גם מבריטניה.

 

ח"כ לשעבר כרמל שאמה הכהן הסתפק בתרומות בגובה כ-305 אלף שקל שאותן גייס בארץ ואילו ח"כ מירי רגב גייסה תרומות או תרומות בשווה כסף בגובה של כ-220 אלף שקל, כל הסכום גויס בארץ.

 

ח"כ ראובן ריבלין גייס כ-163 אלף שקל, רובו המכריע של הסכום הם כספי תרומות מהארץ. ח"כ לשעבר זלמן שובל לא גייס ולו שקל אחד, אך הוציא מכיסו לא פחות מ-446 אלף שקל. בסופו של דבר הוא לא נבחר לרשימת הליכוד לכנסת.

 

מנגד השר לשעבר בני בגין, שלא נבחר למקום ריאלי, הוציא מכיסו 10,000 שקל ולא גייס אף שקל בתרומות. הוא הוציא את הסכום בעיקר עבור הוצאות רישום לפריימריז של מפלגתו.

 

הידוענים תרמו 

בעבודה סכום ההוצאה המקסימלי היה נמוך בהרבה מהליכוד וגם שם היו כמה חברי כנסת שגייסו תרומות מחו"ל.

 

יריב אופנהיימר, שלא נבחר לרשימה, גייס תרומות בגובה 146 אלף שקל, 44 אלף מהם מתורמים מארה"ב, בריטניה, איטליה וצרפת. ח"כ לשעבר דניאל בן-סימון, שגם הוא לא נבחר, הוציא 173 אלף שקל מכיסו וגייס כ-32 אלף שקלים מתורמים בארה"ב. גלעד קריב, שהתמודד גם הוא על מקום ברשימה ללא הצלחה, גייס תרומות בגובה 130 אלף שקל, כ-90 אלף מהם מתורמים בארה"ב, בריטניה וקנדה.

 

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ח"כ אבישי ברוורמן דיווח כי קיבל תרומות בגובה 300 אלף שקל, 116 אלף מתוכם הגיעו מתורמים מארה"ב, אוסטרליה וגם הונג-קונג. ח"כ חיים הרצוג גייס 250 אלף שקל, 132 אלף מהם מארה"ב, קנדה ובריטניה. ח"כ איתן כבל גייס בארץ תרומות בגובה של כ-184 אלף שקל והוסיף לכך עוד 20 אלף שקל מכיסו עבור הפריימריז של העבודה.

 

ח"כ מרב מיכאלי קיבלה תרומות בגובה של כ-239 אלף שקל, רובם המכריע מהארץ. בין היתר היא קיבלה תרומות מידוענים כמו אלונה פרידמן, גיא לשם, גל אוחובסקי, גלית בן-שמחון, דב וייסגלס, טלי ניר, טמירה ירדני, ליאור שליין, ליאורה ניר, נאוה סמל, נעמי חזן, עינת ארליך, שירה מרגלית ועוד.

 

ח"כ אראל מרגלית, לעומתה, לא גייס תרומות, אלא הוציא מכיסו 263,130 שקל. מי שעוד מימן את רוב מסע הבחירות המקדימות מכיסו היה ח"כ מיקי רוזנטל שתרם לעצמו 203 אלף שקל וקיבל כ-28 אלף שקל בתרומות מישראל.

 

ח"כ נחמן שי גייס כ-268 אלף שקל מתרומות, כ-204 אלף שקל מהם הגיעו מתורמים מארצות-הברית וגם מקנדה. ח"כ איציק שמולי גייס תרומות בגובה כ-170 אלף שקל, כ-49 אלף מהם מחו"ל. בנוסף הוא הוציא 25 אלף שקל מכיסו. ח"כ סתיו שפיר קיבלה תרומות בגובה של כ-65 אלף שקל מארה"ב ומקנדה ו-55 אלף שקל מישראל. בנוסף, היא מימנה את מסע הבחירות שלה בעצמה בסכום של 99,280 שקל.

 

השר עמיר פרץ התמודד בפריימריז של העבודה, לפני שעבר לתנועה. הוא קיבל תרומות בין היתר מארה"ב ומבריטניה. בסך הכול גייס פרץ כ-179 אלף שקל, קרוב ל-25 אלף מהם מחו"ל.

 

כמעט מיליון שקל מהכיס הפרטי 

בפריימריז לראשות הבית היהודי הוציא ח"כ לשעבר זבולון אורלב 863,851 שקל במימון עצמי. בנוסף הוא קיבל 239,559 שקל תרומות מתושבי ישראל. בסך הכול הוציא אורלב בפריימריז, שבהן הפסיד, יותר מ-1.1 מיליון שקל, בעיקר עבור ייעוץ מקצועי וניהול קמפיין. הסכום המקסימלי להוצאה בפריימריז לראשות המפלגה עמד על כ-1.2 מיליון שקלים.

 

אורלב בבחירות לראשות הבית היהודי. הכסף לא עזר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אורלב בבחירות לראשות הבית היהודי. הכסף לא עזר(צילום: גיל יוחנן)

 

המנצח בפריימריז, השר נפתלי בנט, הוציא גם הוא יותר ממיליון שקל כדי לשכנע את 57,923 מתפקדי המפלגה לתמוך בו. המימון העצמי של בנט הגיע ל-627,861 שקל. הוא גם קיבל 198,270 שקל מתורמים בארץ ו-173,290 שקל מתורמים בחו"ל. מדובר בתורמים המתגוררים בניו-יורק ובקליפורניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
היעד: מליאת הכנסת
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים