שלב אחר שלב: כך פוגע וירוס הפוליו בגוף
שעות ספורות מרגע ההדבקה מגיע וירוס הפוליו למעיים, בתוך כיממה עד 3 ימים הוא מגיע לבלוטות הלימפה. לאחר 3 ימים עד שבוע הוא מגיע לזרם הדם, לרקמות השריר, הכבד, הטחול ומח העצם, ובתוך שבוע נודד למערכת העצבים המרכזית. 90% עד 95% ממקרי ההדבקה בפוליו יסתיימו בלא כלום או בתסמינים קלים מאוד של חום וכאבי שרירים
זה קורה יום אחד, בלי הודעה מוקדמת: נגיף הפוליו חודר למערכת העצבים, וגורם לשיתוק. כן, מרבית אלה שיידבקו לא ילקו במחלה, אבל אחוז בודד עלול לסבול מזיהומים קשים ונכות לכל החיים. הנה כך פועל הווירוס החמקמק, שחזר למזרח התיכון ומתפשט גם אצלנו, מצפון ועד דרום.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
נגיף הפוליו הוא וירוס מסוג RNA. שלא כמונו, בני האדם, הבנויים בתאי גופנו מהחומר התורשתי DNA, הרי שנגיף הפוליו צריך להחליף את אותו מטען תורשתי בחזרה ל-DNA כדי לפעול. באופן זה הוא פועל בצורה דומה לווירוס ה-HIV, הנחשב גם הוא לווירוס RNA.
חיסון הפוליו - התפתחויות אחרונות:
מש' הבריאות: 300 ילדים חולים יישארו בבית עד נובמבר
עושים סדר: מי צריך להימנע מחיסון הפוליו? כשל חיסוני: חיסון הפוליו מסוכן ל-400 אלף איש פוליו: איפה מתחסנים ועד מתי אפשר?- אנחנו שפני ניסיון? כל התשובות על חיסון הפוליו
- משרד הבריאות הזמין מיליון חיסונים נגד פוליו
- מי נמצא בסיכון להידבק בפוליו? מדריך מיוחד
- הפוליו ממשיך להתפשט: התגלה ביישובים נוספים
- בעקבות גילוי נגיפי הפוליו: "החיסון לא מעניק חסינות"
נגיף הפוליו הופך לבלתי פעיל לאחר חשיפה לכלור, לפורמאלין – אותו נוזל חיטוי ושימור גופות, וגם לקרינה אולטרא סגולית. מסיבה זו, שהות ממושכת של הנגיף בשמש, הופכת אותו ל"חי מוחלש", כלומר מונעת ממנו להיות פעיל ולגרום למחלה.
כידוע, הנגיף עובר ברוק ובצואה והוא מדביק לרוב לאחר בליעה של רסיסי רוק, או מזון מזוהם. הפוליו מצליח לעבור את האוקיאנוס החומצי הקטלני של הקיבה, ומגיע למעיים, שם הוא מתרבה במהירות רבה, ועובר לבלוטות הלימפה ברחבי הגוף. משם עובר הנגיף לזרם הדם, ול"איברי המטרה", בהם עתיד הווירוס לפגוע.
מרגע ההדבקה ועד למחלה
וירוס הפוליו פועל במהירות. בתוך שעות ספורות, הוא מגיע למעיים, בתוך כיממה עד 3 ימים הוא מגיע לבלוטות הלימפה. בתוך 3 ימים עד שבוע הוא מגיע לזרם הדם, לרקמות השריר, הכבד, הטחול ומח העצם, ובתוך שבוע מתחיל לנדוד למערכת העצבים המרכזית.
נכון, מרבית מקרי ההדבקה בפוליו, שהם 90 עד 95%, יסתיימו בלא כלום, או בתסמינים קלים מאוד המתבטאים בחום, כאבי שרירים, אובדן תיאבון וכאב גרון. אצל 4 עד 8% מהילדים תתרחש דלקת קרום המוח, שבמרבית המקרים תביא להחלמה מלאה בתוך 10 ימים.
אלא שאצל כ-2% מהנדבקים, תתרחש קטסטרופה מזעזעת: זה מתחיל בחום לא גבוה במיוחד וחולשה החולפים מאליהם. ואז, יום אחד, חווה הילד קפיצה חדה של חום גבוה, כאבי שרירים עזים עד שלפתע ללא אזהרה מוקדמת, גורם הנגיף לשיתוק חלקי ההופך לשיתוק מלא בתוך 5 ימים.
סימן ההיכר של הפוליו הוא שיתוק לא סימטרי, כאשר לרוב, השיתוק מתרחש בחלק המרוחק של הגפיים. כשהנגיף חודר לרקמת המוח, הוא גורם גם לשיתוק בשלפוחית השתן ובמעיים.
לעתים כתוצאה משיתוק שרירי הצלעות, סובל החולה גם מחנק, עד למחסור בחמצן (היפוקסיה). כ-6% מאלה שהווירוס חדר למוח ופגע במרכז הנשימה, יסבלו מהפסקת נשימה, עד למוות בייסורים.
הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet