שתף קטע נבחר
 

כשהנפש לא מצאה מילים, גבריאל היה שם

גבריאל בלחסן ומילותיו ליוו אותו תמיד. בחיים, בחלומות, בכאב, אפילו על העור. עכשיו רוני שליט נפרד ממנו בפעם האחרונה: "היינו צריכים אנשים כמוהו, אני עדיין צריך אותו, והוא כבר לא איתנו"

"כשכל יום הופך להיות היום האחרון שלך אתה מתנהג בהתאם, אתה פשוט נורה לתוך העולם ואתה כותב את את כל מה שאתה מרגיש באותו יום, מבלי להתייחס לדעת קהל, מבלי לפחד מה יגידו מה לא יגידו" (מתוך ראיון עם דב אלפון).

 

 

חלומות

לפני כמעט ארבע שנים, כתבתי על הופעת החלומות שלי. אחת שמעולם לא התקיימה, אבל היא שם בחלומות הכי פרועים של אלה מאיתנו שצריכים את הצלילים שלהם כמו סם - חזק, טהור, בהזרקה ישירה לקולטנים הנכונים, בלי פילטרים. ובחלומי ביקור במושב דרומי, ישיבה על הבר, שיחת חולין עם יקירה, ופתאום צלילים ומילים ששמעתי כל כך הרבה פעמים, אבל אף פעם לא ככה, מוזרקים לי ישר ללב מהבמה הקטנה במועדון. והוא עלה, וקצת ניגן, ומילמל את המילים, וירד. תמיד אמרתי שאני מוכן למות אחרי הופעה של גבריאל בלחסן. שאני לא יודע איך אני ממשיך את חיי אחריה ומה אני עושה עם עומס הרגשות שיקרע אותי בפנים. אז סיימתי את הופעת החלומות שלי בסיום חיי. "לראות את גבריאל ולמות" (נכתב במקור תחת שם העט שמוליק כץ).

 

חיים

ישבנו ביחד, חברים שלו. מסתכלים מהצד על המשפחה, שיודעת שהסוף קרב ובא, שהנה האבא האהוב, האוהב, הולך ודועך לו, מוקדם מדי. "אני לא רוצה שהוא ישמע יותר את המוזיקה הזו! קשה לו מספיק גם ככה, למה לסבול עוד יותר בכוח?!", אומרת לי בת הזוג של החבר על הבן, שאביו הולך להילקח ממנו בטרם עת. ואני מנסה להסביר, מנסה שהיא תבין, שבמקום שבו הנפש לא מוצאת מילים, שנראה שאיש לא יכול לגעת, כשהכל נראה אטום וכהה ואין ממי לבקש, המילים של גבריאל מצליחות לשחרר ולו לרגע אחד, להוריד קצת מהמשקל שיושב על הלב, לפתוח חרך קטן שדרכו יכול להיכנס קצת אור. כשנראה שאיש לא יכול, מזכיר לנו גבריאל שאנו חיים.

 

גבריאל בלחסן. חרך קטן של אור (צילום: יונתן בלום) (צילום: יונתן בלום)
גבריאל בלחסן. חרך קטן של אור(צילום: יונתן בלום)

בטיפול

שעות של שיחות, דמעות, חיוכים, עצבים, תסכול, שמחה, אובדן, הצלחה, המון המון מילים ושם שחוזר כל פעם מחדש. גבריאל בלחסן. קינאתי בו. רציתי גם אני מחלה להיאחז בה, משהו שיסביר את כל הדבר הזה, את כל השבר והמשבר שעוטפים אותי וקוברים אותי תחתם ללא סיבה. שלא סתם אהיה לא מאושר. והיא הקשיבה, וחייכה, והתרגשה, וצחקה ובכתה, והסבירה על המחלה הארורה ההיא, על החיים בגובה רב, והחיים בתהום השאול, והנפילה הכואבת ביניהם, שחוזרת שוב, ושוב. ואני אספתי לה מנגינות ומילים, שכנראה יכולות היו להיכתב רק תוך כדי נפילה, או נסיקה לשמיים, בחוסר משקל או כשמשקל כל העולם על כתפיך. או רק על ידי גבריאל.

 

פרידה

על הספה עם אהובתי האחת והיחידה, רגעים ספורים אחרי שהחלפנו חצאי לבבות שבורים, כדי שנוכל ליצוק אותם חזרה ללב אחד שלם, בתקווה לאהבה ודרך חדשה. והיא מצטטת את אותו תיאור כל כך מושלם של זוגיות שהיתה ואיננה, הנשיקות החטופות, החיים בכיוונים אחרים, הריחוף בחלל החדר. אותו תיאור כל כך מושלם של כמיהה ומאווים, לאותו אור שפעם הבריק בעיניים שלנו, לאיך שהיה, לאיך שלא יהיה. והמילים כאילו קושרות את עצמן סביבנו, מתהדקות חזק חזק, ומקעקעות עצמן בנו, בזיכרוננו, לעולם ולעולמי עד. פרידה על פי גבריאל.

 

 

יש חיים אחרים מאלה

הייתי חייב להאמין - הייתי צריך להאמין - שיש חיים אחרים מאלה. חיים כל כך עוצמתיים, חיים מלאים, כאלו ששווה לחבק לפני שאתה נותן לעין לצנוח בחזרה ולהיעצם, ולהתעורר אליהם ואיתם, לקול מנגינה נהדרת. זה נראה כל כך לא מושג, כל כך קשה. אבל שמעתי את גבריאל מתעורר בשתיים בלילה, ולרגע אחד, כל כך נדיר, כל כך יפה, נושם את החיים, מרגיש הכל. וידעתי, וחרטתי את זה על הזרוע, בשביל לזכור ש"יש חיים אחרים מאלה", ושיש לי חתיכה מרגע כל כך יפה של גבריאל מקועקעת על הזרוע שלי, לזמן שלי כאן, שהולך ואוזל.

 

 

אני מרגיש שגבריאל היה איתי כל חיי. והוא לא איתנו עוד. לפני שנה בדיוק, ב-22 באוגוסט 2012, זכיתי לראות אותו עולה על במה לשיר אחד בלבד בערב מחווה לשיריו שלו, בנוכחות גבריאל, עם קהל מלא אהבה, לגבריאל. חמש שנים לאחר שירד מהבמה בפעם האחרונה, עלו 120 קילו מזוקנים, רועדים מהתרגשות כל כך תמימה, עטופים בכל כך הרבה אהבה לביצוע חד פעמי של "בתוך הצינורות". ואני לא ידעתי איך אני ממשיך את חיי ומה אני עושה עם כל עומס הרגשות שיקרע אותי בפנים, ונשארתי עומד, בוהה, מנסה לצרוב כל שניה בזיכרון. והזיכרון הזה צורב לי כל שניה מאז ששמעתי שגבריאל בלחסן הלך מעולמנו, מעולמו.

 

 

בטקס פרסי אקו"ם ב-2010, זכה גבריאל בלחסן בפרס לעידוד פרסום היצירה למחבר. בסיום מילות התודה, בזמן שגבריאל ירד מהבמה, נשמע אורי גוטליב, מנחה הטקס, אומר לגבריאל "אנחנו צריכים אנשים כמוך... בסדר?", בטון ששילב כל כך הרבה אהבה ודאגה יחדיו, ליוצר יחיד במינו, כוכב כל כך בוהק, שנדמה שהאור שמגיע אלינו יכול להגיע רק מכוכב על סף פיצוץ מכלה חיים. היינו צריכים אנשים כמוהו, אני עדיין צריך אותו, והוא כבר לא איתנו.

 

אמש פורסם שגבריאל בלחסן מת. סיבת המוות רשומה בשישה אלבומים, עשרות שירים ואלפי מילים, בהם תיאר את סיבות החיים וסיבות המוות. ואת המילים שרציתי שיכתבו כשאלך אני, אכתוב על פתק קטן לגבריאל, ואטמין בתלמי אליהו.

 

"כי כאשר נשכח את עצמנו - נזכה לקבל

וכאשר נסלח, יסלח לנו…

וכאשר נמות, ניוולד לחיי נצח"

 

(גבריאל בלחסן, תפילה צעד 11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן בלום
גבריאל בלחסן. 1976-2013
צילום: יונתן בלום
רוני שליט
לאתר ההטבות
מומלצים