שתף קטע נבחר

 

35 שנות מאסר לחייל שהדליף לוויקיליקס

ברדלי מנינג, שהתנצל במשפט על מעשיו, יישלח לכלא לתקופה קצרה בהרבה מזו שדרשה התביעה. בהקראת גזר הדין הטוראי האמריקני קפא במקומו "ולא הראה סימני תגובה". הוא הורשע בריגול וגניבה, אך לא בסיוע לאויב

ההדלפה ועונשה: טוראי ברדלי מנינג, איש המחשבים בצבא האמריקני שהדליף מאות אלפי מסמכים לאתר ויקיליקס, נידון ל-35 שנות מאסר. בית הדין הקל בשפיטה של המדליף, שהורשע בעבירות שעונשן המירבי הוא 90 שנות מאסר. השופטת לא פירטה את הרקע להחלטתה, אך לפי הערכות התחשבותה במנינג נובעת מהרקע הבעייתי שלו, מהודאתו ומבקשת הסליחה שלו. מנינג ישוחרר מהצבא, ללא זכויות או מענקי תשלום.

 

מנינג הורשע בסוף יולי ברוב האישומים הפליליים נגדו, אך בית הדין הצבאי לא הרשיע אותו בסעיף האישום החמור ביותר - סיוע לאויב. משמעות הדבר היא שאיום מאסר העולם הוסר מעליו. מנינג הורשע בשישה סעיפים הקשורים בריגול, בחמישה אישומי גניבה, בהונאת מחשבים ובעוד הפרות של הדין הצבאי. התביעה ביקשה 60 שנות מאסר, לצורכי הרתעה שימנעו הישנות מקרים מסוג זה. בעוד ההגנה דרשה להסתפק ב-25 שנים בלבד בטענה שעד שחרורו מרבית המסמכים שהדליף יותרו לפרסום.

 

מנינג יוצא מבית המשפט אחרי גזר הדין. "לא הגיב לעונש" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מנינג יוצא מבית המשפט אחרי גזר הדין. "לא הגיב לעונש"(צילום: EPA)

  

הפגנה למען מנינג מחוץ לבית המשפט, בעת הרשעתו. "לאמריקנים יש זכות לדעת" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה למען מנינג מחוץ לבית המשפט, בעת הרשעתו. "לאמריקנים יש זכות לדעת"(צילום: AFP)
 

סוכנות הידיעות AP דיווחה שבהקראת גזר הדין הטוראי האמריקני קפא במקומו "ולא הראה סימני תגובה". מנינג נעצר במאי 2010 בעיראק, הוחזק בתנאים קשים ביותר ושהה זמן רב בצינוק בבסיס הנחתים קוונטיקו שנמצא דרומית לוושינגטון. ארגוני זכויות אדם בינלאומיים תקפו את ארה"ב וגינו את תנאי מעצרו "השנויים במחלוקת". לפני שנה הוא הואשם בעבירות של סיוע לאויב שהיו עלולות לשלוח אותו למאסר עולם ללא אפשרות לשחרור מוקדם.

 

הנהלת ויקיליקס הביעה שביעות רצון מהעונש הקל יחסית שהוטל על מנינג. בהודעה שפירסמו לאחר גזר הדין נכתב כי מדובר ב"ניצחון אסטרטגי", כיוון שלפי החוק האמריקני החייל המורשע יהיה רשאי לפנות לשחרור מוקדם מהכלא תוך פחות מ-9 שנים.

 

מנינג הואשם בהורדת מאות אלפי מסמכים (251,287 ליתר דיוק) ממערכת המחשוב של מחלקת המדינה.

פרסומם באתר ההדלפות ויקיליקס של ג'וליאן אסאנג' העמיד בסכנה משתפי פעולה עם הכוחות האמריקניים באפגניסטן ובמקומות אחרים בעולם, וגרם נזק כבד לאמינותה של הדיפלומטיה האמריקנית. לטענתו של החייל הצעיר, הוא רצה "לעודד דיון פנימי בארה"ב על התפקיד של הצבא ועל מדיניות החוץ באופן כללי".

 

כשבועיים לאחר הרשעתו הביע מנינג צער על מעשיו. "אני מצטער שמעשיי פגעו באנשים. אני מצטער שפגעתי בארצות הברית", אמר בשימוע שבו דן בית המשפט הצבאי בעונשו הצפוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מנינג בדרכו לאחד הדיונים במשפטו
צילום: AP
מומלצים