שתף קטע נבחר

בארה"ב זוועה זה מושג גמיש

התמונות הקשות מסוריה פותחות את מהדורות החדשות בכל העולם, בקהילה הבינלאומית מאיימים בתגובה - אבל זעזוע לחוד ומציאות לחוד. בוושינגטון לא ממהרים לנקוט מעשה, ומסתמן שלנו לא יישאר אלא לתהות "עד מתי?"

הדיווחים על השימוש בנשק כימי בסוריה מגבירים את הציפיות להתערבות מערבית בהובלת ארה"ב - אך ספק אם סף הזעזוע אכן הגיע לשיאו. השנתיים האחרונות מוכיחות כי ההגדרה של האמריקנית והמערבית למושגים "זוועה" ו"זעזוע" היא מתעתעת וגמישה. למעשה, שיאים של אכזריות, הרג המוני וטרגדיה אנושית הופכים לעתים אפקט הפוך של אדישות והרגל: 1,000 הקורבנות הראשונים נראים נורא, מעל 100 אלף - הם כבר לא נראים בכלל.

 

הכתבות האחרונות על הלחימה בסוריה:

רוסיה: 1,300 נהרגו? פרובוקציה של המורדים

"בשאר משתמש בנשק כימי, זה טבח ענק"

"מאות נהרגו בתקיפה כימית", דמשק מכחישה

 

בתחילת מלחמת האזרחים הזעזוע מהמתרחש בסוריה הוביל להתבטאויות גינוי יומיומיות ומעורבות דיפלומטית רחבה, תוך איומים בהתערבות מצד ארדואן וכמובן גורמים במערב. אך נראה כי ככל שמספר הקורבנות הלך וגדל בקצב מסחרר, החל המערב דווקא להתרחק מנטלית מהזירה במקום להתקרב.


הגופות בפרברי דמשק, אחרי השימוש בנשק כימי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הגופות בפרברי דמשק, אחרי השימוש בנשק כימי(צילום: AFP)

 

ההרג ההמוני בסוריה והרס המדינה הפכו להיות שקופים, מין גזרה משמיים. ועדיין, יש תקווה כי מישהו יעצור את הזוועות. הנשיא ברק אובמה הזהיר לפני שנה בדיוק כי הקו האדום שיטה את המשוואה האמריקנית לכיוון מעורבות הוא השימוש בנשק כימי, וכי אסד יהיה אחראי בפני הקהילה הבינלאומית אם יעשה "את השגיאה הטרגית" הזו.

 

כבר ביוני האחרון, כשהתרבו הדיווחים על שימוש בנשק כימי, החליטו האמריקנים על שינוי מדיניות וחימוש המורדים. אולם התגובה מוושינגטון הייתה מגמגמת, והדיווחים מהבית הלבן הצביעו על חילוקי דעות בין מזכיר המדינה ג'ון קרי לשר ההגנה צ'אק הייגל, אשר שיבשו את הנחישות האמריקנית. גם האופוזיציה הסורית המפוצלת והמותשת לא נראתה כאופציה טובה בעיני ממשל אובמה.

 

גם הקהילה הבינלאומית נשארה אנמית. בתחילת אוגוסט יצאה משלחת האו"ם לסוריה כדי לבחון אם בעבר נעשה שימוש בנשק כימי, אבל עד עכשיו תוצאות הבדיקה אינן ברורות. נוכח התמונות הקשות שמופצות ברשת ביממה האחרונה, הודיע שר החוץ הבריטי וויליאם הייג, כי אם אכן נעשה שימוש בנשק כימי, "הדבר מהווה הסלמה מזעזעת". ועדיין, זעזוע לחוד ומציאות לחוד.

 

רבים סוברים כי התמונות הקשות לא מהוות הוכחה חותכת. אחרים טוענים כי

הן מפוברקות, ושלמורדים יש אינטרס לדחוף את המערב לנקודה קריטית של הכרעה. בוושינגטון, בלונדון ובפריז יבקשו כמובן לבדוק את אמיתות הדיווחים.

 

העיתונאי ג'פרי גולדברג, המקורב לבית הלבן, סיכם את הטרגדיה כשתהה הבוקר, "מהו הרציונל של ממשל אסד לתקוף בנשק כימי מורדים ואזרחים רבים דווקא בזמן שפקחי או"ם נמצאים בדמשק?". תשובתו הייתה כי "אסד מאמין שאף אחד - לא האו"ם, לא הנשיא אובמה, לא המעצמות המערביות, לא הליגה הערבית - יעשו דבר לעצור אותו". לטענת גולדברג, "יש סיכוי סביר שאסד צודק", ואנחנו נמשיך לשאול "עד מתי?".

 

יוסי שיין, ראש תוכנית אבא אבן לדיפלומטיה באוניברסיטת תל אביב ופרופסור ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת ג'ורג'טאון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נהרג מנשק כימי? אחת מהתמונות שהציגו המורדים
מומלצים