לעבוד אחרי החופש? לא בטוח שמותר לכם
הידעתם? במהלך שנת הלימודים מותר להעסיק רק מי שמלאו לו 15 שנה (לעומת 14 בקיץ) ובתנאי שיש לו אישור ממשרד חינוך. בנוסף לכך, המעסיק מחויב לשחרר את העובד לצורך שעות לימוד נוספות ומחויב להודיע לבית הספר על עצם העסקתו של התלמיד. מדריך
החופש הגדול המאופיין המאופיין בהעסקת בני נוער עומד להסתיים, אך צעירים רבים צפויים להמשיך ולעבוד גם כעת, עם התחדשות הלימודים. מה הזכויות והחובות המגיעות להם והאם הם שונים מאלה שחלים בתקופת הקיץ?
- עבדתם כמדריכים בקייטנה? דעו את זכויותיכם
- בני נוער: האפליקציה שתגדיל לכם את השכר
- ניצול בני נוער - מתכון בטוח להרס שוק התעסוקה
התשובה חיובית - עו"ד נחום פינברג, מסביר כי במהלך חופשת הקיץ ניתן להעסיק בני נוער מגיל 14 ומעלה, בתנאי שמדובר בעבודות קלות, שלא מזיקות לבריאותם והתפתחותם. במהלך הלימודים לעומת זאת, מותר להעסיק רק מי שמלאו לו 15 שנים. "החוק מגביל העסקה בשנת הלימודים כדי לבטא את החשיבות והקדימות של הלימודים על פני החלופה של כניסה לשוק העבודה ולהגן על התלמיד העובד לפי הצורך", הוא מסביר.
ישנם דגשים נוספים להעסקת בני נוער בשנת הלימודים ובתקופת החגים הקרובה. בסיוע פיינברג מיפינו את עיקריהן:
אישור מפקח ממשרד החינוך: החוק מבדיל בין "ילד", שטרם מלאו לו 16 שנים, ל"צעיר", שגילו בין 16 ל-18. מותר להעסיק "ילד" (מגיל 15) רק אם הוא נושא אישור מפקח מטעם משרד החינוך, כי הפסיק ללמוד או השלים חובותיו לפי חוק לימוד חובה בתקופה הקטנה מהתקופה המתאימה לבני גילו, כלומר הוקפץ כיתה.
מגיל 16 חובה זו חלה רק על העסקה בשעות הלימודים. "המעסיק רשאי לבוא עם צעיר, המצוי בתוך מסגרת חינוכית ולא קיבל את אישור המפקח מטעם משרד החינוך, בהתקשרות לשם העסקה רק לאחר שעות הלימודים", מסביר פינברג.
מסמך המפרט את שעות הלימוד: על העובד להציג מסמך מבית הספר המפרט את שעות הלימוד שלו. אם "ילד" אינו מציג אישור שכזה - אין להעסיקו בתקופת הלימודים, ואם "צעיר" אינו נושא אישור שכזה - אין להעסיקו במהלך שעות הלימודים.
שעות לימוד נוספות - המעסיק מחויב לשחרר את העובד מהעבודה לצורך שעות לימוד נוספות.
הודעה בכתב - המעסיק צריך להודיע בכתב לרשות החינוכית שבה לומד הנער על עצם העסקתו וכן על הפסקת עבודתו.
אישור רפואי ופנקס עבודה - כמו בחופש הגדול, גם במהלך שנת הלימודים על המעסיק לוודא כי בני הנוער מחזיקים באישור רפואי ובפנקס עבודה ממשרד הכלכלה.
עבודות אסורות - החוק אוסר להעסיק בני נוער בעבודות הכוללות סביבת עבודה לא בטוחה, חשיפה לחומרים מסוכנים וכדומה.
שעות עבודה ומנוחה - לפי חוק עבודת הנוער, יום עבודה לא יעלה על 8 שעות והיקף של למעלה מ-40 שעות בשבוע. "צעיר" בגילאי 18-16, יכול להיות מועסק 9 שעות ביום אך לא למעלה מ-40 שעות בשבוע. על כל שש שעות עבודה או יותר זכאי הנער ל-45 דקות מנוחה וסעודה, מתוכן 30 דקות רצופות.
איסור עבודה בלילה - עד גיל 16 אסור לעבוד בלילה בין 20:00 ל-08:00. בגילאי 18-16 אסור לעבוד בין 22:00 ל-06:00.
איסור עבודה בימי מנוחה - חל איסור להעסיק בני נוער בשבתות ובחגים.
שכר - שכרם של בני נוער הוא נגזרת של שכר המינימום של בוגרים: עד גיל 16 יחושב כ-70% משכר המינימום, עד גיל 17 יחושב כ-75% משכר המינימום ועד גיל 18 יחושב כ-83% משכר המינימום.
העסקה בחגים
בימי החג עצמם חל איסור על העסקת בני נוער. פינברג מצין כי מותר להעסיקם בערב החג, עד כניסת החג ולא יותר משבע שעות. כך למשל, בערב ראש השנה הקרוב, יום ד', ניתן להעסיקם עד כניסת החג, ואילו ביום ה', החג עצמו, אין להעסיקם כלל. בנוסף, ניתן להעסיק את בני הנוער בחול המועד ואיסרו חג, בהם יש חופשה רשמית מהלימודים.
במידה שבני הנוער עבדו באותו מקום עבודה למשך שלושה חודשים לפני החג, יש לתת להם 9 ימי חג בשנה הכוללים שניים בראש השנה, אחד ביום כיפור, שניים בסוכות, שניים בפסח, אחד בשבועות ואחד ביום העצמאות.
עונשים
פיינברג מציין את העונשים להם חשוף מעסיק שאינו מקפיד על ההוראות הללו:
- מי שמעסיק נער ללא אישור רפואי להעסקתו או לא לפי שעות העבודה והמנוחה המותרות - חשוף למאסר של 6 חודשים או קנס עד לסכום של 43.8 אלף שקל.
- מי שמעביד נער ללא פנקס עבודה, או שלא שיחרר ללימודים, חשוף לקנס של עד קנס עד 14.4 אלף שקל.
-
מי שמעביד נער בעבודה המסכנת אותו, בניגוד לחוק ובניגוד להיתר, דינו מאסר שנה או קנס עד 43.8 אלף שקל.
-
אם מבצע העבירות הוא תאגיד, הוא חשוף לקנס בגובה כפול. יתכן שגם וטל קנס על נושא מישרה בתאגיד שהתרשל.
-
גם הורים לנוער עובד חשופים לקנס: עליהם לפקח ולעשות ככל הניתן כדי למנוע העבדת נער בפעילות המסכנת אותו. דין ההורה המפר - כמחצית הקנס המוטל על המעביד המפר זאת.
פינברג סבור כי חוקי העבודה הנוגעים להעובדת נוער הינם ארכאיים. "מדוע לא יתאפשר לבני-נוער עד גיל 18 לעבוד בשבת, במקומות המורשים לכך, כמו בית מלון או מסעדה?" הוא שואל. "למה לדחוק אותם לעבוד ביום לימודים לאחר השעות בבית הספר? זהו פרדוקס- מנסים להגן על העובדים בני-הנוער אך מחייבים אותם לעבוד ביום בו הם לומדים ולא מאפשרים להם לעבוד ביום החופשי שלהם".
"משפחות הזקוקות להכנסה נוספת בד-בבד עם עידוד ילדיהם להמשיך וללמוד, מוצאות את עצמן בבעיה והמעסיקים נדרשים להתמודד עמה תוך הימנעות מקנסות כבדים בגין העסקת נוער בשבת, הוא מוסיף. "מדובר בנזק אדיר לאוכלוסיות שרוצות שילדיהן ימשיכו וילמדו ויסייעו בפרנסת המשפחה, החוק בא להגן על הילדים אך גורם להם ולמשפחותיהם עוול".