שתף קטע נבחר
 

התקבלת לטיס? זה לא טוב לבריאות שלך

מחקר אמריקני מצא כי טייסי קרב היו בסיכון גבוה ב-300% לפתח נגעים מוחיים. הסיבה: בועיות זעירות חודרות למוחם בזמן טיסה בגובה רב, המשנה את לחץ האוויר, וחוסמות כלי דם. החוקרים: ב-20 השנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בפגיעות המוחיות בקרב טייסי קרב

הטובים לטייס - לפחות עד להמראה: מחקר אמריקני חדש מצא כי טייסי קרב נמצאים בסיכון גבוה לפגיעות מוחיות. הסיבה: בועיות זעירות, שנגרמות בשל טיסה בלחץ אוויר גבוה, חוסמות כלי דם וגורמות לפגיעה. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת Neurology.

 

עוד על שבץ מוחי:

לא תמיד תדעו שהוא תוקף: הכל על שבץ מוחי

שערוריית הטיפול בשבץ מוחי: התרופה לא יעילה

שבץ מוחי: להגיע לבי"ח תוך 4.5 שעות - ולהינצל

 

מחלת הדקומפרסיה מוכרת אצל צוללנים, כורי פחם ומטפסי הרים. מדובר בבועיות זעירות של גז חנקן, המשתחררות לזרם הדם, נסחפות למקומות מרוחקים ונתקעות בכלי דם קטנים, שם הן גורמות לחסימה ולנמק של האיבר שמוזן על ידי אותו כלי דם חסום. התוצאה: שבץ מוחי (כאשר מדובר בכלי דם המוביל דם למוח) או התקף לב (כאשר מדובר בכלי דם המוביל דם ללב).

  

במחקר החדש החוקרים ביצעו סריקות מוחיות ל-102 גברים ונשים טייסים, ובמקביל גם לקבוצת ביקורת, בה היו 91 אנשים באותם גילאים, תחת מצב בריאותי דומה ובאותה רמת חינוך של הטייסים. אצל טייסי הקרב נמצאה כמות נגעים מוחיים גבוהה ב-295% בהשוואה לקבוצה המקבילה. גם נפח הנגעים היה גבוה מאוד: 400% יותר מזה שאצל קבוצת הביקורת.

 

החוקרים הסבירו כי הממצאים מאשרים כי אצל טייסים חודרות למוח בועיות זעירות, אשר בשל גודלן כמעט ואינן גורמות לסימנים, עד אשר הנגעים מחריפים והנזק הופך בלתי הפיך. ראש צוות החוקרים ד"ר סטפן מקגאוויר הסביר כי במרבית המקרים הנגעים מחלימים מאליהם, אולם עדיין לא ברור מהן ההשלכות לטווח הארוך של הפגיעה המוחית.

  

"בלחץ אטמוספרי נמוך האפקט דומה לפתיחת בקבוק משקה תוסס או שמפניה", הסביר מקגאוויר. "הירידה בלחץ בבקבוק גורמת לשחרור פחמן דו חמצני, שהיה קודם לכן מומס בנוזל, והוא יוצא כבועיות קטנות. כך עם הירידה בלחץ - בועיות החנקן עלולות להשתחרר אל זרם הדם ולחסום אותו".

 

לדברי החוקרים, אין חשש לטייסים ונוסעים בטיסות אזרחיות, שכן במטוסים אלה הלחץ האטמוספרי מאוזן במטוס, וגם גובה השיוט אינו רב. אולם בקרב טייסי קרב הגובה הרב, לעתים גם מעל 18 אלף רגל, מגביר עוד יותר את החשש ללקות בתסמונת.

 

החוקרים ציינו גם כי ב-20 השנים האחרונות קיימת עליה במספר מקרי הפגיעה המוחית של טייסי הקרב, ככל הנראה בשל מורכבות הביצועים הנדרשים מהם, במשימות כמו שהתרחשו לאחרונה בעירק ובאפגניסטן.

 

אז מה יכולים הטייסים לעשות? קשה לומר. החוקרים ציינו כי תחילת הופעת הנגעים אינה מלווה בתסמינים כלשהם. ייתכן ובעתיד ייתבקשו הטייסים לעבור בדיקות MRI שידגימו האם קיימים נגעים, ואז הם יידרשו להנמיך את גובה הטיסה או להימנע מטיסות בכלל. החוקרים גם קיוו כי במטוסי הקרב תותקן טכנולוגיה שתפחית עד למינימום את השינוי בלחץ האטמוספרי, לפחות כדי להגן על רקמת המוח.

 




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טייסי קרב. עלייה בפגיעות המוחיות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים