דיאטה: למה חשוב לשלב שקדים לירידה במשקל
למרות השם הרע שיצא לשקדים מסתבר שבמינון הנכון הם תורמים לעלייה ברמת השובע ולירידה במשקל. למה השקדים בריאים לנו, איך הם עוזרים לרדת במשקל ומה הקשר שלהם לחשק המיני?
כל מי שעושה דיאטה יודע שפיצוחים הם ממש אסון. לוקחים חופן גרעינים, מתחילים לפצח, לא שמים לב, לוקחים חופן נוסף תוך כדי צפייה בטלוויזיה והורסים דיאטה של שבועות. השם הרע שיצא לפיצוחים כהורסי דיאטות, גלש משום מה גם לשקדים ולאגוזים שנתפסים בעיני רבים כ"מאכלים-אסורים", משמינים ועתירי קלוריות.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
אבל האמת קצת אחרת: שילוב של שקדים במינון נכון בתפריט תורם לדיאטה, עוזר לעלייה בתחושת השובע ולירידה במשקל. השקדים (כמו חלק גדול מהאגוזים) הם אוצר בלום של מרכיבי מזון בריאותיים. הם מכילים כמויות גדולות של חלבון, ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן רב-בלתי-רוויות ויסודות של קורט. במחקרים רבים נמצא ששילוב של שקדים בתפריט מאוזן עשוי לסייע במניעת מחלות לב וכלי דם.
עוד כתבות על תזונה בריאה
רגישים ללקטוז: איך לזהות ולהתגבר
למה כדאי לאכול אגוזים - ולא רק בפסח
חלבון מאט הזדקנות: באיזה מזון הוא קיים?
היתרונות התזונתיים של השקדים
עץ-השקד (השקדיה) גדל בעיקר באזור הים התיכון. פרי עץ השקד מכיל בתוכו זרע קשיח שהוא החלק שאנחנו אוכלים. השקדים עשירים בסידן, ברזל, ויטמין E, מגנזיום, אשלגן וחלבונים איכותיים. כל אלה תורמים להפחתת רמות הכולסטרול ה"רע" (LDL) ולהקטנת הסיכון למחלות-לב.
כדאי לדעת כי קליפת השקד (במיוחד השקד המר) מכילה ציאנידין: חומר שקוטל תאי סרטן ולא פוגע בתאים בריאים.
השקד יוצר תחושת שובע, מפחית תיאבון ולכן יעיל בזמן דיאטה לירידה במשקל. כדי ליהנות מכל היתרונות הבריאותיים של השקדים מומלץ לאכול אותם טבעיים ולא-קלויים. קליה של השקדים משפרת את טעמם, אולם עלולה לגרום לאובדן חלק מהוויטמינים ולחימצון מזיק. הערך הקלורי של 7 שקדים בגודל בינוני שווה למנה אחת של שומן (50 קלוריות) כמו 1 כפית שמן.
למה השקדים בריאים?
תורמים לבריאות הלב וכלי הדם – מכילים חומצות שומן בלתי רוויות המסייעות בהורדת כולסטרול. מינהל המזון והתרופות בארה"ב (FDA) פירסם ששקדים ואגוזים במינון מתאים -עשויים לסייע במניעת מחלות לב וכלי דם.
מסייעים להורדת לחץ דם – עשירים מאוד בסידן, מגנזיום, אשלגן וויטמין E .
מחזקים את העצמות – מכילים סידן ומגנזיום.
מאזנים רמות סוכר.
השפעה טובה על מערכת העיכול.
מקלים על צרבת – (לאכול מספר שקדים טריים קלופים).
השפעה טובה על מערכת העצבים – משפרים את מצב הרוח.
מתאימים לחולי צליאק וסוכרת בגלל שאינם מכילים עמילן ולא גלוטן.
נשים בהריון מדווחות שאכילת שקדים מיד בבוקר מקלה מאוד על הבחילות.
מתאימים לחולי סרטן – בגלל תכולת הויטמינים, מינרלים, חלבונים, חומצות השומן והפיטוכימיקלים מעכבי פרוטאזות (חומרים בעלי יכולת למנוע התפתחות סרטן) וגם בגלל הקלוריות הרבות שמתאימות לחולים שמשקלם נמוך.
בעבר היה נהוג להסיר את הקליפה החומה הדקה שעוטפת את השקדים. אולם מחקר שנערך במחלקה לביוכימיה באוניברסיטת ממוריאל בקנדה, נמצא שלקליפה החומה של השקדים יש תכונות בריאותיות רבות: הקליפה מכילה אנטי-אוקסידנטים (פועלים נגד רדיקלים חופשיים שעלולים לפגוע ב-DNA של התא).
הערכים שנמצאו בקליפה היו גבוהים פי-10 מאותם מרכיבים בשקד עצמו.
השקדים ברפואה העממית
בתקופות קודמות השתמשו בשקדים כמזור לתחלואים רבים: כאבי בטן, הרעלות קיבה, תולעים, שיעול-יבש, מחלות ריאה, דלקות באוזניים, כאבי ראש, מחלות עור, הגברת חשק מיני, והגברת חלב אצל מניקות.
שפים רבים נוהגים להוסיף שקדים למאכלים רבים כדי לשפר את טעמם. הוספת שקדים יכולה לשדרג כמעט כל ארוחה. אפשר להוסיף את השקדים למאכלים שונים בצורתם השלמה או הכתושה. לעוף, דגים, ירקות, קינוחים ומוצרי מאפה כמו מרציפן.
הכותבת היא דיאטנית קלינית מוסמכת , מנחת קבוצות דיאטה למבוגרים ונוער, מרצה לתזונה ויועצת מקצועית לחברות מזון