שתף קטע נבחר

תלעסו מסטיק: 4 כללים למניעת כאבי שיניים

שמירה קפדנית על היגיינת הפה, אכילה בריאה ואפילו לעיסת מסטיק ללא סוכר הם חלק מהכללים שירחיקו אתכם ממרפאת השיניים. מהם הכללים שכדאי להקפיד עליהם כדי לא לסבול מחורים ומכאבי שיניים? רופאת שיניים מסבירה

רובנו מגיעים לרופא השיניים רק כשאנחנו מרגישים כאבים. לרוב, הרופא יאלץ לבצע פרוצדורה טיפולית כלשהי על מנת להפסיק את הכאב או הרגישות, ובדרך כלל, התהליך ילווה בהרדמה מקומית ובמידה מסוימת אף בחוסר נוחות ופחד מצד המטופל.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

חלקנו יודעים כי הסבל היה נחסך מאיתנו בין השאר, אם היו ננקטים צעדי מניעה על מנת "להקדים תרופה למכה", שכן ידוע כי אורח חיים בריא עשוי להפחית או למנוע בעיות כמו יתר לחץ דם, סוכרת ומחלות אחרות.

 

לשמור על בריאות השיניים

שתלים דנטליים שמותקנים ביום אחד: איך זה עובד?

כתמים בשיניים: 8 סיבות להופעתם והטיפול

סתימות בשיניים: כספית -out, ציפורן - in

 

אז מה צריך למניעה?

ברפואת השיניים קיימות מחלות הן ברמת השן, עששת או חורים בשיניים והן ברמת החניכיים והסביבה המאחזת של השן, מחלות חניכיים והעצם. הגורם המשותף לכל התופעות הללו הוא נוכחות חיידקים מסוגים שונים.

 

ישנם חיידקים שמצויים ברובד או בפלאק שמצטבר על גבי השיניים והם מסוגלים להפריש חומצה הפוגעת בזגוגית השן עד כדי יצירת חור בשן. ללא טיפול, החור ילך ויעמיק אל תוך שכבות השן עד כדי צורך בטיפול שורש ולעיתים אף עקירת השן. ישנם גם חיידקים הגורמים לגירוי מתמשך של החניכיים והרקמות המאחזות אשר יביא לפגיעה ואף לנזק בלתי הפיך במנגנון האחיזה של השיניים עד כדי אובדן שלהן.

 

מהו הטיפול המניעתי?

אמנם אנו לא יכולים לסלק לחלוטין את אותם "תושבים טבעיים" (או "תושבי קבע") אך בהחלט ניתן להפחית את כמותם ולמנוע שגשוג ופעילות שלהם ע"י אי אספקה של אותם חומרי המזון הנחוצים לקיומם מצד אחד ומן הצד השני לספק תוספים חיוניים ומחזקים לשן וסביבתה.

 

 

לעיסת מסטיק יכולה למנוע בעיות בשיניים (צילום: אביגיל עוזי)
לעיסת מסטיק יכולה למנוע בעיות בשיניים(צילום: אביגיל עוזי)

 

כללי המניעה

1. היגיינה אוראלית. צחצוח שיניים פעמיים ביום, בבוקר ובערב לפני השינה, החל מהופעת השן הראשונה בפה. חשוב להשתמש במברשת סיבית רכה המותאמת לגודל הפה וכן להקפיד להחליפה אחת לתקופה לפני התבדרות הסיבים לצדדים.

 

שימוש בקיסמים דנטליים או בחוט דנטלי בדרך כלל נדרש כדי להשלים את פעילות המברשת באיזורים לא נגישים,עם זאת, עד גיל 4 בדרך כלל, אין צורך להשתמש בחוט דנטלי כי לילדים עדיין יש רווחים בין השיניים ורק מגיל זה מתחילה הצטופפות וסגירת הרווחים. בנוסף, יש להקפיד לשלב אחת לתקופה הסרת אבנית ורובד מקצועית אצל השיננית.

 

2. תזונה ודיאטה. החשיפה למזון או למשקאות המכילים פחמימות ובעיקר סוכר מאפשרת לחיידקים הזדמנויות רבות יותר לשחרור חומצה הפוגעת בזגוגית השן. מסיבה זו מומלץ להפחית במזון או משקאות המכילים סוכר בין הארוחות ואף להצמידן לזמן הארוחות המסודרות. בין הארוחות כמובן מומלץ לשתות מים.

 

ניתן אף ללעוס לזמן קצר מסטיק ללא סוכר אשר מעודד שטיפה של הפה וזרימה של רוק , עם זאת, לעיסה ממושכת מדי אינה מומלצת מפני שהיא יכולה לגרום להפרעות במפרקי הלסתות.

 

3. תוספי פלואוריד. הפלואוריד הוא יון של אטום הפלואור אשר משפר עמידות של זגוגית השן בפני אותה חומצה המופרשת ע"י החיידקים ובכך גם מגן מפני העששת. את הפלאוריד ניתן לקבל במי השתיה ברוב הערים בארץ (שעוברות הפלרה), וגם במאכלים ובמשקאות רבים כחלק מהתזונה היומיומית.

 

בנוסף, קיימים תכשירי פלואוריד נפרדים כמו משחות שיניים, שטיפות פה ואף תכשירי פלואוריד מיוחדים כמו ג'ל ולכות, המונחים על גבי השיניים באמצעות אנשי מקצוע.

 

בתקופה האחרונה, סוגיית ההפלרה במי השתייה הפכה לנושא חם ומסתמן שחובת ההפלרה תבוטל כך שההגנה ה"טבעית" בפני העששת שהייתה קיימת עד כה, תיעלם. עובדה זו עשויה לתת משנה תוקף לצורך באותם תוספי פלואוריד שמונחים ישירות על גבי השן ובעיקר עבור ילדים ומבוגרים שנמצאים בסיכון גבוה לעששת.

 

כיום קיים מגוון רחב של תוספי פלואוריד. חשוב לשים לב ששיטת ההשמה נוחה למטופל כדי שהאפקטיביות תהיה מקסימאלית, למשל לכה צמיגה ושקופה במקום ג'ל בכפות, או חומרים שהטעם שלהם מועדף, בעיקר כשמדובר בילדים ואנו מעוניינים למנוע מצב של יריקת החומר וחוסר שיתוף פעולה.

 

כמו כן, מלבד יון הפלואוריד חשובה נוכחות של מרכיבים נוספים (כמו מינרלים של קלציום ופוספאט) אשר מגדילים את יעילות ספיגתו של הפלואוריד בשן. מרכיבים אילו קיימים רק בחלק מתכשירי הפלואוריד הקיימים .

 

 4. ביקור קבוע אצל רופא השיניים. ולסיום, חשוב להיבדק באופן סדיר אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה עד שנה או בהתאם להמלצתו. רופא השיניים יוכל גם להתאים לכם תוכנית מניעה אישית. ובכל מקרה לא כדאי להמתין להופעת הכאב. כמו בכל דבר עדיף להימנע מצרה מאשר למצוא דרכים להיחלץ ממנה. בשמירה על בריאות השיניים שלנו ושל ילדינו הדבר נכון מתמיד.

 

הכותבת היא רופאת שיניים ויועצת מדעית בחברת 3M ישראל




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
הקפדה על היגיינת פה מהותית למניעת חורים בשיניים
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים