המדינה לבג"ץ: אי חיסון הוא "ניסוי בבני אדם"
משרד הבריאות השיב לעתירה נגד מבצע החיסון הארצי נגד פוליו באמצעות הנגיף החי-מוחלש: "ההחלטה התקבלה לאחר בדיקה יסודית. אם המבצע לא יימשך, מדינות יוציאו אזהרות מסע בריאותיות לישראל"
המדינה הגישה היום (ה') תגובה מקדמית לעתירת עמותת "איזון חוזר", שפנתה השבוע לבג"ץ בבקשה להפסיק את מבצע החיסון "שתי טיפות" נגד מחלת הפוליו. בתשובה לבקשת העמותה להטלת צו ביניים מציינת המדינה כי "החלטת משרד הבריאות לצאת במבצע השלמת החיסונים לילדי ישראל ברחבי הארץ היא החלטה שמצויה בלב מתחם שיקול הדעת בסמכות הרשויות המוסמכות".
- לקריאת התשובה המלאה של המדינה - לחצו כאן
מבצע הפוליו -כתבות נוספות ב-ynet:
- מבצע החיסונים עשוי להסתיים מוקדם מהצפוי
- תור ארוך לחיסון בבקה: "ילדינו בסכנה"
- שלב אחר שלב: כך פוגע וירוס הפוליו בגוף
- פרס חשף: הבן שלי לקה בפוליו כשהיה תינוק
- עדי תלך לגן, אחותה תעבור דירה בגלל הפוליו
- כ-300 ילדים חולים יישארו בבית עד נובמבר
עוד טוענת המדינה כי ההחלטה נועדה להביא לעצירת התפשטות מחלת הפוליו, והיא התקבלה לאחר בדיקה יסודית והתייעצויות נרחבות עם גורמי מקצוע מהבכירים והמנוסים בעולם בתחום זה: "בהתייחס לטענות שונות של העותרת, כי דווקא החלטה שלא לערוך את מבצע החיסון הנוכחי, משמעה עלול להיות 'ניסוי בבני אדם', כדי לראות אם ואיך הנגיף יעצור ויפסיק להתפשט מעצמו, וכמה אנשים יחלו עד שהדבר יקרה".
בהמשך טוענת המדינה כי אם לא יימשך החיסון באופן מהיר עלולה ישראל לצאת מרשימת המדינות אשר ביערו את הפוליו, "ובכך תיגרם פגיעה תדמיתית קשה למדינה, הטומנת בחובה גם פגיעה כלכלית, בתיירות ובמסחר, למשל בשל 'אזהרות מסע בריאותיות' שמדינות העולם עלולות להוציא לאזרחיהן, המתריעות מפני נסיעה לישראל".
בתשובתה מדגישה המדינה כי אין סיכון למחלה שיתוקית בתנאים שבהם ניתן החיסון החי-מוחלש, ובמקביל הסיכון מפני מחלה שיתוקית כתוצאה מנגיף הפרא הוא איום ממשי. עוד מציינת המדינה כי הווירוס נמצא במגמת התפשטות ומאותר מדי יום במקומות נוספים.
העתירה: מונעים מידע מההורים
בשם עמותת "איזון חוזר" הגיש עו"ד דן אשכנזי בקשה למתן צו שימנע ממשרד הבריאות להמשיך במבצע "שתי טיפות" לחיסון ילדים עד גיל תשע נגד פוליו. בבקשתו הוא טען שמשרד הבריאות לא מפרסם את כל המידע הנחוץ להורים בבואם להחליט אם לחסן את ילדיהם. לטענתו,
המשרד מפרסם מידע רב התומך בחיסון החי-מוחלש אך לא מספק מידע שעלול לגרום להורה לחשוב באופן ביקורתי יותר.
כך, למשל, נטען בעתירה כי משרד הבריאות קורא להורים לחסן את ילדיהם, אך למעשה החיסון לא מיועד לילדים עצמם מכיוון שהם כבר חוסנו בעבר בחיסון המומת, המגן עליהם מפני תחלואה בפוליו. למעשה מטרתו של החיסון היא למנוע את המשך התפשטות הנגיף על מנת שילדים אחרים, שאינם מחוסנים, לא יחלו.
"הילדים שיקבלו את החיסון אמורים להיות חומת מגן לאוכלוסייה הבלתי מחוסנת", נכתב בעתירה. "במקום לחסן אותה מעדיפות המשיבות (משרד הבריאות ושרת הבריאות) להגן עליה באמצעות ילדים ללא ידיעתם וללא ידיעת הוריהם".