ב"עדה החרדית" יעברו לשטריימל סינטטי?
פעילים מ"אנונימוס" ו"צער בעלי חיים" נפגשו עם נציגים מהמגזר החרדי. בשורה לתרנגולות לא יצאה משם, אבל השועלים הרוויחו: הרב שמואל פפנהיים, מראשי העדה החרדית, קרא לרכוש שטריימלים סינטטיים בלבד, והבהיר כי על הבד"ץ להתנות את מתן הכשרות בתנאים הולמים לבעלי החיים
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
פעילי זכויות בעלי החיים קראו לציבור החרדי להפסיק את השימוש בתרנגולים כחלק ממנהג הכפרות, ולהגביר במגזר את ההכרה בכך שפגיעה בבעלי חיים אסורה מבחינה דתית, ולא רק מוסרית. אז מנהג ה"כפרות" לא ייפסק, כך נראה, החל מערב יום כיפור תשע"ד – אבל יש הישגים אחרים.
הרב פפנהיים: יש כאן חילול ה'
הדיון התקיים במסגרת מפגש בנושא זכויות בעלי החיים ביהדות, שנערך אתמול (יום ג') במוזיאון "על התפר" שבירושלים. בין הדוברים הבולטים שייצגו את הציבור החרדי, היה הרב שמואל פפנהיים מהעדה החרדית, שקרא להתחיל לקנות שטריימלים סינתטיים במקום הכובעים המשווקים כיום. השטריימלים עשויים מפרווה שהופשטה מזנבות שועלים בעודם בחיים, מאחר והסרת העור לאחר המוות גורמת לאובדן הברק של הפרווה.
"כשהילדים רצו לקנות לי שטריימל חדש אמרתי להם לא! רק סינטטי!" סיפר הרב. "השטריימל הסינטטי עולה שליש מהמחיר, והוא לא כל כך יפה".
הוא הוסיף כי אם לטוענים נגד היוזמה, הוא עונה כי "אנחנו לא צריכים להיות יותר חסידים מהבעל שם טוב ותלמידיו, שחבשו שטריימל", ואמר כי אינו מאמין שהשטריימל שהם חבשו, יוצר מפרוות שנפשטו מעל השועלים בעודם בחיים.
"היום אנו חיים בתקופה שבה מחמירים ועושים רעש בכל העולם על צער בעלי חיים", אמר. "יש כאן חילול ה'. אנחנו לא מדברים על עבירה, או על ביטול מצווה, אנחנו סך הכל מדברים על זה שהשטריימל יהיה סינטטי ולא מחיה".
"בעזרת לחץ מלמטה אפשר בהחלט להגיע לשינוי"
גם יהודה שיין, מייסד ארגון "בחמלה" ("חרדים מתנדבים למען החיות"), הביע תמיכה בעמדה זו, ודיבר על הצורך של היהדות החרדית דווקא, לתפוס מקום בקדמת המאבק נגד צער בעלי חיים, ובצורך להתאחד סביב הנושא עם הציבור הדתי והחילוני.
האם אתה באמת מאמין שבעזרת הסברה החרדים יתחילו לשתות רק חלב סויה, לא ישתמשו בתרנגולים לכפרות ויפסיקו להשתמש בשטריימל עשוי מפרווה, כאשר האדמו"רים הם שנותנים את הטון?
"בוודאי שגדולי הדור הם שקובעים, אבל בעזרת לחץ מלמטה אפשר בהחלט להגיע לשינוי", אומר פפנהיים ל-yent. "הציבור החרדי צריך לדרוש מארגוני הבד"ץ להבהיר כי כחלק מהשמירה על הכשרות, צריך לדאוג שבעלי החיים יגודלו בתנאים הולמים, כי 'צער בעלי חיים' הוא חובה הלכתית שקדמה בהרבה לקריאה של הארגונים למען בעלי החיים".
מדוע נדמה כי בציבור החרדי יש התנגדות גדולה לנושא זכויות בעלי החיים?
"בתקופת השואה ראינו שהנאצים התייחסו יפה לכלבים, אבל פגעו ביהודים. להבדיל אלף אלפי הבדלות, כיום יש אנשי שמאל שדואגים לבעלי חיים, אבל מוכנים לפגוע בפרנסה של משפחות חרדיות. הטענה שלי היא שבאמצעות הסברה שתראה באלו תנאים מזעזעים מגדלים כיום בעלי חיים שמיועדים למאכל, גם בציבור החרדי יהיו רבים שיסכימו להצטרף למאבק".
הצד השני הופתע
עו"ד יוסי וולפסון מעמותת "תנו לחיות לחיות" וממייסדי "אנונימוס", אמר ל-ynet: "איסור צער בעלי חיים היה מהפכני כשהיהדות כוננה אותו בעולם הקדום. המפגש הוכיח שהערך הזה ממשיך לפעום, ושלבעלי החיים ולמגיניהם יש בעלי ברית אמיתיים ונלהבים בעולם החרדי.
"הן החברה החילונית והן החברה החרדית עומדות בפני אתגר עצום: אנו חיים בתקופה היסטורית שהביאה לשיא את האכזריות לבעלי חיים – בתעשיית הפרוות, במשקים מתועשים ועוד. היה מרגש לראות את הרב פפנהיים מדבר נגד האכזריות הזו, קורא להפיץ את המידע - ומביע את תקוותו ואמונתו שאנשים ישנו את הבחירות שלהם לטובת שטריימלים סינתטיים ולטובת מזון אקולוגי או תזונה צמחונית".
"כאשר פניתי לרב שלמה פפנהיים (סבו של שמואל פפנהיים), ובקשתי שיצטרף לאירוע, היה ספק גדול בליבי אם הרב, שהוא ממנהיגי העדה החרדית, יסכים להשתתף בו", אמר דוד עמיחי, ממוזיאון על התפר. "היו שיעצו לי לדבר עם רבנים 'מתונים' יותר, או כאלה שדעתם על הנושא כבר ידועה והם מרבים להתראיין עליו. למזלי לא שמעתי בקולם, וגם הוא השתתף בכנס. שיחת הטלפון עם הרב שברה אצלי הרבה סטיגמות - מצאתי אצלו אוזן קשבת והבנתי שהנושא באמת קרוב לליבו, הרב ציטט לי מקורות הלכתיים בנוגע לצער בעלי חיים ואמר שחבל שנושא זה נזנח לאחרונה על ידי היהדות שהחלה לעסוק בו עוד בתקופת המקרא, הרבה לפני שהנושא צבר פופולריות בעולם".