לחץ בגליל: "המקלטים בנהריה סגורים"
שנתיים של שקט בגליל המערבי הסתיימו ברצף של אזעקות. "אשתי לקראת לידה והיא התחילה לבכות", אמר פבל שנמצא בבית החולים בנהריה. רועי מראש הנקרה אמר כי תושבים החלו לרדת למקלטים, במושב לימן הסמוך דווקא אין בהלה: "אצלנו לא מתרגשים, זה רגיל"
ירי הרקטות הראשון לגליל המערבי זה כמעט שנתיים הוביל לדאגה רבה בקרב תושבים שסברו כי עידן הקטיושות כבר מאחוריהם. "כל המקלטים סגורים, אנחנו לא יודעים לאן ללכת", סיפר איגור מנהריה, לאחר רצף של אזעקות אחרי השעה 16:30. הוא אמר כי ראה יירוט של כיפת ברזל, שנפרשה באזור לאחרונה.
עד כה שלושה נפגעי חרדה טופלו באזור נהריה, מבלי שנזקקו לפינוי לבית חולים. באחד היישובים בגליל המערבי נפגע רכב, ככל הנראה מנפילת הטיל המיירט של מערכת כיפת ברזל. ראשי הרשויות בגליל המערבי הודיעו כולם כי לא קיבלו כל הנחיה מהצבא לשנות את מצב הכוננות ביישובים. גם בית החולים בנהריה ממשיך לפעול כשגרה.
עיריית עכו פתחה את המקלטים ברחבי העיר והחליטה על איוש החמ"ל העירוני. ההחלטה התקבלה על ידי העירייה באופן עצמאי אף שלא התקבלו הנחיות לכך מפיקוד העורף.
קובי שניר מגשר הזיו, שצילם את נפל הטיל המיירט של כיפת ברזל ביישובו, סיפר כי "הייתי בבית עם הכלב. שמעתי פיצוץ. בהתחלה חשבתי שסתם משהו נפל בחוץ, אבל מיד אחר כך היה פיצוץ נוסף יותר חזק. ראיתי פטרייה והבנתי שיש יירוט ופשוט צילמתי".
סוזי כהן מגשר הזיו אמרה כי "בערך בשעה 16:30 שמעתי כמה פיצוצים. מיד לאחר מכן פעלה האזעקה. התקשרתי לאחראי ביטחון והוא אמר לנו להישאר בבתים, אחר כך יצאה הודעת טקסט לטלפונים. זה מחזיר אותנו אחורה לימי המלחמה, נקווה שמדובר באירוע חד פעמי".
בפיקוד העורף הבהירו כי אין שינוי במדיניות ההתגוננות ורק חידו את ההנחיות לתושבי הצפון, לפיהן בהישמע אזעקה או קול נפץ יש להיכנס למרחב המוגן בהתאם לזמן ההתרעה ולשהות בו 10 דקות. פרטים נוספים ניתן למצוא במוקד המידע 104 ובאתר פיקוד העורף.
ראש מועצת שלומי, גבי נעמן אמר ל-ynet: "נשמעה באופן פתאומי אזעקה ובעקבותיה מספר פיצוצים באזור. הייתה בהלה גדולה, אבל כעת הכול רגוע. אנחנו פועלים להחזיר את החיים לשגרה".
איגור מנהריה התלונן בשיחה עם ynet כי "כל המקלטים סגורים, אנחנו לא יודעים לאן ללכת. אין שום הנחיה, כל אחד לנפשו. אני לא מתרגש, אבל הייתי שמח אם הייתה דאגה לתושבים והיו פותחים את המקלטים". מאור, תושב נהריה גם הוא סיפר כי "נכנסנו לממ"דים, כמו ב-2006. אמא שלי נלחצה, אבל אנחנו לא".
אייל מכפר ורדים אמר שהפיצוצים היו עזים ביותר: "שמעתי ארבעה פיצוצים שנשמעו כמו בום על-קולי, אבל לא היו מטוסים באוויר. החלונות בבית רעדו".
פבל, שנמצא בבית חולים בנהריה, אמר: "אשתי לקראת לידה והיא התחילה לבכות. הצוות הרפואי התארגן בצורה מהירה למצב. זה לא נעים". דב ממושב לימן לא נבהל: "הלכנו לחדר ביטחון. אצלנו לא מתרגשים, זה רגיל".
תושבת אחרת מנהריה סיפרה כי "נחתי את מנוחת הצהריים כשבעלי התקשר להודיע שיש אזעקות. אנחנו לא יורדים למקלטים. יש לי חדר מוגן וזה מספיק. אנחנו מכירים את הפרוצדורה: זה יותר רעש ומהומה מאשר סכנה אמיתית".
שלמה פנחס, בעל צימר בגליל המערבי, הביע דאגה בשיחה עם ynet "רק שהצימריסטים ימשיכו לבוא ולא יברחו לנו. חבל על הפרנסה". הוא סיפר כי תושבי האזור שמעו את האזעקות ואת הפיצוצים. "אנחנו ניזונים מהתקשורת. ירדנו למרחבים המוגנים, משהו שלא עשינו מאז מלחמת לבנון השנייה".
עדי, חייל שגר בקיבוץ אילון בגליל המערבי, מצפון לנהריה, סיפר: "התחילה אזעקה באזור ושמענו פיצוצים דרומית מאיתנו. כל תושבי הקיבוץ קיבלו הודעות טקסט עם הנחיות להישאר ליד המרחב המוגן".
גם תושבים בכפר יאסיף ובאבו סנאן שמעו את הפיצוצים. באבו סנאן המשטרה סגרה שטח חקלאי פתוח לאחר הפיצוצים, אבל פתחה אותו כעבור זמן קצר.
ולא רק בצפון שררה בהלה. גם תושבים רבים מהמרכז קיבלו טלפונים מקרוביהם בצפון.
אחד מהם הוא מורן: "הבת שלי גרה בקיבוץ כברי בצפון. היא התקשרה עכשיו בבהלה ואמרה שהם שמעו אזעקה. הם שמעו הדי פיצוצים ונפילה של לפחות טיל אחד. בקיבוץ פותחים את הממ"דים".
רועי מראש הנקרה סיפר כי שמע "בומים חזקים" ואמר כי תושבים החלו לרדת למקלטים: "לא קיבלנו הדרכה רשמית עדיין, אבל אנחנו יורדים למקלט. אנשים פה די יודעים מה לעשות, יש תזוזה של תושבים למקלטים".
בהכנת הכתבה השתתפו נעמה גיבורי, עינת אלפסה, רועי קייס, רונה טל, חסן שעלאן, אחיה ראב"ד, מאור בוכניק ויואב זיתון