שתף קטע נבחר

 

לרחוץ ידיים, להתרחק מרוק. מהחיסון לבי"ס

לקראת תחילת שנת הלימודים, ועל רקע מבצע החיסונים נגד הפוליו, פורסמו ההנחיות לבתי הספר. כיצד הילדים ישלימו את החומר ומה לעשות עם ילד שלא חוסן?

על רקע מבצע החיסונים "שתי טיפות" נגד נגיף הפוליו, משרד החינוך פרסם הערב (ה') את הנחיות משרד הבריאות לבתי הספר לקראת החזרה ללימודים, המדגישות את חשיבות ההיגיינה האישית וכוללות הסבר לגבי הילדים שמערכת החיסון שלהם מדוכאת ושעליהם להישאר בבית.

 

מבצע "שתי טיפות" - דיווחים אחרונים ב-ynet:

המדינה לבג"ץ: אי חיסון הוא "ניסוי בבני אדם"

מבצע החיסונים עשוי להסתיים מוקדם מהצפוי

תור ארוך לחיסון בבקה: "ילדינו בסכנה"

 

למרות עמדת משרד הבריאות כי אי חיסון ילדים משול ל"ניסוי בבני אדם", במשרד הבריאות אסרו במפורש על מורים "להרחיק או לנקוט בכל אמצעי נגד תלמיד שהוריו בחרו שלא לחסנו". במשרד החינוך העריכו כי ההורים יודעים מה מצב ילדיהם מבחינה חיסונית ואם הם שייכים לקבוצות הסיכון, אבל המליצו להורים להתייעץ עם הרופא המטפל. ההחלטה אם להשאיר את הילד בבית או לא כפופה לחוות דעת רפואית.

  

 (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

לפי ההנחיות, ילדים עם דיכוי חיסוני ייאלצו להישאר בביתם עד שישה שבועות מיום סיום מבצע החיסון. המורים יידרשו להעביר מידע מדויק על הילדים הנעדרים למפקח על המוסד החינוכי. לעומתם, עובדי מוסדות החינוך שמערכת החיסון שלהם מדוכאת יוכלו להגיע אל בית הספר ולעבוד כבימים שבשגרה.

 

מנכ"לית משרד החינוך, דלית שטאובר, הורתה על מוסדות החינוך לספק לתלמידים שיישארו בבתיהם מענה לימודי פרטני ולשמור עימם על קשר אישי לאורך כל התקופה שבה ייעדרו מבית הספר, בין היתר באמצעות מערכת למידה מרחוק. במקרה הצורך, המורים אף יגיעו ללמד בבית התלמיד. לדברי שטאובר, "מערכת החינוך תקיים שגרת לימודים, כך שתלמידים ועובדי הוראה ימשיכו ללמוד וללמד כרגיל".

 

לפי ההנחיות שפרסם משרד החינוך על כל מוסדות החינוך להקפיד על תנאי היגיינה ברורים: מים זורמים וסבון בכל אחד מחדרי השירותים וכן לנקות באופן מוגבר את חדרי השירותים. בנוסף, המורים מתבקשים לבקש מההורים להדריך את הילדים כיצד לרחוץ את ידיהם היטב לאחר יציאות בשירותים ולפני כל מגע עם אוכל.

טיפת חלב בבקה אל גרבייה (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
טיפת חלב בבקה אל גרבייה(צילום: חסן שעלאן)

מתחסנים בירושלים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתחסנים בירושלים(צילום: AFP)

ילדים ומבוגרים שמערכת החיסון שלהם מדוכאת מחולקים לשלוש קבוצות. אלו שבקבוצה הראשונה, רוב בעלי הדיכוי החיסוני, אינם בסיכון יתר מחשיפה אפשרית לחיסון החי המוחלש, שכן לרוב הזיכרון החיסוני של גופם מספיק כדי להתמודד עם נגיף חי מוחלש.

 

עוד כתבות על מבצע "שתי טיפות"

שלב אחר שלב: כך פוגע וירוס הפוליו בגוף

פרס חשף: הבן שלי לקה בפוליו כשהיה תינוק

עדי תלך לגן, אחותה תעבור דירה בגלל הפוליו

 

חברי הקבוצה השנייה, של ילדים או מבוגרים שעברו השתלת מח עצם או חולים בלוקמיה פעילה, מצויים בסיכון מסויים. בקבוצה זו גם כלולים חולי סרטן שעוברים טיפול כימותרפיה, והם בסיכון במשך שישה חודשים מתום הטיפול.

 

הקבוצה השלישית היא קבוצת החולים עם חסר או עם חסך ברכיב הדם גמא גלובולין - אחת משלוש הקבוצות של חלבונים המרכיבות את נוזל הדם (פלזמה), הכוללת את רוב הנוגדנים. הם נחשבים למדוכאי חיסון גם אם הם מטופלים דרך קבע מקבלים טיפול קבוע בנוגדן תוך ורידי (IVIG) להעלאת רמת הנוגדנים בגופם.


חיסונים בטיפת חלב בלוד (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
חיסונים בטיפת חלב בלוד(צילום: עידו ארז)
מתחסנים בלוד (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מתחסנים בלוד(צילום: עידו ארז)
 

לגבי עובדי מוסדות החינוך שלוקים בדיכוי חיסוני במשרד הבריאות הבהירו כי

אין מניעה שימשיכו בעבודה כסדרה אך עליהם להקפיד להימנע ממגע עם נוזלי גוף של ילדים שקיבלו את החיסון החי-מוחלש ומהפרשותיהם (רוק וצואה למשל). עליהם להקפיד על כך בששת השבועות שאחרי מועד קבלת החיסון. בנוסף, הם נקראים להקפיד הקפדה יתרה בכל הנוגע לרחיצת ידיים, כמו כלל הציבור.

 

במשרד החינוך ובמשרד הבריאות הדגישו כי בכל מקרה של ספק לגבי חומרת הדיכוי החיסוני יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אסור להרחיק ילדים שהוריהם בחרו שלא לחסנם
צילום: EPA
מומלצים