נפלה על מיקרוסופט זקנה
מנכ"ל ענקית התוכנה נפרד ממנה כידיד וכבעל מניות ואומר כי זו "החלטה אישית". אריה סקופ, לשעבר מנכ"ל מיקרוסופט ישראל שעבד תחת באלמר אומר שהיה מנהל מדהים, אבל שעל החברה נפלה זקנה
אז איך מרגיש אחד האנשים החזקים בעולם הטכנולוגיה ביום שבו הוא מודיע על פרישה מחברת הענק אותה הוא מנהל, ונמצא בה מאז 1980? נראה שבעיקר מבולבל. "מישהו בירך אותי הבוקר וזה הפתיע אותי, למרות שזה לא אמור - כשאתה פורש, זה הגיוני לברך אותך", הסביר מנכ"ל מיקרוסופט שבשנה הקרובה יעזוב את החברה. "מצד שני", הוסיף בראיון לכתבת ZDNET, "זה החיים שלי. אני אוהב את מיקרוסופט. אני אוהב כל דבר שקשור במיקרוסופט. בבעלותי מניות של מיקרוסופט. אני אמשיך להיות בעלים של הרבה מניות של מיקרוסופט. בהינתן שהתוכניות שלי לא היו להישאר פה לנצח, זה נראה כמו זמן מתאים לנוע קדימה עם פרישה".
אם כן, מתי באמת הוחלט על המהלך? באלמר טוען שהחודשיים האחרונים היו קריטיים וההחלטה הרשמית נעשתה יום או יומיים לפני הפרישה. האם הסיבה היא ביצועים לא טובים ברבעון? האם הנתונים המאכזבים של מערכת ההפעלה ווינדוס 8 או כשלון מחשב הלוח סורפייס? אולי אחת מהסיבות, אולי כולן. לא באלמר ולא מיקרוסופט ישיבו על שאלות המיליארדים הללו. גם על השאלה מה דעתו של יו"ר החברה והשותף מזה כמה עשורים, ביל גייטס, באלמר לא ממש משיב. "האם הוא אמר לך ללכת או להישאר?" שואלת הכתבת, ובאלמר משיב "ביל מכבד את ההחלטה שלי". "אני מתכוון", הוא מוסיף, "זה אחד מהדברים האלה שבסופו של דבר אמורים להיות החלטה אישית".
חרטות? ויסטה
עזיבה היא זמן טוב להביט לאחור ובמקרה של באלמר יש המון דברים להתגאות בהם אם באופן אישי ואם במהלכים של החברה שלו. הדבר החשוב ביותר מבחינתו הוא ההשפעה העצומה של החברה שלו על השוק הנוכחי. "אני גאה בלהיות חלק מהלידה של מחשוב אישי אינטלגנטי", הוא אומר, "הרעיון שאנשים משתמשים במחשבים בין אם זה מחשבים אישיים או טלפונים חכמים. די הולדנו את זה בשנות ה-80 וה-90 והייתה לזה השפעה עצומה על אנשים. יותר ממילארד איש להערכתי, ועכשיו עם יותר טלפונים, גם אם לא הטלפונים שלנו".
ומה החרטה הכי גדולה של באלמר? הוא אומר "הייתה לי הזדמנות לעשות הרבה טעויות", אבל הוא מציין במיוחד את ווינדוס ויסטה, מערכת ההפעלה של מיקרוסופט שיצאה ב-2007, חמש שנים אחרי המהדורה הקודמת - XP, ואחרי עיכובים ושינויים רבים שנעשו בה עוד כשנקראה בשם הקוד לונגהורן."יש תופעות לוואי כשמנסים לכרוך יחדיו קבוצה גדולה כדי לעשות משהו שבסופו של דבר היה חסר ערך", הוא מוסיף.
כבר לא הסיירת המסתערת
אריה סקופ לשעבר מנכ"ל מיקרוסופט ישראל שפרש ממנה לפני כעשור עבד תחת באלמר, ויש לו והרבה מילים חמות עליו. "זה הבן אדם הכי מוכשר שהכרתי, אומר סקופ בראיון ל-ynet, "מנהל מעולה, יודע להלהיב, בן אדם חם עם טמפרמנט שיוצר קשרים, זוכר שמות וסחבק של כולם. וכולם העריכו אותו - בקיצור - המנהל הכי מדהים שראיתי בימי חיי. ג'ובס נניח, היה כריזמטי אבל לא ידע לנהל. אלא זה היה משהו דיקטטורי. באלמר היה מקשיב לכולם והקיף את עצמו ביועצים".
"מה שקרה לחברה תחת השלטון שלו, היו דברים לא טובים. נפלה עליה זקנה, ומה שהרג את כולם זה משפט ההגבלים העסקיים. החברה התחילה לפחוד מהשלטונות וזה קלקל את כל היצירתיות. בסופו של דבר הוא לא הצליח להרים אותה מאז". סקופ מתייחס לתביעה בארצות הברית מסוף שנות ה-90 שהאשימה את מיקרוסופט בהתנהגות מונופולית בהפצת מערכת ההפעלה והדפדפן. "לפני כן, החברה הייתה כמו סיירת - לוקחת יעד ומסתערת עליו. עכשיו כל דבר לוקח זמן להחליט ויש ועדות, והוא לא הצליח להשתלט על העסק. החברה מתנהלת ומכניסה כסף, אבל היא לא מלהיבה את הדמיון של הציבור והקהל. הוא לא היה יכול לסבול את התדמית של החברה שלא זזה"
"הבעיה הייתה שווינדוס 8 יצר ציפייה", אומר עוד סקופ, "ובאלמר היה בטוח שהוא יכבוש את העולם - שזה מוצר מנצח שאין כמוהו. אבל זה לא, ומישהו צריך לתת את הדין על העניין הזה. אני גם חושב שהוא עצמו התעייף מהקרב שהוא לא מנצח בו".