שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'בנק, אורן אהרוני

סמדג'ה: "לא אשווה ביני לספורטאי שלי"

18 שנה לאחר שזכה במדליית כסף באליפות העולם, מאמן נבחרת הג'ודו חולם לעשות זאת עם חניך שלו ("זה יקרה אבל זה עוד מוקדם מדי"), חושש מהעתיד ("יש בעיית תקציב חמורה מאוד בגילאים הצעירים") ומסביר למה הוא דורש מהחניכים שלו לשמור על פרופיל נמוך בפייסבוק ובאינסטגרם. הרשקו: "המטרה היא להציג את מלוא הפוטנציאל"

18 שנים חלפו מאז הפעם האחרונה שג'ודוקא ישראלי זכה במדליה באליפות העולם לגברים במשקל אולימפי (אריק זאבי זכה ב-2001 במדליית כסף במשקל פתוח, אשר איננו אולימפי). זמן רב למדי בשביל ענף שנחשב כשני רק לשייט בכמות ההישגים שהביא לספורט הישראלי.

 

ynet ספורט ברשתות החברתיות:

   

האחרון שעשה זאת הוא אורן סמדג'ה שזכה במדליית כסף באליפות העולם ב-1995. כיום בכובע הנוכחי אותו הוא חובש כמאמן נבחרת הבוגרים הוא חולם לסיים בעזרת החניכים שלו את הבצורת הארוכה.

 

אורן סמדג'ה ואורי ששון ()
אורן סמדג'ה ואורי ששון

 

החל מיום שני הקרוב יזכה סמדג'ה בהזדמנות השנייה שלו כמאמן להוביל חניך שלו לפודיום כשידריך את נבחרת הגברים באליפות העולם בריו.

 

"אני מניח שבגלל שאני הראשון והאחרון כרגע שעשה זאת, הרצון שלי שהחניכים יצליחו באליפות עולם הוא חזק יותר מאשר בכל טורניר אחר, אני רוצה לשבור את הנאחס הזה, מבחינתי זו תהיה הגשמת חלום", אומר סמדג'ה.

 

מי שיעלה ראשון על המזרן יהיה מדליסט הארד מאליפות אירופה האחרונה טומי ארשנסקי, שיעשה זאת במשקל עד 60 ק"ג. עוד בגברים ישתתפו טל פליקר וגולן פולק (66 ק"ג), שגיא מוקי (73 ק"ג), ואורי ששון (100 ק"ג). 

 

ההישג הבולט אחרי האולימפיאדה - של טומי ארשנסקי ()
ההישג הבולט אחרי האולימפיאדה - של טומי ארשנסקי

 

מאז האולימפיאדה ועד לאליפות העולם הנוכחית רשמה הנבחרת הגברים מספר הישגים מרשימים הבולטים שביניהם היו מדליית ארד של טומי ארשנסקי (מדורג 18 בעולם, עד 60 ק"ג) באליפות אירופה ומדליית ארד של גולן פולק (10 בעולם, עד 66 ק"ג) בטורניר המאסטרס היוקרתי המזמן מדי שנה את 16 הג'ודוקא הטובים בעולם בכל משקל שהצטרפה לשורה של הישגים שלו בטורנירי הגראנד פרי.

 

חרף ההתקדמות היפה, קשה לומר שמישהו מהנבחרת הנוכחית נחשב לפייבוריט מובהק למדליה. הסיכויים הגבוהים יותר למדליה מגיעים מכיוונה של ירדן ג'רבי, חברת נבחרת הנשים והמדורגת ראשונה כיום בעולם במשקל עד 63 ק"ג.

 

אורן סמדג'ה במונגוליה ביולי האחרון (צילום: אורן סמדג'ה) (צילום: אורן סמדג'ה)
אורן סמדג'ה במונגוליה ביולי האחרון(צילום: אורן סמדג'ה)

 

"ביחס לשנה שעברה, כל החניכים שלי עשו צעד וחצי קדימה. אני נוסע לאליפות הזו בתחושה מצוינת", מתגאה סמדג'ה ומוסיף, "מבין החמישה (פולק, ארשנסקי, אורי ששון, טל פליקר, שגיא מוקי, א.ד.), גולן וטומי הם הבשלים ביותר, אבל חשוב לזכור שמדובר בתחרות והכול פתוח, זה לא עניין מדעי".

 

אפשר לדבר על מדליה?

"בשלב זה אפשר להגיד שמוקדם עדיין לדבר על זה, אך בהחלט יש תחושה טובה ואני מקווה שהספורטאים יעמדו במשימה. מי שמכיר אותי יודע שאני לא מעגל פינות. כולם יודעים מה המשימה והמטרה שלנו. אין ספק שיש לאן להתקדם ולהשתפר עם הזמן".

 

אז מה צריך לקרות כדי שתצא מרוצה מהאליפות הזו?

"אני רוצה שהחניכים שלי ייצאו מהקרב בידיעה שהם נתנו את הכול. מי שיעשה את זה, יהיה לי עם מה להמשיך לעבוד איתו. אם ספורטאי לא ייתן את כל כולו זה הדבר הכי גרוע שיכול לקרות לי כמאמן".

 

ירדן ג'רבי עם רוני שוורץ וגילי כהן (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ירדן ג'רבי עם רוני שוורץ וגילי כהן(צילום: אורן אהרוני)

 

נבחרת הגברים הנוכחית צעירה במיוחד, מנסה למלא את הוואקום הגדול שנוצר בענף בין השנים של אריק זאבי, יואל רזבוזוב וגל יקותיאל ועד היום. המבוגר ביותר מבין החמישה שיצאו לריו הוא אלון ששון, בסך הכל בן 23.

 

בגיל של ששון כבר היית מדליסט אולימפי.

"אני לעולם לא משווה ביני לבין הספורטאים שלי. כל אחד פורץ בקצב ובזמן שלו. חובת ההוכחה היא עליהם אמנם אבל צריך להתאזר בסבלנות. אם לא נזכה במדליה באליפות העולם השנה, אז עוד נזכה בהמשך, זה חייב לקרות וזה יקרה עוד לפני אולימפיאדת ריו".

 

אורן סמדג'ה וגולן פולק ()
אורן סמדג'ה וגולן פולק

 

את ההכנות לאליפות העולם ניהלו הנבחרות תחת אי ודאות מסוימת. מיד עם חזרתה של נבחרת הגברים ממחנה אימונים במונגוליה, כינס יו"ר האיגוד משה פונטי מסיבת עיתונאים בה הודיע על ביטול הנסיעה לאליפות העולם בשל אי תמיכה ראויה לענף לטענתו. בסופו של דבר כידוע ההחלטה שונתה והנבחרות יצאו לאליפות כרגיל.

 

"כשקיבלתי את ההודעה שלא נוסעים הייתי בהלם ולא האמנתי שדבר כזה יכול לקרות", מודה סמדג'ה אך מוסיף, "אני שמח שדברים נפתרו. כל הצוות נותן גב וגיבוי לאיגוד הג'ודו ולעומד בראשו, יש דברים שהם לא בשליטתנו".

 

נבחרת הג'ודו במונגוליה (צילום: אורן סמדג'ה) (צילום: אורן סמדג'ה)
נבחרת הג'ודו במונגוליה(צילום: אורן סמדג'ה)

 

וכרגע אתה מרגיש שאתם מקבלים את מה שאתם צריכים?

"החבר'ה הבוגרים מקבלים הכול, אני מדבר על הארבעה – חמישה של הסגל האולימפי, ברמה שלא הייתה מביישת את נבחרות יפן וארה"ב. הבעיה היא

בגילאים הצעירים יותר, אלו ספורטאים שרוצים להגיע לנבחרת הבוגרת ושם אין לנו כספים. שם הבעיה חמורה מאוד וחבל".

 

בניגוד לספורטאים אולימפיים אחרים אשר שמם שגור בפי הציבור אך מאמנם נותרים אלמוניים, בנבחרת הג'ודו מתרחש דווקא ההיפך. סמדג'ה, עדיין זכור לציבור היטב בעיקר בזכות מדליית הארד באולימפיאדת ברצלונה בעוד מקרב חניכיו עדיין לא צמח הכוכב אשר הפך להיות למפורסם בכל בית.

 

"כשאני הייתי ספורטאי, אני לא זוכר שנחשפתי במיוחד לתקשורת", מתייחס סמדג'ה לסוגיה, "שמרתי על פרופיל נמוך וכך אני מצפה גם מהחניכים שלי. ספורטאי לא צריך להצטייר ככוכב גדול. את הספורטאים האלו לא תראה מבלים כל הזמן במסיבות, אפילו באינסטגרם ובפייסבוק אני משתדל שישמרו על פרופיל נמוך. חשוב לי שהם יישארו עם רגליים על הקרקע, ברגע שאתה מייצר מספורטאי את ה"אייקון הספורטיבי הבא", הוא עלול לספוג ביקורת קשה מדי במקרה שלא יצליח".

 

הרשקו: "המטרה היא לממש את מלוא הפוטנציאל"

אצל נבחרת הנשים יחד עם ג'רבי, תתחרנה גם גילי כהן ורוני שוורץ (עד 52 ק"ג), קמילה מינקווה (57 ק"ג), וליאור ולידיקאן (70 ק"ג).

 

הרשקו. יוביל את ג'רבי למדליה ראשונה באליפות עולם? (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
הרשקו. יוביל את ג'רבי למדליה ראשונה באליפות עולם?(צילום: אורן אהרוני)

 

מאמן נבחרת הנשים, שני הרשקו התייחס להכנה של חניכותיו: "סיימנו הכנה ממושכת של שלושה חודשים לתחרות. קיימנו מספר תחרויות ומחנות אימונים בינלאומיים. בשבוע האחרון קיימנו מחנה אימונים בסאו פאולו במהלכו בעיקר הסתגלנו לשעות ולתנאים בברזיל".

 

"המטרה היא שכל אחת מהספורטאיות תציג את מלוא הפוטנציאל והיכולת שלה במסגרת התחרות שמהווה תחרות מטרה הקרובה ביותר באיכותה וחשיבותה למשחקים האולימפיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אורן סמדג'ה
צילום: אורן אהרוני
מומלצים