ישראלי לצד אל-קאעידה. עדות מסוריה
את אזרחותו הישראלית הוא שמר בסוד, אולם לגבי כוונותיו היה גלוי לחלוטין: "באתי להילחם במשטר אסד". מכל הארגונים, בחר עבד מטייבה לחבור לג'בהת א-נוסרה. בחקירתו סיפר על הדרך למעוז המורדים ובחזרה
עד לפני מספר שנים עבד למד באוניברסיטה העברית ועבד כמוכר בסניף רשת פארם בלב ירושלים. המפנה בדעותיו אירע כשלמד רוקחות באוניברסיטת פטרה, לצד חברים סלאפים. הוא צפה גם בסרטונים ג'יהאדיסטיים ביוטיוב, גלש באתרים של ארגונים קיצוניים ועיין בספר ההדרכה הרדיקלי "אל-דעווה אל-מוקוואמה אל-איסלאמיה" - הקריאה להתנגדות איסלאמית.
מפגנים במחוז אידליב צועקים: "ג'בהת א-נוסרה, אללה יגן עליכם"
ג'בהת א-נוסרה משתתפת בהשתלטות על בסיס ליד חלב
"אמרתי להימאם, חברי הסלאפי בירדן, שאני רוצה ללכת לקבוצה שנקראת ג'בהת א-נוסרה כי הם רוצים להקים מדינה לפי חוקי האיסלאם", הוא סיפר לחוקריו, "סיכמנו שבחודש וחצי לפני יציאתי לסוריה לא נדבר על זה, כדי שלא יחשדו בי בירדן ולא נישלח לכלא". החוקרים הטיחו בו: "הם שייכים לאל-קאעידה, שאומר שישראל היא אויבו", ועבד השיב: "הכוונה שלי הייתה להילחם במשטר של אסד". בהמשך הודה: "לאחר שהמשטר הסורי ייפול ותקום מדינת שריעה, הג'יהאד יפנה את לחימתו נגד ישראל, ללא ספק".
אין כניסה עם דרכון ישראלי
עבד טס מעמאן לאיסטנבול ב-7 ביולי, בתחילת חודש הרמדאן. "מאיסטנבול טסתי לעיר אנטקיה, שליד הגבול עם סוריה", שחזר, "משם לקחתי מונית ב-50 דולר לעיירה ריחניה, שבה נמצאים סורים רבים. בזמן התפילה במסגד, הסורים סיפרו לי שעברו לעבוד בטורקיה כי אין יותר כסף או עבודה במולדתם. הם הציעו לי ללכת למחנה הפליטים קטמה שנמצא על הגבול וצעדתי לשם במשך רבע שעה, אך לא נכנסתי כי המחנה היה שמור על-ידי חיילי טורקיה והאו"ם".
הוא פנה למעבר הגבול וניסה להיכנס לסוריה בהצגת דרכונו הישראלי, אך השומרים
"נכנסתי איתו לתוך סוריה דרך מחסום של המורדים שנקרא 'באב אלהוא', בדרך עוקפת ובטרמפ עם זקן מקומי, תמורת סכום ששווה ל-20 שקל", המשיך עבד בעדותו. "המורדים לא שאלו דבר במחסום, וכך הסתובבנו בסוריה ליד מחנות מאולתרים שונים של האו"ם, של קטאר, של ארגונים הומניטריים. בדרך ראיתי חמושים רבים, חלקם עם מדים וחלקם לא".
מטוסים מעל הבקו"ם של המורדים
עבד הגיע למחוז אידליב שבצפון סוריה, שם הצליחו המורדים להשתלט על שטחים - אולם אלו ייצגו את צבא סוריה החופשי יותר מאשר את קבוצות הג'יהאד הקיצוניות. "בדרך עצר אותי ואת עלאא טנדר של קבוצה איסלאמיסטית קיצונית ביותר בשם 'אלדולה', שאל-קאעידה נחשבים למלאכים לידם", הוא סיפר לחוקריו. "הם שאלו לפרטיי והציעו לי להצטרף אליהם, אך אמרתי להם שאני בדרך לבית החולים".
אולם יעדו האמיתי היה המעוז של אנשי ג'בהת א-נוסרה. הוא פנה לעיירה בשם תפתנס, שם חיפש, בהמלצת חברו מירדן, את אבו אנס אל-טבאבסי, בכיר בארגון. "זה היה כמו בית הארחה שלהם, מתקן קליטה ללוחמים חדשים, שבסמוך לו מחסן נשק למורדים", גילה עבד. "כשהגעתי היו שם שני לוחמים, עומאר ואבו מצער, ושוחחתי איתם. כעבור זמן מה הגיע מורד נוסף, עבד א-רחמן, שהציג עצמו כאחראי על הניהול, ושאל מי אני. עניתי לו שאני פלסטיני מ-48'. הוא העביר את פרטיי ל'אמיר מוג'הידין' - אחראי המגויסים - ואמר לי לחכות".
ביום השני לביקורו בסוריה, זכה עבד לסיור על אופנוע באזור, באדיבות אחד מפעילי ג'בהת א-נוסרה. "הוא הראה לי הריסות ואזורים מופגזים. ראיתי שם פעילים רבים של הארגון, בעיקר בלבוש אפגני או פקיסטני, נושאים דגל שחור ועליו כתוב 'לא אלהה אלא אללה', חמושים ברובים ובטילי אר-פי-ג'י. בניגוד אליהם, אנשי צבא סוריה החופשי לבשו מדים ירוקים. בשהותי שם החזקתי בכלי נשק ארוכים, בהם קלצ'ניקובים ורובה צלפים".
על רפסודה בנחל של ביוב
גם למחרת יצא עבד לעוד סיור מודרך בעיי החורבות, ובין לבין העביר את הזמן בקריאה בקוראן ב"בקו"ם" של המורדים. "באחד הלילות ראינו מטוס מיג סורי חג מעל האזור, ומיהרנו לצאת מהמבנה מחשש שהוא יפציץ אותו", נזכר עבד. "באחד הסיורים ראיתי בתים שרופים לחלוטין, והמורדים הסבירו לי שאסד משתמש בפצצות מתוחכמות, ששורפות את תכולת הבתים מבלי להרוס אותם".
ביומו השלישי בסוריה, אחרי שלדבריו הצליח להתחבר לאינטרנט ונחשף להודעות הנואשות שהשאירו לו הוריו ולתמונות שבהן נראית אמו כאילו מתאבלת עליו, הוא החליט לחזור לישראל. "לא הודעתי על כך
למורדים, פשוט יצאתי מהמבנה ונסעתי עם מונית צפונה".
בעדות מוקדמת שלו תיאר עבד את הדרך חזרה לטורקיה: "אחרי נסיעה של שעה, הגענו לכפר קטן, שם חיכיתי שעתיים לאבו ליל, מומחה סורי להברחות. תמורת 100 דולר הוא הבטיח לי שיעביר אותי דרך הגבול, שנסגר כבר יום קודם על-ידי הטורקים. עליתי איתו על רפסודה וחצינו נחל של מי ביוב. בצד השני המתינה לנו מונית שלקחה אותנו לכביש ראשי. שם החלפנו מונית, שהייתה מלאה בטורקים, ואיתה נסעתי עד לאנטקיה הטורקית. שם הצגתי את דרכוני הישראלי ושוחררתי".
השב"כ מודאג: המורדים ינצלו את הישראלים
בחקירתו התעקש עבד כי "לאורך השהות בסוריה לא גיליתי שאני ישראלי והסתרתי את דרכוני הישראלי". בסופו של דבר עבד שב לישראל רק לאחר שאביו עפיף, בעל בית מרקחת גדול בטייבה, ודודו, נסעו לטורקיה כדי להחזירו. הוא נעצר מיד עם נחיתתו מאיסטנבול ונחקר על-ידי השב"כ וימ"ר מרכז במשטרה. בתחילת חקירתו הצהיר עבד כי הגיע לסוריה מטעמים הומניטריים, אולם בדיקות פוליגרף שערכו לו בשב"כ גילו שהוא משקר, ואז, מחקירה לחקירה, החלה להיחשף האמת.
אלתאלה הוא לא הערבי-ישראלי הראשון שהחליט בשנה האחרונה לחצות את הגבול דרך ירדן או טורקיה ולהתגייס לשורות המורדים הסורים. התופעה אף מעוררת דאגה רבה בשב"כ, מחשש שהארגונים המזוהים עם הג'יהאד העולמי ואל-קאעידה ינצלו את הצעירים בעלי האזרחות הישראלית לאיסוף מודיעין ולתקיפת מטרות ישראליות.
עם זאת, בניגוד לארבעת הצעירים האחרים שנעצרו עד כה לאחר שחצו את
הגבול לסוריה, אלתאלה לא מואשם בעבירות ביטחוניות חמורות, מאחר שלא פעל באופן ישיר נגד ישראל, על אף המגע שלו עם המורדים. הסעיפים שמיוחסים לו בכתב האישום שהוגש נגדו הם מגע עם סוכן והסתננות.
סנגורו, עו"ד ארז אבוהב ממשרד עורכי הדין מנחם רובינשטיין, מסר בתגובה כי "הפרעות בסוריה דורשות מהציבור הערבי ובכלל תעצומות נפש. הנאשם פעל מתוך מניעים הומניטריים ולא כפי שמנסים לייחס לו בכתב האישום. אין בין מקרה זה לבין ביטחון המדינה דבר ולא חצי דבר".
Read this article in English