נכנסים לראש הרודן: איך יגיב אסד לתקיפה?
מה יעשה עריץ כשגבו לחוץ לקיר? פרופ' אייל זיסר טוען שאין לו את הכלים לתקוף חזרה, ד"ר יהודה בלנגה סבור שלא תהיה לו ברירה אחרת. בעוד ארה"ב בוחנת את האופציות שלה, מומחים לסוריה מנסים לנבא את התגובה
ארה"ב נערכת לקרב? הכתבות האחרונות:
מקוסובו עד עיראק. מודלים לתקיפה אמריקנית
איראן לארה"ב: השלכות חמורות להתערבות
תקיפה בסוריה? מעקף לחוק הבינלאומי
להערכת ד"ר בלנגה, אם אסד ימצא את עצמו עם הגב לקיר הוא עלול לשבור את הכלים ולגייס את בעלות בריתו לפעולת תגמול. "הוא ירתום את איראן וחיזבאללה למהלך נגדי. אני מעריך שאסד כבר החל להתכונן למהלומה צבאית, וגם איראן וחיזבאללה עוקבות אחרי ההתפתחויות בדאגה".
מנגד, מומחים אחרים נשמעים יותר אופטימיים. "היום לאסד אין כלים משמעותיים לתקוף", סבור פרופ' אייל זיסר, מומחה לסוריה וראש מרכז דיין ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב. "התחמושת שלו דלילה, כשירות הצבא נשחקה - זו לא סוריה של לפני שלוש שנים. גם חיל האוויר הסורי נמצא במצב קשה. אין לו חלפים, אין לו דלק, והתחזוקה ירודה".
את עמדתו מבסס פרופ' זיסר על תגובת אסד לתקיפות בשטחו בשנה האחרונה שיוחסו לישראל על-ידי מקורות זרים. "אסד הכיל את כל האירועים האלה ולא הגיב. ממילא בכל יום הצבא שלו סופג אבידות, כך שתקיפה ישראלית לא באמת שינתה את המשוואה. אסד מעדיף להקדיש את כל האמצעים שעומדים לרשותו למלחמתו במורדים".
"אסד יודע שהמערב לא רוצה מערכה"
"המציאות מראה בכל פעם מחדש שהאמריקנים נאיביים בכל הקשור להתנהלותם במזרח התיכון", העיר ד"ר בלנגה, והזכיר כיצד מזכירת המדינה האמריקנית לשעבר הילרי קלינטון כינתה את אסד "רפורמטור" כשרק עלה לשלטון. לדברי המומחה, "אסד נלחם לא רק בשבילו אלא בשביל העדה שלו. מדובר במסורת,
בכבוד וביוקרה. אסד יודע שהוא הלך רחוק מדי ויחד עם זאת, הוא יודע שהמערב לא ירצה להיכנס למערכה כוללת".
"המצב של אסד מורכב", מוסיף פרופ' זיסר, "מצד אחד הוא רואה את עצמו כאדם נאור ומצד שני הוא רואה את העם שלו כפרימיטיביים. העיקרון שמנחה אותו הוא שצריך לשלוט בעם ביד רמה כדי להביא לו את הקדמה". הוא ציין כי אסד, רופא עיניים במקצועו, משתמש לעתים קרובות בנאומיו בדימויים מעולם הרפואה כדי להסביר את המציאות בסוריה. "המצב בסוריה נתפס על ידו כאילו שלפעמים צריך לכרות את היד כדי להציל את הגוף".
לדברי פרופ' זיסר, "אסד לא מייחס חשיבות לקצת דם שיורד תוך כדי התהליך. למרות שמדובר כבר ביותר מ-100 אלף הרוגים, לשיטתו, כל עוד הגוף יינצל – כל האמצעים כשרים". עם זאת, ד"ר בלנגה מעריך כי בכל מקרה אסד לא יוותר על שלטונו. "העדה העלאווית שולטת בסוריה כבר למעלה מ-40 שנה", הוא מסביר. "אם הוא יאבד את השלטון שמו ייזכר לדיראון עולם, והסונים עלולים לטבוח בעלאווים".
הוא שוב פונה להיסטוריה ומזכיר כי בין השנים 1982-1978 חיסל אביו של הנשיא הנוכחי, חאפז אסד, בין 20 ל-30 אלף מתנגדים בעיר חמה. "אם האבא הרג כל כך הרבה אנשים ועדיין נשאר בשלטון, בשאר סבור שגם המלחמה המתרחשת עכשיו היא עניין בר-חלוף שבסופה הוא יישאר הנשיא".