שתף קטע נבחר

גם לעוזרת הבית מגיע חופש. מדריך זכויות

תשלום דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות, הפרשות לפנסיה ומתן ימי חופשה והחזרי נסיעה - מה הזכויות והחובות בהעסקת עובדים במשק הבית?

ראש השנה שבפתח מספק תעסוקה לא קטנה לעובדי משק הבית, העומלים על ניקיונות וצחצוח לקראת האירוח הצפוי בבתים רבים בערב החג. מה הזכויות והחובות המגיעות להם מצד המעסיקים - בעלי הבית?

 

 

"לא אחת מתעוררות שאלות על אופן העסקתם של עובדים במשק בית כשהעסקה הינה פרטית ואינה בתחום עסקם של מקבלי השירות", מסביר רו"ח שוקי מיניביצקי, שותף וממייסדי משרד RSM שיף הזנפרץ ושות'. "רוב הציבור אינו מודע לחובותיו כשהוא נעזר במסגרת חייו הפרטיים בקבלת שירותים מאדם פרטי בתחום משק ביתו".

 

ככלל, החובות החוקיות החלות על העסקת עובד במשק בית נקבעו בחוק הביטוח לאומי ובדיני העבודה. בסיוע מיניביצקי מיפינו את תמצית החובות החלות על המעסיק הפרטי או כל גוף וולונטרי אחר שאינו עסקי, המקבלים שירותים אלו: 

 

חובת דיווח לביטוח לאומי

מיניביצקי מסביר כי מקבלי השירות נדרשים להירשם במוסד לביטוח לאומי כמעסיקים מיד עם תחילת העסקת העובד במשק ביתם. "עובד במשק בית מוגדר כמי שנותן שירותים במשקו הפרטי של מקבל השירות", הוא מסביר. "לאחר רישומו כמעסיק, יוכל לדווח על פרטי העובד ולשלם את דמי הביטוח הלאומי וביטוח בריאות, המתבקשים אחת לשלושה חודשים בפנקס מיוחד שישלח לו".

 

הוא מוסיף כי אי דיווח ותשלום דמי הביטוח חושפת את המעסיק בפני תביעה מצד המוסד לביטוח לאומי ותביעת פיצויים מצד העובד, במקרה שיהיה זכאי לגמלה כתוצאה מאירוע ביטוחי, כמו פגיעה בעבודה, קבלת דמי לידה אצל אשה, קבלת תגמולי מילואים אצל גבר, דמי אבטלה ועוד. "במקרים אלו כשיוכח כי אכן העובד עבד במשק בית, יוכל המוסד לתבוע מהמעסיק את כל הגמלאות או התגמולים שהוא ישלם לעובד", הוא מסביר.

 

"כמו כן יוכל העובד לתבוע במקביל את מעבידו בתביעת נזיקין. בנוסף בהגיע העובד לגיל זיקנה, התקופות בהן עבד במשק בית במעמד של שכיר לא יחושבו לו לתקופת צבירת הוותק ואז יתבע המוסד לביטוח לאומי מהמעסיק לשלם את קצבת הזקנה שמגיעה לעובד כחוק".

 

מה נחשב לעבודה במשק הבית?

המוסד לביטוח לאומי הגדיר רשימה של עסוקים שנחשבים לעבודה במשק הבית ותנאי העסקה. זו כוללת עבודות ניקיון בביתו הפרטי של המעסיק המבוצעות על ידי העובד בעצמו, כאשר עבודות אלו כוללות גם בישול וגיהוץ, קיפול כביסה, טיפול בילדים וטיפול באנשים מבוגרים וסיעודיים, "כמו מטפלות, ישראליות וזרות, הנשלחות על ידי חברה חברת כוח אדם פרטית לביצוע עבודה לשעות ספורות" מסביר מיניביצקי.

 

בנוסף הם כוללים גם השגחה על אנשים חולים שאינה בבית החולה, עבודות ניקיון בבית משותף, נהיגה פרטית כל עוד הנהג אינו מועסק על ידי העסק ,שומר למעט שומר הנשלח מטעם חברת שמירה, קבוצת הורים שמעסיקים בצוותא עובד לשמירה על ילדיהם כשמרטף ועוד.

 

מיניביצקי מסביר כי עובד יסווג כעובד משק בית בתנאים הבאים: המעסיק הוא אדם פרטי; העובד מקבל שכר ריאלי ולא בהתנדבות, וכן אינו עושה עבודה במסגרת של עזרה הדדית בין קרובי משפחה; העבודה נמדדת במונחים כספיים וקיים קשר חוזי בין העובד לבין מעבידו.

 

בנוסף, העבודה העיקרית נעשית באופן סדיר במסגרת שעות עבודה קבועות או ימי עבודה קבועים; העובד מחויב לבצע את העבודה אישית ואינו מעסיק עובדים נוספים לביצוע העבודה, והקשר ביניהם נמשך יותר משישה ימים.

 

על מנת שאדם ייחשב כמעסיק של עובד במשק בית, על היקף העבודה המוסכם מראש להתאים להיקף הביצוע ועל העובד לעמוד בתנאים שהפורטו לעיל. אי מילוי תנאי ההעסקה על פי המוסד לביטוח לאמוי חושפת את המעסיקים לתביעות פיצויים.

 

זכויות סוציאליות

עובד במשק בית העונה על התנאים הנדרשים על ידי המוסד לביטוח לאומי, נחשב כעובד לכל דבר ולפיכך זכאי לכל הזכויות הסוציאליות שלהם זכאי עובד שכיר. מיניביצקי מסביר מה אלה כוללות לפי דיני העבודה:

 

ימי חופשה - הזכאות לימי חופשה מחושבת בהנחה שהעובד עובד במשרה מלאה - חמישה ימים בשבוע. אם העובד עובד פחות ממשרה מלאה, סוכמים את כמות הימים שהוא עבד כל חודש ומחלקים במספר ימי העבודה הממוצעים בחודש- 25, כך שהעובד זכאי לחלק היחסי של ימי החופשה בהתאם לזכאות הבסיסית.

 

 

 

כך לדוגמה, עובד בותק של שנה עד ארבע שנים זכאי ל-10 ימי חופשה שנתיים במידה שהוא עובד 5 ימים בשבוע. אם הוא הועסק 5 ימים בפועל בחודש, מחלקים זאת ב מספר ימי העבודה הממוצעים בחודש ויוצא 0.2, מכפילים ב-10 ימים ויוצא שאותו עובד זכאי ל-2 ימי חופשה שנתיים. על פי החוק לא מעגלים ימי חופשה ולכן אם עובד זכאי לשני ימי חופשה וחצי - בפועל המעסיק מחוייב לתת לו רק שני ימי חופשה.

 

דמי הבראה - ניתנים רק החל מהשנה הראשונה לפי הנוסחה הבאה: מספר ימים X מחיר ליום הבראה לפי ותק X שעות עבודה בשבוע. הכלל לגבי חלקיות המשרה קיים גם כאן: מי שעובד שלושה ימים בשבוע, זכאי לאחר שנת העבודה הראשונה לשלושה ימי הבראה אחד בהתאם לטבלה. מחיר ליום הבראה החל מיולי האחרון - 374 שקל.

 

 

 

הוצאות נסיעה - עובד זכאי לקבל עד 25.20 שקל עבור כל יום שבו הוא עבוד במשק הבית או כרטיס חודשי חופשי, הנמוך שביניהם.

 

ימי מחלה - עובד משק בית יכול לצבור את החלק היחסי של 1.5 יום מחלה בחודש. היחס יחושב למי שעובד 6 ימים בשבוע לפי חלוקת ימי העבודה בפועל בחודש ב-25 ימי עבודה ולמי שעובד 5 ימים בשבוע - לפי חלוקת ימי העבודה בפועל בחודש ב-21.66 יום בחודש.

 

הזכאות לתשלום היא החל מהיום השני למחלה. בעבור ימי המחלה ביום השני והשלישי מגיע 50% מהשכר ההיומי ובעבור כל אחד מימי המחלה הבאים - 100%. אם יום המחלה הרביעי של העובד חל ביום העבודה הקבוע אצל המעסיק, אותו מעסיק ישלם 100% מהשכר.

 

פיצויי פיטורים - מגיעים לעובד החל מתום שנת העבודה הראשונה וכוללים שכר חודשי לכל שנת עבודה כפול הוותק. חישוב תקופה חלקית יתבצע בהתאם.

 

הפרשת פנסיה חובה - בשנת 2013 המעסיק נדרש להפריש 4.16% לפנסיה ו-4.16% לפיצויים, ועל העובד להפריש את חלקו באותו שיעור. בשנת 2014 יעלה שיעור ההפרשה ל-5%. "בינואר 2008 הוצא צו הרחבה לתשלום פנסיה חובה בכל המשק החל גם על מעסיק של עובד בית. אי עמידה בחוק עלולה לחשוף את המעביד לתביעת פיצויים גדולה מצד העובד, במיוחד אם העובד יפצע ויהיה זכאי לקצבת נכות כללית".

 

עונשים

מיניביצקי מדגיש כי כל פיגור בשכר, או אי תשלום כל הזכויות הסוציאליות המחויבות בחוק יחשוף את המעביד לתביעה בגין הלנת שכר וכן לתביעה פליליתף, שיכולה לכלול הטלת עונש של עד חצי שנה מאסר או תשלום קנס של 75.3 אלף שקל.

 

"הפיצוי על הלנת שכר יוטל כולל אחוז מהשכר בשבוע הראשון ו-10% בשבוע השני, או הפרשי הצמדה מהמועד לתשלום שכר העבודה עד יום תשלומו, בתוספת 20% על הסכום הכולל של השכר המולן והפרשי ההצמדה בעד כל חודש שבתקופה האמורה הגבוה שביניהם", הוא מסביר. "בנוסף, משרד הכלכלה עלול להטיל עליו עיצום כספי של 17.5 אלף שקל".


פורסם לראשונה 01/09/2013 22:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
אייל יצהר
שוקי מיניביצקי
אייל יצהר
מומלצים