החזר הוצאות נסיעה: מה מגיע לכם מהעבודה?
מהו סכום החזרי הנסיעות שמחייבים את המעסיק על פי חוק, האם גם מי שמגיע לעבודה ברגל או באופניים זכאי להחזר הוצאות ומה מקבל מי שמועסק במשרה חלקית? מדריך
במכונית פרטית, בתחבורה ציבורית, באופניים או ברגל - כל עובד ועובדת בוחרים לעצמם את הדרך שבא הם מגיעים לעבודה וממנה הביתה מדי יום ביומו. האם המעסיק מחויב בכל מקרה להחזיר להם החזר נסיעות לעבודה? כיצד נקבע סכום ההשתתפות שלו?
- גמילה מעישון ועוד: הטבות לעובדים בעולם
- לעבוד אחרי החופש? לא בטוח שמותר לכם
- עובדים לפי שעה? גם אתם זכאים לדמי חגים
בסיוע עו"ד גלי שטיינברג, מנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד עו"ד פרופ' יובל לוי, גיבשנו שאלות ותשובות המפרטות מה קובע החוק באשר לתשלום המגיע לעובדים בעבור נסיעות למקום העבודה:
האם המעסיק מחויב תמיד לשלם לעובד דמי נסיעה?
שטיינברג מסבירה כי החזר ההוצאות בגין נסיעה לעבודה מוסדר בכלל המשק באמצעות צו הרחבה, לפיו המעסיק נדרש לשלם לעובד הוצאות נסיעה אם הוא משתמש בתחבורה להגיע לעבודה, גם אם הוא עושה שימוש ברכבו הפרטי.
עם זאת, יש מקרים שהוא אינו מחויב לשלם כלל, למשל אם הוא מעמיד לרשות העובד הסעה, או אם מקום מגוריו של העובד קרוב לעבודה ואינו מצריך שימוש בתחבורה - בהתאם לגילו ומצבו הגופני של העובד. "הצו אינו קובע מרחק מינימאלי שבו העובד נזקק לתחבורה והדבר משתנה מעובד לעובד, בהתחשב בנסיבות מצבו, גילו, המרחק ממקום העבודה ועוד."
"על פי פסיקת בית הדין הארצי לעבודה, עובד המתגורר פחות מ-500 מטר ממקום עבודתו אינו זקוק לתחבורה ציבורית", היא מוסיפה. "עם זאת, זה משתנה ממקרה למקרה, כלומר יש הבדל בין אדם צעיר שיכול ללכת בקלות את המרחק הזה, לבין אדם מבוגר וקשיש. כך למשל נפסק, כי לא מגיע החזר הוצאות לאישה צעירה, שהתגוררה במרחק 7 דקות הליכה ממקום העבודה".
מהו הסכום לנסיעות המחויב על פי חוק?
צו ההרחבה קובע השתתפות מקסימלית של המעסיק עד לתקרה מקסימלית של 25.20 ש"ח ליום עבודה. שטיינברג מסבירה כי החזר הוצאות הנסיעה נקבע בהתאם למרחק בין מקום המגורים לבין מקום העבודה ועל פי ההוצאות שהוציא העובד על מנת להגיע למקום העבודה - עד לתקרה המקסימאלית.
עם זאת, המעביד אינו מחויב לשלם את הסכום המקסימלי ויכול להסתפק בתשלום מחיר מוזל של כרטיס נסיעה בתחבורה ציבורית, כמו חופשי-חודשי.
מי שמחזיק ברשותו רכב פרטי זכאי לקבל את הסכומים הקבועים בצו ההרחבה, אלא אם יש הסכמה בין העובד או הנציגות לבין המעביד על החזרים גבוהים יותר, המכונים לרוב "אחזקת רכב".
האם המעביד מחויב לשלם הוצאות נסיעה לעובד שמגיע לעבודה ברגל או באופניים?
אם העובד מגיע לעבודה בזמן סביר ברגל, הוא אינו זכאי להחזר הוצאות נסיעה, כאשר הפסיקה קובעת כאמור חזקה כי במרחק של עד 500 מטר ממקום העבודה אין צורך בתחבורה. עם זאת, בית הדין בוחן את הנסיבות הספציפיות של העובד כמו גילו ומצבו הבריאותי, כפונקציה של המרחק ממקום מגוריו למקום העבודה.
כאשר העובד מגיע לעבודה באופניים לעומת זאת, מדובר בשימוש ב"תחבורה" ולכן העובד זכאי להחזר הוצאות נסיעה, בדומה לזכאות של עובד שעושה שימוש ברכבו הפרטי. "אופניים נחשבים ככלי תחבורה ולכן יש זכאות לקבלת החזר הוצאות נסיעה בשימוש בכלי זה", מסבירה שטיינברג.
האם גם מי שמועסק במשרה חלקית זכאי להחזר הוצאות נסיעה מלא?
כן. "בית הדין הארצי לעבודה קבע מפורשות כי צו ההרחבה אינו מותנה בהיקף המשרה וגם עובד שעבד במשרה חלקית זכאי להחזר מלא של הוצאות הנסיעה", מסבירה שטיינברג.
בהסכם ההעסקה נרשם כי השכר כולל החזר הוצאות נסיעה. האם הדבר חוקי?
שטיינברג מציינת כי התשובה חיובית - תחת תנאים מסוימים. "חוק הגנת השכר אוסר על רכיבים מסוימים להיכלל במסגרת השכר. אם הוכללו, מתייחסים אליהם כחלק מהשכר ומחייבים את המעביד לשלם עליהם בנוסף.
"החזר הוצאות נסיעה לא נמנה על רכיבים אלה ולכן ניתן לקבוע בהסכם שהשכר כולל אותו. עם זאת, הדבר חייב להיות רשום מפורשות ומוסכם על ידי הצדדים, וכמובן שהשכר אינו יכול להיות שכר מינימום אלא כזה שברור שהוצאות הנסיעה נכללות בו. במקרה כזה, המעביד לא מחויב לשלם בנוסף החזר הוצאות נסיעה".
כשמקבלים מכונית מהעבודה
קיבלתי רכב מהעבודה - המעסיק מחויב לשלם את עלות הדלק?
"החוק לא מקנה לעובד זכות לקבל רכב מהעבודה והדבר נתון להסכמות בין הצדדים שיכולות להיות במישור החוזי בין העובד למעסיק, במישור הקיבוצי מול ועד העובדים או מתוך נהלים ונוהגים בחברה.
בכלל זה, הצדדים מחליטים ביניהם מה תכלול הטבת הרכב ומה לא, למשל, האם המעסיק משלם גם את עלות הדלק, עלות שימוש בכבישי אגרה ועוד. "יש מקומות שנותנים לעובדים אפשרות להשתמש בדלקן ללא הגבלה ויש מקומות שקובעים תקרה מסוימת ולאחריה העובד נושא בעלות בעצמו, הכל תלוי בהסכמות בין הצדדים", היא מפרטת.
מה מקבל מי שמחליט לוותר על רכב ממקום העבודה?
שטיינברג מזהירה כי לא תמיד מקבלים משהו, הדבר תלוי במקום העבודה. "כאשר עובד שבמקום עבודתו נהוג לתת רכב מוותר על ההטבה, הצדדים יכולים להעריך ביניהם מהי העלות המשוערת של ההטבה ולתת במקומה שכר נוסף", היא מסבירה.
"בדרך כלל נהוג להשוות לקבוצת הרכב הרלבנטית מליסינג כדי לעמוד על שווי ההטבה, כאשר ישנן 7 קבוצות על פי טווח מחירי הרכב. שווי המס לרכב לשנת 2013 נע בין 2,680 שקל ל-10,350 שקל, תלוי בסוג הרכב. כדי לדעת מהו המס אותו ישלם העובד על ההטבה ("שווי שימוש ברכב") ניתן להכניס את הפרטים של הרכב באתר רשות המסים ולקבל חישוב מדויק של שווי המס.
מעבר דירה
אם עברתי דירה למקום מרוחק יותר ממקום העבודה, או שמקום העבודה עבר למקום מרוחק יותר - האם המעביד מחויב להגדיל את תשלום הנסיעות?
"אם שינוי מקום העבודה או המגורים הגדיל את הוצאות הנסיעה, המעביד נדרש לשלם את ההוצאות המוגדלות עד לתקרה הקבועה בצו ההרחבה".
האם התפטרות במצב שמקום העבודה עבר או שאני עברתי למקום מרוחק יותר - תחשב כפיטורים ותזכה את העובד בפיצויי פיטורים?
שטיינברג מסבירה כי הדבר תלוי בנסיבות שכן על מנת שהתפטרות תחשב כפיטורים במצב כזה, צריכה להיות הרעה מוחשית בתנאי העבודה. כך למשל, בית הדין לעבודה פסק במקרה ששינוי מקום העבודה אילץ עובדת להשתמש בשלושה אוטובוסים לצורך הגעה לעבודה - מדובר היה ברעה מוחשית בתנאי העבודה המזכה אותה בפיטורים בדין מפוטרת ובזכאות לפיצויי פיטורים".
הוצאות נוספות
האם המעביד נדרש לשלם בנוסף להוצאות הנסיעות גם את עלות החניון?
"המעביד אינו מחויב לשלם עלויות חניה עבור עובדו. הדבר נתון להסכמות בין הצדדים, מרצונם הטוב".
אם עובד נדרש לנסיעות חריגות במסגרת העבודה, שלא למקום העבודה הרגיל שלו - האם המעביד מחויב לשלם על כך שעות נוספות?
שטיינברג מסבירה כי התשובה עקרונית שלילית, למעט הסדרים קיבוציים שקובעים אחרת. "המעביד מחויב לשלם לעובד שכר עבודה בגין הזמן בו העובד עמד לרשות העבודה. זמן הנסיעה לעבודה אינו נחשב לזמן שבו העובד עומד לרשות העבודה ולכן הוא לא זכאי לקבלת שכר על הנסיעה.
"עם זאת, הפסיקה הכירה בכך שבמקרים של נסיעות חריגות, כלומר, תחילת עבודה שלא במקום הרגיל, יש מקום לטענה כי מדובר בעמידה לרשות העבודה ולכן מגיע שכר בגין הנסיעה, לרבות שעות נוספות או לכל הפחות פיצוי עבור זמן הנסיעה, גם אם השעות לא ימנו במניין שעות העבודה.