שתף קטע נבחר
 

120 יפוטרו: מפעל בריל שוב בסכנת סגירה

כשנה לאחר שניצל מסגירה, בהנהלת המפעל לייצור נעליים צבאיות שוב מזהירים: נסגור לאחר החגים ונפטר את כל העובדים כי משרד הביטחון הפסיק להזמין מאיתנו. אחד העובדים: "עוד מעט יש חג ואני לא יודע מה לומר לאשתי ולבנות"

רק לפני שנה ניצל מפעל בריל בראשון לציון מסגירה בזכות הסכם פשרה מול משרד הביטחון . אבל עכשיו האיום שב לרחף מעליו: בהנהלת המפעל, המייצר נעלי צבא עבור צה"ל, מזהירים כי לאחר החגים המפעל ייסגר ו-120 עובדיו יפוטרו בשל הפסקת הזמנות ממשרד הביטחון.

 

 

המפעל נמצא בבעלות חברת "בריל תעשיות נעליים בע"מ". הסכם הפשרה קבע כי משרד הביטחון יבצע הזמנת רכש מהמפעל, בהיקף של 63 אלף זוגות. בהנהלה טוענים כי הייצור הקיים יסתיים בחודש אוקטובר ולא נערכו הזמנות לחודשים הבאים, כשהמשמעות היא שהעובדים צפויים ללכת הבית.


 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

 

שמעון הורוביץ, הממונה על התחום הצבאי בחברה. אמר ל-ynet כי חרף הבטחות חוזרות ונשנות של משרד הביטחון לפיהן בריל תהיה הספק העיקרי לצבא, בשלב זה לא קיימות עוד הזמנות וכל הרכש מגיע מארה"ב. "המפעל במשבר", אמר. "הוצאנו אנשים לחופשות כפויות ואם לא יהיו הזמנות הוא יסגר.

 

לטענתו, המפעל תסתום את הגולל על האפשרות לייצר נעליים צבאיות בישראל. "אנחנו לא מבקשים סיוע, לא מבקשים כסף ולא תמיכה", הוסיף. "אנחנו פשוט רוצים להמשיך לעבוד ולייצר על סמך התחייבויות קודמות".

 

העובדים: חוסר הוודאות הורג

אזהרות ההנהלה מעוררות חששות כבדים בקרב העובדים, רובם בשנות ה-50 לחייהם. חלקם עובדים במפעל עשרות שנים ואחרים הם עולים חדשים וותיקים שמגיעים מדי יום מהפריפריה. "אם המפעל ייסגר, אין לי לאן ללכת", אומר דוד ביטון (43) שעובד מזה 13 שנה כעובד ייצור וכאחראי משמרת. "במלחמת לבנון עבדנו מסביב לשעון. עזבתי אישה ושני תינוקות וישנו כאן על כיסאות".

 

דוד תושב בת י-ם ואב לשלושה, סיפר כי "יש כאן חוסר ודאות שהורג אותנו כבר שנה. אנחנו חיים משבוע לשבוע. אני חושש שיפטרו אותנו ולא ברור לי מה אעשה בחגים. זה חסר היגיון כי המפעל מרוויח ומשלם מסים. במקום זה המדינה תצטרך לשלם ל-120 מובטלים".

 

 

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

 

אלכס סירוטה, נשוי ואב לשניים, הוא הנדסאי ייצור נעלים שמועסק במפעל מזה 14 שנה כפועל ייצור. "אנחנו נתקלים בחומה של אטימות", הוא מאשים. "מי שצריך להחליט לא רואה את האנשים והמשפחות כאן ממטר. עוד מעט יש חג ואני לא יודע מה לומר לאשתי ולבנות. כל החיים שלי עסקתי בנעלים, אין לנו שום אופציה אחרת".

 

קרוב למיליון זוגות

מפעל בריל קיים מאז קום המדינה. בשנת 2000 זכתה החברה במכרז לייצור נעלי צבא בטכנולוגיה חדשה ובשנת 2004 סופקו הנעליים הראשונות, פרי מאמץ פיתוח משותף עם גורמי צה"ל ובעלות של 25 מיליון שקל שמומנה במלואה על ידי בריל - מאמץ שזיכה אותה בפרס ראש אט"ל ופרס מנכ"ל משהב"ט על פיתוח הנעל. עד היום יוצרו קרוב למיליון זוגות נעליים עבור צה"ל.

 

מפעל בריל (צילום: שמעון הורוביץ) (צילום: שמעון הורוביץ)
מפעל בריל(צילום: שמעון הורוביץ)

 

באוגוסט 2011 הודיע משרד הביטחון לחברה כי ייצור הנעליים עובד לחו"ל, מהלך שמשמעותו סגירת פס הייצור והמפעל. סגירת המפעל נבלמה בזכותה התערבותו של יו"ר וועדת הכספים לשעבר, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שדרש ממשרד הביטחון להגיע לפתרון. בעקבות זאת הוחלט במשרד הביטחון על ביצוע הזמנת הרכש הנוספת.

 

"אין שום הגיון להחליף מוצר ישראלי איכותי, שמספק עבודה למאות עובדים, ביצרן אמריקאי שהמחיר שלו זהה ואיכותו מוטלת בספק", אומרת ח"כ מיכל בירן (עבודה) שביקרה במפעל בשבוע שעבר ופועלת כדי למנוע את סגירתו , "במה שנוגע לחיי אדם וביטחון, חייבים גם בישראל, כמו בכל מדינה מתוקנת בעולם, להגן על הייצור המקומי".

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "המשרד עמד במלוא התחייבויותיו, לרבות לוועדת הכספים של הכנסת, ורכש ב-2013 כ-60 אלף זוגות נעליים מחברת בריל. מערכת הביטחון נערכת בימים אלה למימוש הקיצוץ בתקציב הביטחון בשנת 2014 וטרם התקבלו החלטות לרבות בנושא רכש נעליים צבאיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
מפעל בריל
צילום: אבי מועלם
מומלצים