שתף קטע נבחר
 

על האש ועל הפלאנצ'ה: שווארמה כמו שצריך

דרור פילץ תר ברחבי הארץ אחר השיפודיות, הקבביות, הקצביות והשווארמיות הטובות בישראל. ביהוד הוא מוצא דונר טורקי, קציצות בפיתה, סוג'וק וגם מלבי לקינוח. מדור חודשי חדש ב-ynet אוכל

מאז שאני מכיר את עצמי, אני חורש את הארץ לאורכה ולרוחבה, עוסק בחיפוש מתמיד אחר חומרי גלם איכותיים, מְגַדלים ויצרנים, גבַּנים, ייננים, קצבים וכמובן - בתי אוכל אותנטיים ומסורתיים שבהם אפשר לאכול טוב ולא ביוקר.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

עם השנים החל שמי ללכת לפני; אין יום שאני לא מקבל הודעות, בקשות ומיילים עם שאלות על איפה קונים או היכן אוכלים מאכל כזה ואחר או שיחות טלפון שאפשר לסכם ב-"אנחנו בשומקום והבטן מקרקרת, מה אוכלים פה?".

 

כל יום שואלים את פילץ איפה היא. שווארמה טובה (צילום: נועם הוד)
כל יום שואלים את פילץ איפה היא. שווארמה טובה(צילום: נועם הוד)

 

אחד הדברים שאני אוהב לעשות הוא למפות ערים ויישובים בכל רחבי הארץ עם נקודות אוכל מצטיינות. במדור החדש שלפניכם, אתמקד ואטפל אך ורק בבשר, וליתר דיוק - בשיפודיות, איטליזים, המבורגרים נקניקיות וכל מה שביניהם.

 

העיר הראשונה שביקרנו בה נמצאת בדרך לכל כך הרבה מקומות. ועדיין, יש לי הרגשה שרבים עוברים על פניה מבלי לדעת אילו אוצרות טומנים בחובם רחובותיה.

 

טורקיה הקטנה - יהוד

יהוד היא המגרש הביתי שלי. לפני עשרים שנה, כשרק הגעתי לאזור, חשבתי שאין פה כלום. כמה שמחתי לגלות פה עם זמן העולם ומלואו.

 

1. הדונר הטורקי

הסוכנות היהודית ומשרד הקליטה עשו דבר נהדר במדינת ישראל בתחילת דרכה, כששיכנו קבוצות אתניות ביישובים נפרדים. את יהוד איכלסו בעולים מתימן, רומניה וטורקיה. מהרומנים אין הרבה זכרונות ומסעדת כורש התימנייה נסגרה לפני עשור ורק הטורקים נאמנים למסורת ולמאכלים.

 

הדונר של אמיר ולירז אוחיון למשל. לירז, בת לאם טורקייה ואמיר, אביו של החלום לפתוח שוווארמייה אמיתית כמו בארץ השווארמות, הקימו ביהוד את אחת ממסעדות הדונר הטובות בישראל.

 

מגיע עם סופריטו קישואים ואורז. הדונר של אוחיון ביהוד (צילום: נועם הוד) (צילום: נועם הוד)
מגיע עם סופריטו קישואים ואורז. הדונר של אוחיון ביהוד(צילום: נועם הוד)

 

בדונר יש יום יום 3 סיחים ענקיים שמשופדים טריים מדי בוקר: הודו נקבה, פרגיות ודונר קבב, ובעברית - בשר עגל עם בשר כבש טחון.

 

 (צילום: נועם הוד) (צילום: נועם הוד)
(צילום: נועם הוד)

 

הדונר עומד בראש שמחתה של המסעדה, והוא מכיל תערובת התבלינים סודית שעברה אצל משפחתה של חמתו מדור לדור. התוספות גם הן מאוד טורקיות; לאוכלים בצלחת מוגש גיבץ' טורקי, 2 סלטי עגבניות, מיני חמוצים וכבושים מתוצרת עצמית וכמובן בצל טרי מתובל בסומק.

 

את הפיתות מביאים ממאפייה סמוכה ואל המבחר של השיפודים הצטרף לאחרונה שחקני חיזוק חדשים - קבב ולחמעג'ון עם בצק שמרים עשיר, שנוצר אחרי שאוחיון עמל על פיתוחו במשך יותר משנה.

 

בשורה התחתונה: הכי דונר טורקי בארץ.

 

 (צילום: נועם הוד)
(צילום: נועם הוד)

 

  • הדונר הטורקי. כשר. שבזי 18, יהוד. 03-6325111. א'-ה' 10:00-22:00

 

2. פונדק אקספרס

מי שמסתכל על המבנה של "פונדק אקספרס", ומפריד ממנו בדמיון את כל המסביב, יכול לחשוב שהגיע בטעות לדוכן בכפר טורקי נידח. מאחורי המקום הזה, שממוקם בעיבורי איזור התעשייה של העיר עומד סיפורו של לאון נג'ירי ז"ל, עולה חדש מאיזמיר שבטורקיה, שהתגייס למשטרה כשלשוטרים עוד היו אופנועי הארלי דיווידסון.

 

לאחר פרישתו ב- 1963, הוא הרגיש שהצומת עליה פיקח נותרה ריקה ושצריך לשמור עליה. אז הוא רכש אוטובוס ישן מחברת "דן" והקים את הפונדק.

 

 (צילום: נועם הוד) (צילום: נועם הוד)
(צילום: נועם הוד)

 

ההתמחות של המקום, שלשמה מתקבצים המוני סועדים מדי יום, היא מנת הקפטה, קציצות הקבב מהתוצרת עצמית, שמיוצרות מבשר עגל (24 שקלים).

 

בנו של נג'רי, שוקי וכלתו ציפי מכינים מדי יום מאות פיתות ממולאות, שכוללות חומוס, סלט עגבניות ובצל ולמי שרוצה – הקומפלט הוא תוספת של פלפל חריף ירוק צרוב גם הוא על הגריל.

 

 (צילום: נועם הוד)
(צילום: נועם הוד)

 

אגב, מי שמעוניין בחצי מנה נוספת (או סתם שומר על משטר תזונה ומעוניין בחצי מנה), ישלם, לגאוותו של שוקי, חצי מחיר בדיוק ממחירה של המנה – 12 שקלים.

 

 (צילום: נועם הוד) (צילום: נועם הוד)
(צילום: נועם הוד)

 

בשורה התחתונה: יובל של קציצות לא הולך ברגל, ובצדק.

 

  • פונדק אקספרס. כשר. אלטלף 2, יהוד. 050-5708844. א'-ה' 7:00-17:00

 

 

3. אטליז פרץ שמואל ובניו

שמואל פרץ ושרה אישתו עלו מאיזמיר בשנות החמישים. בבואו ליהוד, החל שמואל לעשות את מה שלמד מאביו וסבו עוד במכורתו ופתח קצבייה.

 

באטליז אפשר למצוא את כל סוגי הבשרים והעופות, אבל הייחוד הוא בכך שהמשפחה מייצרת מגוון נקניקים וקבבים: טורקי, מזרחי, קציצות בשר, נקניקיות חריפות וגולת הכותרת שמביאה אליה טורקים ממרחקים- סוג'וק, נקניק טורקי ממעיים טבעיים, מתובל במלח, פלפל, שום, פפריקה וכמון שמיוצר מחלקים שומניים כמו חזה וצלעות.

 

את הסוג'וק אוכלים אחרי שיובש חודש לפחות במקרר, אז פורסים אותו ומטגנים בחביתה או בתוך שקשוקה. מעדן אמיתי!

 

 (צילום: נועם הוד) (צילום: נועם הוד)
(צילום: נועם הוד)

 

באיטליז, כמו כל מעדנייה טורקית קטנה, אפשר למצוא גם מגוון חמוצים ותבלינים, ראקי טורקי, עלי גפן ממולאים, ביצי דג (קוויאר טורקי) , שיערות קדאיף ואפילו קולוניה – אלכוהול שאיתו מחטאים את הידיים ושהגברים הטורקים שוטפים עמו את הפנים לאחר גילוח.

 

בשורה התחתונה: סוג'וק ששווה נסיעה מיוחדת, באחריות.

 

  • איטליז פרץ שמואל ובניו. כשר. סעדיה חתוכה 48, יהוד. 03-5361017. א'-ה' 7:00-19:00, ו' 7:00-15:00.

 

4. אמיגוס

רונן קרן, דור שלישי לקצבים, הקים בשנות התשעים מפעל בשר ביהוד שמשרת בעיקר אטליזים, מעדניות ומסעדות ומפרק בשר בקר טרי וכן טלאים ועופות. לאחר הטרדות מצד לקוחות פרטיים שהתדפקו על דלתות המפעל על מנת לזכות בבשר האיכותי שלו, קרן, שלא יודע להגיד לא ללקוחות, הקים מעדנייה יפהפייה באיזור התעשייה.

 

 (צילום: נועם הוד) (צילום: נועם הוד)
(צילום: נועם הוד)

 

המבחר כאן כולל חלקים טריים של כל סוגי הבשרים והעופות בחיתוך לפי דרישת הלקוח, מוצרים טחונים, מוצרי בשר מוגמרים כמו נקניקים, נקניקיות, קציצות ובשרים מתובלים.

 

כמו כן ניתן למצוא במעדנייה מבחר גבינות, יינות, וכל מה שצריך ליד הבשר. בסופי שבוע נמכרים חלקי בשר אחרי צלייה במקום כמו פרגיות ממולאות ורוסטביף.

 

בשורה התחתונה: חווית קנייה.

 

  • אמיגוס. העצמאות 6. 072-2506659. א'-8:00-17:00, ב'-ה': 8:00-20:00, ו' 8:00-15:00

 

 

5. לקינוח: מלבי ב-"סל הירק – לה פאמילייה"

משפחת סוריאנו היא מחלוצות האוכל ביהוד. משפחת החקלאים הזו, שכל שטחי הגידול שלה הם סביב החנות, מגדלת ומציעה שלל ירקות, רבים מהם מזוהים עם הקהילה הטורקית אליה גם הם משתייכים.

 

בסופי שבוע, בחלק נפרד של הירקנייה שלהם, הקימה המשפחה את לה פאמייליה – מעדנייה טורקית של אוכל מסורתי. אפשר למצוא שם חצילים ממולאים בבשר ואורז, עלי גפן, קישואים, פלפלים ובצלים ויש חמינדו טורקי עם בשר. וכן סופריטו בשר, סופריטו עוף וקציצות פרסה. טעמנו גם אז'אדה – ממרח שום שמכינים בדיוק עם לחם לבן, שום, שמן, מלח ומעט שקדים לבנים. מומלץ בחום.

 

 (צילום: נועם הוד)
(צילום: נועם הוד)

 

אבל גולת הכותרת כאן היא המלבי, שהיה פשוט מתבקש אחרי כל האוכל שאכלנו, טורקי אמיתי ועשוי חלב ושמנת בתוספת סאקיז - מסטיקה שמקורה בשרף עץ אלת המסטיק. המלבי מגיע בתוספת מי ורדים וריבת גזר. במילה אחת: משאללה.

 

 (צילום: נועם הוד)
(צילום: נועם הוד)

 

  • סל הירק - לה פמילייה. העצמאות 9, יהוד. 03-5361280. א'-ה' 5:00-20:00, ו' 5:00-15:00

 

צילום: נועם הוד

סטיילינג והפקה: רועי ירושלמי

 

  • דרור פילץ הוא גרגרן מושבע ומומחה בבשר ועישונו. סדנאות עישון הבשרים של דרור פילץ מתקיימות פעמיים בחודש, בימי שישי בצהריים במטעו שבגני יהודה. לפרטים נוספים: היכנסו לאתר של דרור פילץ  או לפייסבוק .

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם הוד
היידה, קציצה! קפטה בפיתה ב-"פונדק אקספרס"
צילום: נועם הוד
מומלצים