רוסיה ואיראן לארה"ב: תקיפה תוביל לאסון
תגובה ראשונה של מוסקבה וטהרן על הצהרת מזכיר המדינה קרי, שקבע רשמית שאסד ביצע טבח כימי ורמז כי ארה"ב עומדת לפעול צבאית בסוריה. סין: "המערב כבר עם היד על ההדק, ויירה גם בלי מנדט מהאו"ם. זכרו איך נגמרה מלחמת עיראק"
עימות דיפלומטי חזיתי וחריף בין מוסקבה לוושינגטון, על רקע התקיפה המסתמנת בסוריה: רוסיה פרסמה הבוקר (יום ב') הודעה דרמטית שבה הזהירה את ארצות הברית כי להתערבות צבאית בסוריה יהיו "השלכות הרות אסון". היא קראה לארה"ב ולקהילה הבינלאומית לנקוט זהירות בכל הקשור לסוריה. ממש במקביל פרסם גם משרד החוץ האיראני הודעה שבה הזהיר כי התערבות צבאית זרה בסוריה תשאב את האזור כולו לסכסוך, וסין קראה לעולם לזכור את אירועי מלחמת 2003, אז פלשה ארה"ב לעיראק בטענה שיש שם נשק להשמדה המונית, טענה שבדיעבד התבררה כלא-נכונה.
לקראת תקיפה בסוריה - כתבות אחרונות ב-ynet:
- ארה"ב: היה טבח כימי בסוריה, נמצה את הדין
- קואליציה מערבית תתקוף את סוריה / פרשנות, רון בן-ישי
- סוריה במוקד: משלחת מישראל בבית הלבן
- בים, באוויר ובלי היבשה. כך יתקפו בסוריה
מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, מסר אמש הצהרה דרמטית ובה אמר כי אין ספק שטבח כימי אכן התרחש בשבוע שעבר בפרברי דמשק, כפי שדיווחו פעילי אופוזיציה בסוריה, והטיל את האשמה, באופן מרומז אך ברור, על משטרו של בשאר אסד. הייתה זו הפעם הראשונה שממשל אובמה מאשר רשמית שטבח כזה התרחש, והעובדה שכעת הוא משוכנע בכך מגדילה את הסיכויים לתגובה צבאית אמריקנית.
בביקורת מרומזת לרוסיה וסין, שמנעו בשבוע שעבר קבלת החלטה משמעותית במועצת הביטחון של האו"ם נגד סוריה, אמר אמש קרי כי מי שמטילים ספק בשאלה אם נעשה שימוש בנשק כימי בטבח פרברי דמשק צריכים לבדוק את המצפון שלהם. בייג'ינג ובעיקר מוסקבה מדגישות
כל העת שאין ראיות לכך שטבח כימי התרחש כפי שנטען בפרברי דמשק, ושגם אם כן - אין לשלול את האפשרות שהמורדים אחראים לו. נזכיר כי בפועל, האזור שהותקף הוא אזור שבו שולטים המורדים ושמזוהה עם אנשי האופוזיציה.
גם דובר משרד החוץ האיראני הזהיר הבוקר מהשלכות תקיפה בסוריה: "אנחנו רוצים להזהיר באופן הנחרץ ביותר מפני כל התקפה צבאית בסוריה. אין ספק שיהיו לכך השלכות מסוכנות על האזור. הסיבוכים וההשלכות האלה לא יישארו בגבולות סוריה בלבד, הם יישאבו את האזור כולו".
זמן קצר אחר-כך פרסמה סוכנות הידיעות סינית "שינהואה" מאמר באנגלית שבו נכתב כי תקיפה בסוריה תהיה מסוכנת וחסרת אחריות. בסוכנות הידיעות נכתב כי על העולם לזכור את מלחמת עיראק, שהחלה בעקבות טענותיה של ארה"ב כי הרודן העיראקי סדאם חוסיין מחזיק בנשק להשמדה המונית, מה שהתברר בדיעבד כלא נכון. חשיבות ההצהרות בסוכנות הידיעות הסינית פחותה מזו של הודעות רשמיות של ממשלת סין, אולם ניתן לראות בהן שיקוף של המדיניות הסינית הרשמית.
במאמר הסיני נכתב כי מדינות המערב נחפזות למסקנות בנוגע לשאלה מי היה אחראי לשימוש בנשק כימי לפני שפקחי האו"ם השלימו את עבודתם. "רטוריקה שכזו, כמו גם ההתייעצויות הקדחתניות האחרונות בין וושינגטון לבנות בריתה, מצביעים על כך שהם הניחו כבר את האצבע על ההדק ויירו אפילו ללא מנדט של האו"ם. בשיאו של המשבר, כל הצדדים הנוגעים בדבר צריכים לשמור על קור רוח, במיוחד אלה שאין להם סבלנות וממהרים לנקוט פעולה צבאית ללא מנדט של האו"ם".
קרי אמר בהצהרתו כי נשיא ארה"ב, ברק אובמה, מאמין שיש למצות את הדין עם מי שמשתמשים בנשק כימי כפי שנעשה בסוריה, וכי אובמה יחליט כעת כיצד להגיב על השימוש שנעשה שם בנשק שכזה. לפי האופוזיציה הסורית, אלפי בני אדם סבלו כתוצאה מהמתקפה בנשק כימי מפגיעות עצביות קשות, ומאות מהם נהרגו. מחלקת המדינה הדגישה אתמול כי אובמה רואה בסוגיית הטבח הכימי נושא דחוף, אולם אין לו לוח זמנים לקבלת החלטה בנוגע לתגובה האמריקנית על מעשה הזוועה. מזכיר המדינה האמריקני אמר כי השימוש בנשק כימי בסוריה היה בקנה מידה רחב וללא הבחנה, והדגיש כי הקביעה הזו מבוססת על עובדות.
"מה שראינו בסוריה בשבוע האחרון צריך לזעזע את מצפון העולם, הוא מנוגד לכל אמת מידה מוסרית", אמר קרי, "משמעות ההתקפה הזו חורגת מעבר לסכסוך בסוריה, שגרם סבל רב כל כך". מזכיר המדינה אמר כי ארה"ב שוקלת את תגובתה לשימוש בנשק כימי: "יש סיבה
ברורה לכך שהעולם אסר לגמרי את השימוש בנשק כזה, זה שימוש בנשק שהעולם התרבותי החליט מזמן שאסור שייעשה בו שימוש".
קרי מתח ביקורת נוקבת על כך שבמשך חמישה ימים מנע משטר אסד מפקחי האו"ם הנמצאים בדמשק להגיע לאזור התקיפה הכימית, ובמקום זאת המשיך להפגיז את האתר. הוא אמר כי התנהלותו של משטר אסד בימים האלה מצביעה על כך שיש לו מה להסתיר: "זה לא מה שעושה משטר שרוצה להוכיח לעולם שהוא לא השתמש בנשק כימי". אסד סוף סוף נתן לפקחים גישה לאזור ואפשר להם לפגוש נפגעים מהטבח, אבל קרי הדגיש כי ההיתר הזה בא מאוחר מדי, משום שכעת כבר קשה לאסוף ראיות מהימנות לגבי מה שהתרחש.