תרגיעו
החשש של אסד מאובדן השלטון, ההכנות האינטנסיביות של צה"ל והמשחתות האמריקניות שיישארו באזור הן רק כמה מהסיבות מדוע אין צורך להיכנס לפאניקה. הסיבה הרביעית כבר תלויה בהתנהגות הציבור
ההסתערות על התחנות לחלוקת ערכות המגן ביומיים האחרונים מעידה על פאניקה מסוימת שאחזה בציבור. כן, פאניקה, צריך לקרוא לילד בשמו. העניין הוא שלציבור בישראל לפחות ארבע סיבות טובות לא להיכנס לפאניקה. למעשה, התקיפה האמריקנית הצפויה בסוריה היא עשויה להיות מקור לאופטימיות.
נשיא סוריה, כמו גם אנשיו המקבלים החלטות יחד איתו, רואה בשימור המשטר אינטרס קיומי של חיים ומוות. לכן, הם לא יאתגרו את מדינת ישראל בצורה שתסכן את שרידות המשטר העדה והמשפחה. זו גם הסיבה שההערכה העדכנית במערכת הביטחון ובכל קהיליית המודיעין היא שיש סבירות נמוכה, אפילו נמוכה מאוד, שאסד ינחית מתקפת טילים ורקטות על ישראל. לכל היותר, הם מעריכים, יהיו תגובות סמליות מצד אסד שלא יחייבו לצאת למערכה נגדו.
הסיבה השנייה היא ההכנות שעושה מערכת הביטחון כדי לקדם אפשרות קלושה ככל שתהיה שאסד יתקוף את ישראל. ההכנות מתבצעות בשלושה תחומים: התחום המודיעיני, כדי שתהיה לנו התרעה וסימנים מוקדמים אם אסד ינסה לעשות משהו. התחום השני: הגנתי, וזה כולל את פריסת כיפת ברזל, טילי הפטריוט והחץ, וכן עיבוי המערך של פיקוד העורף. התחום השלישי שהוא החשוב מכולם: המישור ההתקפי. חיל האוויר וגם מערכים נוספים כבר נדרכו, כדי שאפשר יהיה להפעיל אותם עם קבלת הסימן הקל ביותר של פעילות סורית נגדנו.
לקראת תקיפה? החדשות האחרונות
- הבהלה לערכות המגן: שאלות ותשובות
- האו"ם: היה שימוש ב"חומר קטלני" בסוריה
- עיריית ת"א: דללו את הציוד במקלט
בעבר, כשדובר על סבירות נמוכה, למשל במלחמת יום הכיפורים ב-1973, לא ננקטו צעדי כוננות והתכוננות כאלה. אלא החליטו שיש סבירות נמוכה שמצרים תתקוף ובכך הסתפקו כמעט עד לרגע האחרון. לא כך היום. צה"ל אמנם לא נמצא בכוננות עליונה, אך בבסיסי חיל אוויר מסוימים עומדים מטוסים חמושים ומוכנים להמראה תוך דקות מקבלת פקודה. לא מדובר על מטוס אחד או שניים, אלה על כמות מטוסים שיכולה לעשות משהו, אפילו למערך הנ"מ הסורי.
ארה"ב בשטח, סוריה במתח
סיבה שלישית לא להיכנס לבהלה מיותרת היא העובדה שאם ארצות הברית תפעל המשחתות, הצוללות ונושאות המטוסים שלה יישארו באזור וימשיכו לפעול נגד סוריה וצבאה אם אסד ינסה לפגוע בישראל, בירדן או בטורקיה.
מכאן, שאיננו צריכים לטפל בפרובוקציות סוריות לבדנו, אלא זו תהיה בכל מקרה פעולה משותפת עם הצי וחיל האוויר האמריקני. כלומר, מה שישראל רוצה שיהיה מול איראן עומד לקרות כעת מול סוריה, ואלו הן חדשות טובות ומרגיעות. מה שבאמת מרגיע זו העובדה שהדברים האלה ידועים לנשיא אסד וגם לפטרוניו האיראנים והרוסים.
סיבה רביעית לא להיכנס לפאניקה היא העובדה שהפאניקה היא במקרים רבים נבואה שמגשימה את עצמה. כלומר, כשבסוריה רואים שהציבור הישראלי מסתער על תחנות לחלוקת ערכות מגן, יש מי שעלול לחשוב שם שאולי זה דווקא רעיון טוב לתת לישראלים לטעום מעט מחומרי הלחימה הכימיים. זו אינה התחכמות, ראינו נבואות כאלה שמגשימות את עצמן רק משום שבתקשורת השתקפה החולשה הישראלית או חולשה אמריקנית.
לאור כל הסיבות האלה וגם מפני שאני סומך על אגף המודיעין של צה"ל ועל זרועות המודיעין האחרות, אני חושב שהפאניקה אינה מוצדקת והיא אפילו מזיקה לאותו ציבור עצמו. ולמרות כל הנאמר, יש לסייג את הדברים - לאיש אין תעודת ביטוח שאסד אכן ינהג באופן רציונלי ולא יתקוף מסיבית את ישראל.
הקשר האיראני ואנחנו
במצב הנוכחי יש גם סיבה לאופטימיות. פעולה אמריקנית מוצלחת בתגובה על שימוש שעשה המשטר בסוריה בנשק לא קונבנציונלי להשמדה המונית מהווה איתות מרתיע ובולט לאיראן. היום פרסמה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם כי באיראן הותקנו כבר 15 אלף סרכזות (צנטריפוגות). אלף מתוכן הן מהדגם החדיש שפיתחה איראן, שבו מועשר אורניום בקצב של פי 4-3 מהסרכזות הישנות.בלי להיכנס לפרטים טכנולוגיים, לפי העובדות האלה איראן הצליחה לעקוף את הקו האדום של נתניהו. במקום להתגרות בעולם ולהעשיר 240 ק"ג אורניום לרמה של 20 אחוז, איראן פשוט התקינה מספר כזה של צנטריפוגות המאפשר לה להעשיר כמות כמעט בלתי מוגבלת של אורניום לכל רמת העשרה שתרצה מתי שתרצה. פירושו של דבר שאיראן תהיה מדינה סף גרעינית בעוד זמן קצר מאוד, בעוד המערב מנסה להבין עד כמה לוחצות הסנקציות את האייתולות ועד כמה רוחאני מוכן לפשרות.
אם הפעולה האמריקנית נגד סוריה תהיה מוצלחת ואפקטיבית, בהחלט סביר ונכון יהיה להעריך שהדבר ישפיע בצורה עמוקה על האטת תוכנית הגרעין האיראני. וזו בהחלט סיבה לאופטימיות.