אובמה ביובל לנאום לותר קינג: יש עוד פערים
לפני חמישה עשורים נשא מרטין לותר קינג נאום פורץ דרך וקרא לשוויון בארה"ב. אובמה, הנשיא שמגלם התממשות חזון זה לפחות באופן חלקי, נשא דברים באותו המקום והבהיר: חלה התקדמות, אך המלאכה לא הושלמה
50 שנה לאחר נאומו ההיסטורי של מרטין לותר קינג, "יש לי חלום", למרגלות יד לינקולן בוושינגטון עמד באותו מקום ובאותה שעה ממש הנשיא השחור הראשון של ארה"ב כדי לחגוג את ההישגים שהושגו מאז לקידום מעמדם של השחורים והמיעוטים בארה"ב. ברק אובמה הודה כי היעד שאותו הציב ד"ר קינג לתעסוקה לכול היא עדיין מטרה מתעתעת וכי יש עוד הרבה מה לעשות כדי לקדם שוויון.
חדשות נוספות בעולם:
בשדרת הענק שבין יד לינקולן למונומנט עמדו רבבות אנשים למרות הגשם השוטף, נרגשים ובוכים משמחה ומגאווה. על הבימה היו מלבד הנשיא ורעייתו מישל גם הנשיאים לשעבר ביל קלינטון וג'ימי קרטר, מנהיגי השחורים בארה"ב ובני משפחתו של קינג. ד"ר קינג, ממנהיגי התנועה לזכויות האזרח בארה"ב, נורה למוות באפריל 1968. בנאומו המפורסם חמש שנים קודם לכן הוא הציג חזון לאומה אמריקנית נטולת הפרדה ונטולת אפליה.
אובמה אמר שנאומו של קינג היה מקור השראה למיליוני אמריקנים להיאבק למען שוויון, אשר יש אנשים שמקבלים אותו כיום כמובן מאליו. אובמה הציע "לא לבטל את החשיבות של ההתקדמות. לומר שמעט מאוד השתנה זה לזלזל באומץ ובהקרבה של אלה ששילמו את המחיר על ההפגנות שלהם בשנים ההן". אבל, אובמה הודה: "נהיה לא הוגנים כלפי הגיבורים האלה אם נאמר שהמלאכה הושלמה". אובמה כינה את הצדק הכלכלי אשר לו הטיף מרטין לותר קינג "מלאכה שטרם הושלמה".
הנשיא האמריקני הדגיש שלמרות ההישגים הגדולים של השחורים בחמישים השנים האחרונות, האבטלה בקרב השחורים "נשארה כמעט כפולה מאשר בקרב הלבנים" ו"הפער בעושר בין הגזעים לא הצטמצם אלא גדל".
הנשיא אובמה, שהוא עצמו עדות חיה להישגם של ד"ר קינג ושל חבריו המפגינים, הוסיף: "כיוון שהם צעדו, מועצות העיריות השתנו, המחוקקים של המדינות השתנו, הקונגרס השתנה, ובסופו של דבר הבית הלבן השתנה" – בהתייחסו למינויו לנשיא. "כיוון שהם צעדו, אמריקה הפכה לחופשית יותר ולהוגנת יותר לא רק לאפרו-אמריקנים, אלא גם לנשים, ללטינים, לאסייתים, לילידים, לקתולים, ליהודים, למוסלמים, להומוסקסואלים וללסביות".
האירוע על מדרגות יד לינקולן היה האירוע המסכם של שורת אירועים במשך השבוע האחרון לציון הנאום ההיסטורי של ד"ר קינג. בשבת השתתפו עשרות אלפי בני אדם בעצרת לציון 50 שנה לנאום בשדרה הלאומית בוושינגטון. הם דרשו לפעול לשיפור מצב התעסוקה, זכויות ההצבעה והשימוש בנשק.
מתוך נאומו ההיסטורי של קינג, 1963:
"אני אומר לכם היום, חבריי, אף שאנו צריכים להתמודד עם הקשיים של היום-יום ושל המחר, עדיין יש לי חלום. זהו חלום המושרש עמוק בחלום האמריקני.
יש לי חלום שיום אחד תעלה ותבוא האמונה העמוקה המושרשת בעמנו: 'אנו רואים אמיתות אלה כמובנות מאליהן: כי כל בני האדם נבראו שווים'.
יש לי חלום שיום אחד בגבעות האדומות של ג'ורג'יה יוכלו בניהם של העבדים לשעבר והבנים של בעלי העבדים לשבת יחד בשולחן של אחווה.
יש לי חלום שיום אחד אפילו מדינת מיסיסיפי, מדינה הסובלת מלהט העריצות, תהפוך לנווה מדבר של חופש וצדק.
יש לי חלום שארבעת ילדיי יגדלו יום אחד במדינה שבה לא יישפטו על פי צבע עורם אלא על פי אופיים".