שתף קטע נבחר
 

האם המרחב שלכם מוגן ומוכן?

המתיחות הביטחונית מחייבת בדיקה של המרחבים המוגנים. איך להכין את הממ"ד לשהייה ארוכה ונסבלת ככל האפשר ומה לעשות אם אין ממ"ד זמין?

כוונת התקיפה של ארצות הברית בסוריה שמצדה איימה על ישראל, הזכירה לכולנו את הצורך במרחב מוגן. מה יקרה בזמן אמת, אם נצטרך לשהות בממ"דים שעות ארוכות ואף ימים?

 

ויקטור עייש מ"שיפוצים וצבע- א.א האחים" מסביר: "יש תקנים מדויקים איך לבנות ממ"ד. כמו כן צריך לבדוק בעיקר את מערכת האוורור והצינון, ולבדוק את עבודות איטום. על פי חוק יש לבנות ממ"ד בכל בית חדש, וגם מי שנערך לתוספת בנייה, למשל קומה נוספת, מחויב לבנות ממ"ד בקומה שתיבנה אם אין לו עדיין אחד כזה".

 

כתבות נוספות במדור בעלי המקצוע  

 

אבי לקס מ"א.ש בידוד קבלני בניה" מוסיף: "את הממ"ד אסור להפוך למזווה או למחסן. אפשר שישמש חדר שינה עם מיטת נוער שיכולה לסייע בזמן חירום, וגם ארון קטן  יכול לסייע. כדאי להכין שידה למקלט טלוויזיה או רדיו כדי שיהיה אפשר להתעדכן".

 

למה צריך לשים לב בהכנת הממ"ד לחירום?

לקס: "בזמן חירום הממ"ד צריך להיות נגיש. הדלת צריכה להיות במצב שהיא נסגרת ונפתחת על בסיס נעילה כפולה, נעילה שאוטמת לחלוטין להבדיל מדלת רגילה. מצב הגומיות בדלת חשוב מאוד ואפשר לטפל בהן בקלות ולא ביוקר. חוץ מחלון המתכת מומלץ להרכיב חלון פנימי שיש בו אטימה נגד גזים. גם הוא לא כל כך יקר וההרכבה פשוטה יחסית. פתחי האוורור בממ"דים צריכים להיות מכוסים ואטומים". לדבריו, "אפשר להרכיב מערכות אב"כ לממ"דים ובמקרה של תקיפה בנשק רגיל יש אוורור, אם מתקינים מזגן - יש לוודא יציאה וצנרת אטומים ותקניים. במקרה של התקפת גז כמובן אסור להפעיל את המזגן. מערכות אב"כ אינן יקרות יחסית ומאפשרות לשהות בממ"ד אפילו בלי מסכה".

 

חלון הממ"ד. אטום לפי התקן ()
חלון הממ"ד. אטום לפי התקן
 

אשראף אבדאח מ"בונה חברה למקלטים ושיפוצים" הוסיף כי גם אם הממ"ד מתוחזק באופן גרוע הוא עדיף על פני כל חדר אחר בבית, כיוון שקירותיו מבטון. "על מנת לבדוק את תקינות הממ"ד יש להזמין קונסטרוקטור מוסמך". גם הוא הדגיש את חשיבות השמירה על הממ"ד והדלת המקורית, והזהיר מפני החלפתה בדלת מעוצבת. "השבוע עבדתי בשלושה ממ"דים בתים בחיפה  ויש לציין שחשוב גם לא להתקין מנעול לדלת, כי בזמן אמת עלולים להיבהל ולא למצוא את המפתח. הממ"ד צריך להיות זמין לדיירים בכל עת".

 

אבדאח ציין כי לאחרונה ועדי בתים מזמינים עבודה כוללת לבניין במטרה לבנות ממ"ד לכל בית: "בבניינים ישנים של 40 שנה ומעלה אין ממ"ד. הזמנה משותפת מאפשרת לכל דייר להוויח ממ"ד ועל הדרך לחזק את הבניין עצמו". 

 

גבריאל בלגר, טכנאי מזגנים ותיק בחברת "עולם המיזוג והחשמל"מסביר לגבי מערכות אוורור ומיזוג: "הממ"ד היום הוא חדר לכל דבר. המגבלה היא שיש לו קירות בטון שסופגים יותר חום והם עבים יותר וכך משמרים את החום בחדר. במצב חירום השהייה יכולה לארוך לא רק מספר דקות אלא שעות ויותר". לדבריו, אדם שורף אנרגיה ופולט חום, והטמפרטורה בחלל בקיץ היא 30 מעלות ויותר. כיוון שלממ"ד לא נכנסת רוח מצננת, החום עולה.

 

על פי תקנות פיקוד העורף ניתן להתקין מזגן במרחב המוגן בתנאי שיהיה מפוצל (לא מזגן חלון) ויותקן על פי המפרט המאושר כולל איטום הצנרת העוברת את קיר המרחב המוגן. ניתן להתקין גם מזגן מרכזי באמצעות צינור נפרד עם אטם פנימי אך יהיה צורך בסגירת האטם בחירום (כלומר המזגן לא יעבוד).

 

בלגר ציין גם הוא כי פיקוד העורף מתייחס לנושא המיזוג בממ"ד "פיקוד העורף קבע תקנה לאטם מודולרי (אטם המורכב ממספר יחידות עצמאיות) שיוכל להתמודד עם הדף וחדירת אב"כ. צריך לעבור הדרכה בחברות שמוכרות את האטם הזה ושמאושרות על ידי פיקוד העורף". לדבריו, לא רבים מהטכנאים טורחים לעבור את הדרכה: "זו התקנה ארוכה יותר עם העברת צנרת וקידוח והרבה מתקינים נמנעים מזה. היא גם עולה יותר  ואורכת יום עבודה שלם, כך שמתקינים מעדיפים לעשות 3-4 התקנות אחרות".  יאיר ארוסי, טכנאי מזגנים ב"מ.ש.ב מיזוג אוויר" מוסיף כי אם יש הכנה מתאימה בממ"ד של הקבלן שבנה אותו , מדובר למעשה בהתקנה רגילה.

 

עוד בנושא:

מה שלא סיפרו לכם על הממ"ד

סומכים על הממ"ד שלכם? תחשבו שוב

לטכנאי/ מתקין מזגנים מומלץ

 

איך מכינים מקלט משותף לבניין כולו?

לקס אומר כי לרוב הכנת מקלט משותף מורכבת יותר כי יש להתחשב ביותר ממשפחה אחת, חלוקת הוצאות והרכב הדיירים בבניין. בכל זאת יש כמה טיפים לחירום: "לא הייתי ממליץ להשתמש במקלחת אם קיימת במקלט, אבל כן לדאוג שהשירותים תקינים. עדיף שירותים כימיים  - אם יקרה משהו למערכת המים בהתקפה. בדומה לממ"ד, צריך לדאוג לדלתות תקינות וניתנות לנעילה, לוודא שהדלתות לא חלודות ולדאוג לפתחי מילוט עם סולמות לעלייה וירידה".

 

מקלט משותף. חשיבות לתחזוק נכון (צילום: עטר פרי) (צילום: עטר פרי)
מקלט משותף. חשיבות לתחזוק נכון(צילום: עטר פרי)
 

לדבריו, "אם יש מזגן במקלט צריך לדאוג לקדח מתאים עם אותה מערכת שהזכרנו קודם, וכן לאמצעי תקשורת לעדכון. המקלט צריך להיות מאוורר ונעים. ברטיבות צריך לטפל מייד כי היא עלולה לגרום לקורוזיה  שמפוררת ברזל, וגם לריח רע" .

 

איך אפשר להנעים את השהות במקלט?

לקס ממליץ על צביעת המקלט בלבן, ש"נותן הרגשה של ריווח וניקיון. אפשר קיר אחד לצבוע בגוון בהיר אחר בשביל להשרות אווירה יותר נעימה. כדאי לבנות מערכות ישיבה ולהכניס כמה שטיחים שילדים יוכלו לשחק עליהם".

 

עוד הדגיש, כי "מבחינת ניקיון וסדר, המקלט הוא לא חניון לאופניים ולא מחסן לרהיטים, הוא צריך להיות לחלוטין נקי. יש לוודא הימצאות ערכת עזרה ראשונה, מיכל מים ותאורה לחירום".

 

בנוסף הזכיר "לסמן את יציאות החירום באור ובשילוט בולט וקולט אור. כמו כן להציב מטף כיבוי אש בהישג יד".

 

אפרת גילה דנן, סמנכ"ל השירות של חברת "המקצוענים" הוסיפה: "מומלץ לבדוק את המקלטים אחת לחודש לפחות. במקרים רבים סתימות בקווים הראשיים או חלחול של מי תהום מציפים את המקלט מים, מה שמביא יתושים, מחלות, עובש ושאר מרעין בישין, ואז לא ניתן לעשות בו שימוש. כתושבת הדרום נחשפתי למקרים רבים בהם דיירי הבניין הופתעו לגלות כי בזמן אמת הכניסה למקלט הייתה בלתי אפשרית".

 

לדבריה, במקרה של הצפה במקלט, יש להזמין אינסטלטור לאיתור מקור המים. ברוב המקרים יהיה צורך במשאית שאיבה לריקון המים. עלות השאיבה תלויה בכמות המים ועשויה לנוע בין 500 ל-1000 שקל. "ככלל הייתי ממליצה לכל מי שבונה ממ"ד או לוועדי בתים המעוניינים לשפר את איכות המקלט בבניין, לפנות לבעלי מקצוע הבקיאים בדרישות החוק ובתקנים הנדרשים על ידי פיקוד העורף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים