דיווח: רוסיה שולחת ספינות טילים למזה"ת
מקור ביטחוני רוסי אמר היום ל"אינטרפקס" שבימים הקרובים יישלחו שתי ספינות קרב למזרח הים התיכון "בשל המצב הידוע שם". ארבע משחתות אמריקניות כבר נמצאות באזור, ערוכות ומוכנות לפקודת הנשיא אובמה. בריטניה שולחת שישה מטוסי קרב
בעוד ממשל אובמה מתקשה להחליט מתי לפתוח במתקפה נגד סוריה , המצב בשטח הולך ונעשה מורכב יותר. סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס דיווחה הבוקר (יום ה') כי רוסיה תשלח שתי ספינות קרב למזרח הים התיכון. גורם צבאי רוסי מסר את הדברים לסוכנות והסביר כי כלי השיט נשלחים לאזור כדי לחזק את הנוכחות הימית הרוסית בגלל "המצב הידוע שם". בתוך כך הודיע הבוקר האו"ם כי פקחיו יעזבו את סוריה בשבת בבוקר.
המקור אמר כי לאזור יישלחו בימים הקרובים ספינת טילים וספינה נגד צוללות כי המצב "גרם לנו לעשות התאמות מסוימות" בכוח הצבאי הימי. משרד ההגנה הרוסי טרם הגיב לדיווח. בריטניה הודיעה ששלחה שישה מטוסי קרב מדגם "טייפון" לבסיס שלה באקרוטירי שבקפריסין, מרחק של כ-160 קילומטרים מסוריה."זה בפירוש אמצעי זהירות שנועד לשמור על האינטרסים של בריטניה ועל ריבונות הבסיס בזמן המתח המתגבר ברחבי האזור", נמסר.
לקראת תקיפה - ידיעות נוספות:
דיווח: "אין הוכחה שאסד נתן את ההוראה"
אובמה: עדיין לא החלטתי כיצד להגיבהתקיפה מתעכבת? בריטניה רוצה הוכחות
היחסים בין מוסקבה לוושינגטון, שהנשיא ברק אובמה ביקש "לאתחל" עם תחילת כהונתו, מעורערים כבר שנים. אם הדיווח יתברר כנכון, הרי שמדובר בנקודת שפל חדשה, שכן ארה"ב עומדת בראש המאמץ לתקוף בסוריה והצעד עשוי להתפרש כקריאת תיגר צבאית ישירה. הצי האמריקני קידם ארבע משחתות למזרח הים התיכון שערוכות ומוכנות לפקודת הנשיא. המשחתות בארי, רמאג', מהאן וגרייבלי מצוידות בטילי שיוט מדגם טומהוק.בשבוע הבא אמורים אובמה ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין להיפגש בפסגת ה-G-20 בסנט פטרסבורג.
הרוסים מזהירים כל העת מפני "השלכות הרסניות" של מתקפה מערבית בסוריה, אך רק אתמול אמר גורם רוסי
כי ארצו "לא תתערב אם סוריה תותקף". שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, קרא להימנע מהחלטה באו"ם עד לסיום עבודת הפקחים הזרים בסוריה ובדיון מתוח של החברות הקבועות במועצת הביטחון מנעה רוסיה הצבעה על הצעת החלטה של בריטניה לנקיטת "צעדים הכרחיים" להגנה על אזרחים בסוריה.
פוטין טרם התבטא בפומבי בנושא הסורי אך אתמול הוא שוחח בטלפון עם נשיא איראן על כך. השניים אמנם הצהירו כי שימוש בנשק כימי אינו מתקבל על הדעת, אך הביעו התנגדות משותפת להתערבות צבאית בינלאומית. "שני הצדדים מדגישים את הצורך לחפש פתרון פוליטי בסוריה", מסרה רוסיה.
רוסיה, המחזיקה בסיס צבאי גדול בטרטטוס שלחוף סוריה, פינתה השבוע עשרות מאזרחיה מהמדינה. יחד עם איראן וסין היא קוראת לנסות ולהגיע לפתרון פוליטי ולא צבאי במשבר. משרד החוץ הרוסי פרסם השבוע הודעה שבה קרא לארה"ב "להימנע מטעויות העבר ולא לאפשר פעולות שנוגדות את החוק הבינלאומי. כל צעד חד צדדי צבאי שיעקוף את האו"ם יוביל להסלמה נוספת (בסוריה) וישפיע על המצב הנפיץ בלאו הכי במזרח התיכון באופן ההרסני ביותר".
הפקחים ממשיכים - עד מחר
בינתיים בשטח יצאו היום פקחי האו"ם ליום שלישי של בדיקות באתר המתקפה הכימית בפאתי דמשק, בניסיון לברר מה אירע שם. מזכ"ל האו"ם באן קי מון אמר שהם ימשיכו בחקירה בשטח עד יום שישי ויעזבו את המדינה בשבת בבוקר. לדבריו, הם ייפגשו איתו מייד אחר כך וידווחו לו על ממצאיהם הראשונים. מספר ימים אחר כך הם צפויים למסור את הדו"ח הרשמי שיקבע אם אמנם נעשה במקום שימוש בנשק כימי. הן האו"ם והן רוסיה קראו לדחות כל החלטה על תקיפה עד לאחר פרסום הדו"ח.
הבוקר דיווח "ניו יורק טיימס" כי לפי הדו"ח המודיעיני שצפוי להתפרסם בקרוב אין "אקדח מעשן" וכי אין הוכחות שאסד נתן את ההוראה לירות נשק כימי בשבוע שעבר. גורמי ממשל בוושינגטון מנסים להנמיך ציפיות ואמרו שהדו"ח לא יכלול פרטים על שיחות שיורטו בין מפקדים סורים או דיווחים מפורטים ממרגלים ומגורמי מודיעין אחרים שנמצאים בסוריה. ראשי בית הנבחרים והסנאט יקבלו את המידע, אך לא צפויה החלטה בנושא בקונגרס.
בסוריה עצמה ממשיכים להיערך לקראת תקיפה. סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה כי הצבא הסורי הסיג את כוחותיו משדה התעופה הבינלאומי בדמשק מחשש לתקיפה. כמו כן דווח שהצבא פינה באופן חלקי את מפקדות המטה הכללי הסורי וחיל האוויר.
Read this article in English