אירופה מתלבטת: 'צריך פתרון פוליטי בסוריה'
נשיא צרפת נשמע היום נחרץ פחות מבעבר, כשהבהיר כי מטרת התערבות בסוריה היא "השגת פתרון פוליטי" ו"עצירה זמנית" של ההרג. בלונדון ידון היום הפרלמנט בתגובה הראויה לסוריה. יו"ר הפרלמנט הסורי כתב לעמיתיו הבריטים: "אל תפציצו, תעבדו יחד איתנו, זכרו את אפגניסטן ועיראק"
שדה קרב דיפלומטי. עתידה של ההתערבות הזרה בסוריה נראה תלוי כעת בניסיון של המערב לגבש חזית רחבה לתקיפה, שיעמוד היום (יום ה') בפני כמה משוכות. המעצמות העומדות בראש המאמץ, בריטניה, ארה"ב וצרפת, מבקשות לבסס את ההוכחות לשימוש בנשק כימי ולהסכים על מטרות ברורות לתקופה. הן מתמודדות עם אתגרים מעשיים, דיפלומטיים ומוסריים מבית ומחוץ, כשברקע זיכרונות המערכות הבינלאומיות בעיראק, באפגניסטן ובלוב, שאותם מבקשים גם הסורים לנצל.
לקראת תקיפה? ידיעות נוספות:
הפקחים יעזבו את סוריה בשבת וידווחו לאו"ם
דיווח: רוסיה שולחת ספינות טילים למזה"ת"אין הוכחה שאסד נתן את ההוראה"
אובמה: עדיין לא החלטתי כיצד להגיב בסוריהובינתיים בישראל: תורים ארוכים בחלוקת ערכות המגן
נשיא צרפת פרנסואה הולנד נשמע היום מתון משהיה קודם כשאמר שפתרון פוליטי עודנו המטרה הסופית לגבי סוריה. עם זאת, הוא הדגיש שניתן יהיה להשיג פתרון מסוג זה רק אם הקהילה הבינלאומית תוכל לשים סוף להרג ולתמוך בצורה טובה יותר באופוזיציה לבשאר אסד. מוקדם יותר השבוע אמר הולנד כי יש "להעניש את המשטר הסורי" על "הפשע המזוויע" של שימוש בנשק כימי.
"יש לעשות הכול לכונן פתרון פוליטי אבל זה יקרה רק אם הקואליציה תוכל להצטייר כאלטרנטיבה בעלת הכוח ההכרחי, במיוחד הצבאי", אמר הולנד לכתבים לאחר פגישה שערך עם אחמד ג'רבה, ראש "הקואליציה הלאומית הסורית", ההנהגה הפוליטית של האופוזיציה.
"אנחנו נשיג זאת רק אם הקהילה הבינלאומית תוכל להפסיק באופן זמני את ההסלמה באלימות, שהמתקפה הכימית היא רק דוגמה אחת שלה", הוסיף הולנד.
לחץ בבריטניה
מצדה השני של התעלה צפוי היום הפרלמנט הבריטי לדון בתגובה הראויה למתרחש בסוריה. אתמול נרשם שינוי בעמדתה של בריטניה, בעלת בריתה של ארה"ב שהביעה גם היא עמדה נחרצת בעד תגובה ל"טבח הכימי". היא הגישה הצעת החלטה למועצת הביטחון של האו"ם כדי "לנקוט צעדים הכרחיים" להגנה על אזרחים בסוריה. רוסיה דחתה את ההצעה.
אחת הסיבות לשינוי המדיניות היא כנראה הלחץ מצד מפלגת הלייבור, שדרשה מהממשלה לא רק לקדם פעולה דרך מועצת הביטחון, אלא גם להביא לדיון בפרלמנט בלונדון דו"ח ראשוני של פקחי האו"ם לפני קבלת החלטה לתקיפה. הדרישה בבריטניה עלתה בעקבות קריאתו של מזכ"ל האו"ם באן קי מון, שביקש לתת לפקחים זמן לסיים את עבודתם. היום הודיע באן כי הפקחים יעבדו עד מחר, יעזבו את המדינה בשבת בבוקר, וידווחו לו על ממצאיהם באופן מיידי.
"לא יהיה חכם לעצור?"
עוד היום, בריטניה וארה"ב אמורות לפרסם דו"ח מודיעין משותף שמצביע לטענתן על כך שמשטר אסד הוא שעמד מאחורי השימוש בנשק כימי בפרברי דמשק בשבוע שעבר, האירוע שעורר את העולם לדון בתגובה.
נראה שהסורים מבקשים לנצל את מה שיכול להתפרש כהססנות אירופית. יו"ר הפרלמנט הסורי הזהיר את בריטניה
מפעולה "לא זהירה" בסוריה. במכתב שנשלח לחברי הפרלמנט בלונדון נאמר: "לפני שאתם נחפזים אל צוקי המלחמה, לא יהיה זה חכם לעצור? זכרו את אלפי החיילים הבריטים שנהרגו ונפצעו באפגניסטן ובעיראק".
"אנחנו מבקשים מכם לא להפציץ אותנו אלא לעבוד יחד איתנו", נכתב. דובר הפרלמנט הדגיש: "על ידי תקיפה והחלשה של יעדים ומוסדות סוריים אתם אוטומטית תחזקו את האויב המשותף שלנו - אל קאעידה ובנות בריתה". כך דיווחה רשת סקיי.
אסד עצמו מנסה לשדר עמידה איתנה. בפגישה עם משלחת של פוליטיקאים מתימן אמר: "האיומים בתוקפנות ישירה כלפי סוריה רק יגבירו את מחויבותנו לעקרונותינו העמוקים ולרצון החופשי של עמנו. סוריה תגן על עצמה בפני כל תוקפנות".
Read this article in English