שתף קטע נבחר
 
צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

הקרב על הלגיטימציה לתקיפה

ארה"ב ובנות בריתה צריכות לגיטימציה משפטית, פוליטית וגם ציבורית כדי לצאת לפעולה בסוריה. מנקודת ראותה של ישראל לקרב על הלגיטימציה יש חשיבות מכרעת, בין היתר בשל הגרעין האיראני

הנשיא האמריקני ברק אובמה ובעלי בריתו מנהלים עכשיו קרב עיקש על הלגיטימציה. במלחמות במאה ה-21 הלגיטימציה לפעולה צבאית חשובה לא פחות, ולעיתים אפילו יותר, ממטוסים, טנקים וחיילים מאומנים. לכן, תוצאות הקרב הזה שמטרתו להנחית מכה על הנשיא הסורי, בשאר אסד, מפני שהשתמש בנשק להשמדה המונית הן קריטיות. ניצחון של אובמה בקרב על הלגיטימציה יהדהד לא רק בדמשק ובבירות ערביות אחרות - אלא גם, ובעיקר, בטהרן ובירושלים. המשמעויות לגבי ישראל הן מרחיקות לכת כפי שזה נראה.

 

תקיפת בסוריה? כתבות אחרונות

הייגל: מכבדים את הבריטים, נחפש שותפים

מגן אנושי: אסירים הובאו לבסיסי צבא בסוריה

מחשש לתקיפה: אסד מזיז סקאדים ומשגרים

 

מה שאובמה מבקש זה לא לגיטימציה מדינית בינלאומית לפעולה נגד אסד ומשטרו, אלא שלושה סוגים ברורים של לגיטימציה:

1. לגיטימציה משפטית לפעול, עדיף עם אישור מועצת הביטחון של האו"ם. ואם רוסיה וסין יטילו וטו, אזי הצדקה משפטית מנומקת ומבוססת על החוק הבינלאומי שתאפשר לארצות-הברית ולבעלות בריתה, כל אחת לחוד וכולן ביחד, להפעיל כוח צבאי כדי להעניש את משטר אסד ולהרתיע אותו מפני שימוש חוזר בנשק להשמדה המונית. ההרתעה היא לא רק משימוש בנשק כזה נגד אזרחי ארצו, אלא ההרתעה היא גם לשימוש בנשק כימי נגד ישראל כאקט של יאוש. לממשל בושינגטון ולממשלת בריטניה יש כבר חוות דעת משפטיות מוכנות טובות לשימוש. כך שהלגיטימציה המשפטית כבר אינה בעיה.

 

הפרלמנט הבריטי נגד מתקפה בסוריה    (צילום: רויטרס)

הפרלמנט הבריטי נגד מתקפה בסוריה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

2. לגיטימציה של דעת הקהל בארצות-הברית ובבריטניה נחוצה לכל מנהיג שנבחר בצורה דמוקרטית, בעיקר אם תהיה הסתבכות והפעולה תגרום לאבידות ולנזקים כלכליים כבדים לוושינגטון ולבעלות בריתה. אובמה, וכך גם ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, לא רוצים שיקרה להם מה שקרה לנשיא ג'ורג' בוש הבן ולרה"מ טוני בלייר בעיראק. שני מנהיגים אלה יצאו למלחמה בתואנת שווא שסדאם חוסיין מייצר נשק כימי, בניגוד להחלטת האו"ם, ושניהם הסתבכו עמוקות. דעת הקהל הבריטית לפחות אינה שוכחת ואינה סולחת לטוני בלייר ואילו אובמה כבר נשבע שהוא לא יהיה כמו בוש.

 

סקרים שנערכו בארצות-הברית לפני פרוץ המשבר הנוכחי עם סוריה הראו שדעת הקהל האמריקנית נוטה בבירור נגד פעולה בסוריה, אבל הסקרים נעשו לפני ששודרו תמונות זוועה מהמתקפה הכימית לפני שבוע וחצי בפרברי דמשק. המנהיגים בארצות-הברית דיברו ישירות על הצורך של הקהילייה הבינלאומית להעניש את סוריה על פשע המלחמה שביצעה ולהרתיע אותה מפני ביצוע פשעי מלחמה נוספים. לכן, סביר להניח שהנשיא אובמה יצליח להטות את דעת הקהל לצידו ויקבל לגטימציה. אבל, לשם כך הם חייבים לחכות עד שפקחי האו"ם יסיימו בדמשק את עבודתם, ייצאו מכלל סכנה ויגישו את מסקנותיהם הראשונות.

 

הייגל: מחפשים שותפים לתקיפה    (צילום: רויטרס)

הייגל: מחפשים שותפים לתקיפה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

3. הלגיטימציה השלישית שזקוקים לה מנהיגי המערב היא לגיטימציה פוליטית מבתי המחוקקים. הנשיא אובמה חייב להקשיב לרוב הרפובליקני בקונגרס, שעלול לטרפד לו כל מהלך ואולי אף לבוא עימו חשבון אם הפעולה תכשל. המחוקקים רוצים באופן כללי שהמנהיגים יוועצו בהם לפני שהם נוקטים בפעולה צבאית, בכל פעולה צבאית. מדוע? מפני שפעולות צבאיות עלולות להסתבך כפי שמוכיח הנסיון בעיראק ובאפגניסטן וכל הדם שיישפך והמיליארדים שיבוזבזו יהיו לשווא.

 

את הלגיטימציה המשפטית יספק כנראה צוות החוקרים של האו"ם, שיסיים היום את עבודתו וייסע בשבת לביירות. ממצאיו יועברו לשבדיה וסין ועד שיהיו תוצאות נהיה כבר בשבוע הבא. בינתיים אסד נערך ויש לא מעט ספקות אם המכה שתונחת עליו כשתתבצע לבסוף תהיה יעילה.

 

יש מספיק מטרות

בעניין זה חשוב להבין - העיתוי לא חשוב כל כך. יש מספיק מטרות בסוריה שאם תיפגענה הן יהוו מכה עבור המשטר. ישנו גם מערך של סוללות טילים נגד מטוסים צפוף מאוד בסוריה, שהוא מהגדולים בעולם, שאם יהרס תהיה זו מכה לא רק לסוריה, אלא גם לרוסיה. סוריה תהפוך הרבה יותר חשופה ופגיעה גם לכוחות המורדים וגם למכות נוספות אם מערך הנ"מ שלה ייפגע קשות. הרוסים ייפגעו מפני שיוקרתם תכורסם, אבל הם עלולים לאזן את הפגיעה על-ידי רכש חדש שיבצעו אצלם הסורים כדי להחליף את מערך הנ"מ שנפגע. ומאיפה יבוא המימון? האיראנים יספקו את הכסף.

 

את הלגיטימציה בבתי המחוקקים מנסה אובמה להשיג באמצעות חשיפה מוגבלת של דוחות מודיעין. דוחות המודיעין האלה אינם מוכיחים קשר ישיר בין התקיפה הכימית לבשאר אסד עצמו. לגורמי מודיעין במערב ידוע שבשאר אסד הוא זה שמאשר הפעלת נשק כימי וכי הוא עושה זאת אישית, אבל אי אפשר להוכיח את זה. לעומת זאת, יש כנראה הוכחות שהאישור ניתן מגבוה וכי באזור דמשק נכנסו יחידות הנשק הכימי לפעולה לפני הפצצה אור ליום רביעי לפני עשרה ימים.

 

יש גם הוכחות ברורות שאחיו של הנשיא מאהר אסד, חם המזג והברוטאלי - מפקד דיביזיה 4 - היה קשור בעניין. ולזה יש הוכחות מוצקות שאין עוררין עליהן, כך שאפשר להניח שהקרב על הלגיטימציה יסתיים בשבוע הבא וארצות-הברית, בתמיכה מוסרית של גרמניה, בריטניה וצרפת, ומגובה בעדויות פקחי האו"ם תנחית מכה כואבת על המשטר בסוריה.

 

נקודת המבט הישראלית

מנקודת ראותה של ישראל לקרב על הלגיטימציה יש חשיבות מכרעת הרבה יותר מאשר לארצות-הברית ולבריטניה. ראשית מפני שהאיראנים שואבים עידוד ממה שהם רואים כעת. הם מסיקים שבמערב קיים חוסר רצון מופגן לפעול בעקבות מה שקרה בעיראק ובאפגניסטן, ומניחים שיש להם חופש תמרון מדיני וצבאי להגיע לפצצה הגרעינית גדול מכפי שחשבו עד עתה.

 

בניגוד לארצות-הברית ולבעלות בריתה, ישראל נמצאת באזור, שטחה קטן ואוכלוסייתה צפופה ולכן העובדה שהנשיא אסד כבר עשה שימוש בנשק כימי מעוררת אצלנו דאגה. הוא פרץ את המחסום הפסיכולוגי. זה נותן לישראל לגיטימציה לפעול בכוח לא פרופורציונלי, לא רק נגד אסד, אלא גם נגד חיזבאללה ואפילו להנחית מכת מנע על איראן, כדי למנוע שימוש בנשק השמדה המוני. באורח אבסורדי החיפוש של ארה"ב אחר לגיטימציה מעיד שישראל נמצאת בסכנה אמיתית, והמערב עלול לא לבוא לעזרתה ברגע המכריע.

 

יתרה מזאת, אם יהיה בידיינו או בידיי המערב מודיעין שמנהיג האיראני העליון עלי חמינאי החליט לייצר נשק גרעיני וכי איראן פתחה בספרינט האחרון בדרך לפצצה, ישראל תצטרך לנהל קרב ולבזבז זמן יקר על הלגיטימיות לפעול כדי לעצור את המירוץ של האייתולות אל ראש הקרב הגרעיני.

 

אפשר לסמוך על רוסיה וסין שיבטיחו שהקרב על הלגיטימציה במקרה כזה יהיה ארוך ומתיש במיוחד. אם המערב יחליט לצאת למתקפת מנע נגד הגרעין האיראני - הזמן יהיה קריטי, מפני שאם יוחמץ חלון ההזדמנות הצר מאוד לאיראן כבר תהיה פצצה גרעינית ואז יהיה משחק שונה לגמרי.

 

לכן, למה שקורה היום יש חשיבות רבה מנקודת ראות ישראלית. לראש הממשלה נתניהו ולשר הביטחון יעלון יש מעתה לגיטימיות מוחלטת שמגבה את דרישתם שאיראן לא תורשה להגיע למעמד של מדינת סף גרעינית, כזו שיש לה יכולת לייצר נשק גרעיני מזמן קצר מרגע שתתקבל ההחלטה. מדוע יש לנו לגיטימיות לדרוש דרישה כזאת ואף לפעול בעצמנו אם ארה"ב ובעלות בריתה המערביות לא יפעלו ואפילו ינסו למנוע בעדינו? מפני שכבר הוכח שמדינות האזור עושות שימוש אכזרי וחסר עכבות בנשק לא קונבנציונלי ברגע שהוא ישנו בידיהן ומפני שהן מאמינות שלא יפגעו.

 

עובדות אלו ידועות היטב גם לנשיא אובמה ולכן הוא מתעקש שארה"ב תפעל בשם האינטרס הלאומי האמריקני. האינטרס הזה כולל לא רק את שלומם של אזרחי ישראל וקיומה הריבוני של המדינה היהודית, אלא גם את מקורות האנרגיה של העולם החופשי במפרץ הפרסי, שיהיו בסכנה מתמדת אם אסד לא ייענש ואם איראן תסיק מזה מסקנות לגבי חופש הפעולה שלה לייצר נשק גרעיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אובמה, תקיפה בסוריה = מסר לאיראן
צילום: AFP
צילום: דודו אזולאי
רון בן ישי
צילום: דודו אזולאי
מומלצים